Mis? Feng shui on iidne Hiina õpetus, mis tähendab kodu energeetika teadlikku ravimist. Ravi, mis toimub harmoniseerimise, halva mõju äravõtmise ja hea rohkendamise teel. Feng shui eesmärk on tasakaalustatud chi (energia) saavutamine.

Miks? Elamu, ruumi ja inimese chi’d sarnased. Seega kui tunned rahulolematust ja selgusetust iseendas ning kui esialgu on veel raske ennast kõrvaltvaataja pilguga jälgida, siis pööra oma tähelepanu hoopis oma kodule. Mis sind siin häirib ja mis sulle meeldib? Feng Shui abil saame muuta meid ümbritseva ja meie sees oleva chi energia ehk eluenergia liikumist ning selle omadusi. Feng shui toimib põhimõttel, et sarnane tõmbab sarnast: ilu tõmbab ilu, soe tõmbab sooja, segadus tõmbab segadust jne.

Tuba on omaniku tegu ja nägu

Kui laps siia ilma sünnib, on tal puhas ja rikkumata chi (energia). Kaasa on talle antud esivanematel saadud informatsioon. Kasvades hakkab teda aga ümbritsev keskkonda lihvima ja enda meelevallas muutma.

Lapse toa kujundamisega tegeleb tavaliselt tema ema või isa. Aga kelle nägu tuleb siis see tuba? Ja nüüd ilmnevad mõne aja jooksul probleemid, et laps ei maga oma voodis või ei püsi oma toas või hoopis see,, et lapse tuba ei vasta tema ealisusele.
Kes on su laps? Kas tal on kodus hea ja mõnus olla? Las laps kujundab oma toa ise — valib värvi, mööbli, lisadetailid. Küsige arvamust ka mööblipaigutuse suhtes, sest lapse vaim on veel rikkumata ja tema sisetunnet tasub usaldada. Oluline on kindlasti see, et mööbliga ei maksa liialdada ning jätke vaba ruumi ka chi energiale, kes pidevalt liikudes toob meile positiivsust ja edu.

Miks laps ei püsi oma toas?

Oma koduvisiitidel olen täheldanud, et kõige suurem probleem on see, et lapse ei püsi oma toas. Miks? Chi energia koosneb viiest elemendist — tuli, maa, metall, vesi ja puu. Need viis märki on omavahel loovas liikumises, kus üks sünnitab teise, kus üks täiendab teist. Pannes oma Metalli aastal sündinud lapse Tulele iseloomulikku tuppa, ei püsi see laps kindlasti seal toas. Kui tegemist on hüperaktiivse ja jõulise Tule aastal sündinud lapsega puhtalt Tule (punasesse) tuppa, muutub ta veelgi jõulisemaks. Seekord on soovitav rahustada teda, kas Puu (rohekate) või Maa (kollaka-beežide) toonidega. Alati ei sõltu ruumi kujundus ka lapse soost. Mõne väikese mehehakatise esimene sõna on „auto”, kuid tema toaseinu kaunistavad helesinised mõmmid. 

Kui laps ei taha oma voodis magada, tõsta voodi teise kohta

Teine suur probleem on see, et laps ei maga oma voodis — kas nutab öösel tihti või kolib üldse vanemate juurde. Tavaliselt tuleb põhjust otsida magamiskohas. Lapse tundlik alateadvus on tajunud ära kõrvalekalde normaalsusest — võib-olla läheb tema voodi alt läbi veesoon, või toimub tema kohal liiga kiire energiate liikumine.
Parim viis selle probleemi ära hoidmiseks on lasta lapsel ise endale voodikoht valida. Ise olen läbi viinud eksperimendi 2-aastase toa omanikuga, kelle jaoks toimus parima voodiasetuse otsimine 6 nädalat. Laps valis koha, kus magas 2 nädalat, pärast seda tõstsime voodi tema ütlemiste järgi mujale ja nii kokku kolm nädalat. Täna peatselt 5 aastaseks saav tüdruk, on sellest hetkest maganud öösiti väga hästi. Kõige toredam oli näha veel seda, kuidas laps ise elas kaasa oma toa kujundamisele. 

Mida tähele panna laste toa kujundamisel:

* lapse voodikoht ei tohi asuda ukse ja akna vahelisel alal. Parim koht on uksest kõige vähem silmatorkavam sein äärne ala

* voodi asend ei tohi olla suunaga ukse ja akna poole. Lubatud on see juhul, kui voodil on jaluts, peats või kasutatakse mingit muud kaitsest (laud, madal kapp jne)

* lapse toa kujundamisel tuleb lähtuda tema elemendist (tuli, maa, metall, vesi ja puu)

*ideaalne magamispaik on õhus, maast kõrgemal kui üks meeter. Voodi alla võib jääda näiteks mängunurk (või hoopis panipaik kooliraamatutele, väiksematele riideesemetele või muidu riiulid) kuid kindlasti mitte õppimise koht.

* kasutage ära võimalikult palju loomulikku valgust. Laste toas peab olema nii üldvalgus kui ka kohtvalgus

* lapse voodi kohal ei tohi olla seinale kinnitatud riiul 

* lapse õppimislaud peab olema võimalikult lähedal loomulikult valgusele, kuid kindlasti mitte seljaga ukse poole (istuda väikese nurga all või küljega)

* lastetoa mööbel olgu lihtne, ei liialdustele ja massiivsele mööblile

* mitte liialdada toalilledega, kui kasutada siis soovitavalt kitsalehelisi taimi

* tuba tasub kaunistada pilkupüüdvate detailidega: plakatid, pildid. Parim on kindlasti isetehtud pildid, isetehtud asjad, kaunistused.

* riputage üles või tooge esile asjad, mis tõstavad lapse mina: diplomid, võidetud tööd jne

* õppimise süvendamiseks võib panna lapse silmade kõrvale mingi helendava, helkiva objekti: igiliikurid ehk mobiilid, gloobus, tuulekell, klaaskera, miks mitte akvaarium). See aitab kaasa kontsentreerumisele.

* kahe lapsega ruumis tuleb teha mingi sümboolne eraldus (ühe tsoon, teise tsoon. Näiteks õppimislaua vahele lahtine riiul, akvaarium jne

* kui ruumis on kaks last, tuleb ruumi kujundamisel, lähtuda mõlema elemendi omapärast.

Loe lisaks www.inkodu.ee