KES: Freta ja Rauno, lapsed Eliisabeth (8) ja Rüüdiger (4).

MIS: 20. sajandi algusest pärit viilkatusega kortermaja väljaehitatud pööning: 120 m² kahe magamistoaga kodu.

KUS: Tallinnas Kalamajas.

Kuigi maja on ehitatud ligi 100 aastat tagasi, on see korter sõna otseses mõttes hiline looming, sündinud mõttest muuta koduks mõni väljaehitamata katusealune. „Soe ja turvaline, naturaalsetes toonides kujundatud kodu on koht, kus on segunenud Kalamaja hõng ja vanavanemate mälestused, lisandina mõni viide tänapäevale. Mere lähedusest aga annavad märku kajakad, kes valjuhäälselt maja ümbruses omi asju toimetavad — see on hind, mida tuleb maksta aknast paistva mereviiru eest,” kõlab omanike iseloomustus kirjas võistlusele Kodu Kauniks 2011.

  

Aus vahetuskaup

Sobivat maja otsiti sihikindlalt ettepanekuga teha vahetuskaupa: saada luba katusealuse pinna väljaehitamiseks, vastutasuks remontida katus ja fassaad. Maja leitigi, ja kui elanikega kokkulepe sõlmitud, telliti projekt, taotleti ehitusluba ning alustati kodu ehitamist ja kujundamist.

Maja oli viletsas seisus ja pööningut kirjeldas kõige paremini sõna „lobudik”, seega ei jäänud katusekorterisse ühtki algupärast konstruktsioonidetaili. Katusealune oli pealegi madal ning selleks, et uues korteris oleks piisavalt elamispinda, tuli katust tõsta. Maja hoovipoolsele küljele lisati seejuures rõdu.

Suurt tähelepanu pöörati valguse tuppatoomisele. Korteril on enamjaolt katuseaknad, nende hulk ja paigutus oli igapäevaeluks vajaliku keskkonna loomisel määrava tähtsusega. Näiteks kavandati köögi tööpinna kohale terve akenderida ning praeguses lastetoas on aknad ka ülestikku.

3 eeskuju katusekorteri kujundamiseks
•Kasuta madalamat osa panipaikadena – neid ei pruugi kinni ehitada, vaid saab varjata ratastel liikuvate mööbliesemetega.

•Planeeri piisavalt aknaid, unustamata, et nende väliskülge peaks saama pesemiseks ka sissepoole pöörata.

•Vali üks ühendav ehitusmaterjal või viimistlusvahend, mis seob kõigi ruumide sisekujunduse tervikuks.

Suviti kütab päike katusealuse kodu idamaiselt kuumaks, kevadel ja sügisel aitab see aga kütet kokku hoida. Talvel muudab katuseaknaid kattev lumi kodu mõnusaks pesaks. Korteris on vesi-põrandaküte, mida köetakse gaasikatlaga.

Läbipõimunud ajastud

Kodu sisekujundusele on iseloomulik vana ja uue, päevinäinud ning kaasaegse mööbli kombineerimine. Pererahvale meeldib otsida vanu asju, sest need on isikupärased ning räägivad oma lugu — see tõdemus saadi juba vanematelt kodust kaasa. Head leiukohad on olnud mõistagi vanakraamipoed, millest lähimad asuvad Telliskivi ja Vabriku tänaval. Sealt on leitud enamjaolt Rootsi päritolu vanamööblit.

Uued ostud haakuvad vanakraamiga värvimaailma või stiili kaudu. Põhilised ostupaigad on olnud romantilist meeleolu pakkuv salong Muster ja idamaise sisustuse maaletooja Universaaluniversum.

Ühendav tunnusjoon

Kodu sisekujunduse seovad ühtseks tervikuks tuules ja vihmas sinakaks parkunud laudadest valmistatud mööbliesemed ja -detailid. Üle 100aastase, lammutamisele läinud heinaküüni lauad osutusid suurepäraseks ehitusmaterjaliks, mis annavad kodule kordumatu ja omanäolise ilme. Lisaks lastetoa kirjutuslauale ja riiulitele valmisid küünilaudadest ehtekarp ja magamistoa riiul, esiku riidekapi lükanduksed ja madalad ratastel köögiriiulid. Seejuures mõjub eriti sümpaatsena mööbli modernselt minimalistlik teostus, mis laseb esikohale tõusta materjali sisemisel mõttel ja ehedal olemusel.

Lastetoas ja köögis seina ääres seisvad ratastel riiulid on madala katusealuse ruumi jaoks nutikas lahendus: need moodustavad justnagu madalad lükandseinad, mille taha jäävad praktilised panipaigad.

Vürtsikas vannituba

Avar, aknaga vannituba on pesu ja kümblemisega seonduvate ruumide südameks. Selles soojas toas nägi ilmavalgust ka perepoeg Rüüdiger. Hubaselt kujundatud vannitoas on peale vanni ja tualetipoti ruumi toekale tualettlauale, pikale puupingile ning mõnusale tugitoolile.

Vastasseintes paiknevate duši- ja leiliruumide uksed on läbipaistvast klaasist, mis aitab siduda ka väiksemad ruumid avara, kaunite vaadetega tervikuga. 

 


EESKODA

Katusekorruse-kodu algab taeva poole viivatelt trepiastmetelt. Siia jäävad jalanõud, ülerõivaste kapp on trepimademel. Loojuva päikese toonis sein mõjub soojalt ja kutsuvalt.

KAHE LAPSE KUNINGRIIK

Lastetoas on rõõmsate joonistustega kodumaine Poppy mööbel, ka seintele on maalitud päikeselised pildid. Akende all on kõrvuti laste töölauad. Romantilised toolid leiti vanavarapoest.

KÖÖK

Freta valmistab sageli chai’d — magusat ja vürtsikat india teed piimaga. „Keeda piimas musta teed, kaneelikoort, nelki, tšillit, kardemoni ja muskaati ning magusta jook mee või toor-roosuhkruga,” õpetab ta. Köögimööbel valmistati pererahva jooniste järgi.


ELUTUBA

Keset elutuba on ripptool, kus Eliisabeth armastab kiikuda nagu tsirkuseprintsess. Mugav diivan on ostetud salongist Muster, madal diivanilaud aga Universaaluniversumist.

Katusekorteris saab katuse ja põranda vahelist madalat ala kasutada suurepärase panipaigana. Vaheseinteks on kaks ratastel liigutatavat riiulit.

VANNITUBA

Eri stiilis ja ajastutest esemeid ühendab tervikuks värvimaailm. Peeneruudulist klaasmosaiiki tasakaalustab heledaks peitsitud puitpõrand, modernsele valamulauale vastandub Universaaluniversumist leitud idamaine pink. Klaasuksest pääseb dušinurka.

Vaata lisaks ajakirja Kodu&Aed septembrinumbrist