Kui kiikame nüüd hetkeks keraamiliste plaatide trendisaladustesse, siis selgub üsna ootuspäraselt: moes on klassika, mille kõrvale sobitatakse oskuslikult modernne dekoor ja viimistlus. Plaadid on valdavalt naturaalsetes ja rahulikes toonides, palju pakutakse beeži, valget, halli, pruuni ja musta oma erinevates varjundites. Itaalia kaubamärgi Ceramiche Grazia sarjad Vintage, New Classic, Electa ja Retro iseloomustavad hästi klassikalainet klassitsismi poole pealt. Pakutakse näiteks 30. aastate must-valget kombinatsiooni, ajaloolisi heksagoone-oktagoone, erinevaid kaunistustega sokliplaate, portesid, iluliiste, kõiksugu kaunistusi… Ühesõnaga on poes saadaval suurepärane keraamiline kooslus, et renoveerida näiteks mõni Nõmme või Kadrioru ajastuhõnguline elamu.

Loomulikult esindab iga enesest lugupidav tootja ka ajakohaseid tooteid, kus figureerivad lisaks maalähedastele ka punased, rohelised, sinised plaadid, kadunud pole kulla-, hõbeda- ja pronksiläige. Tohutu klassikakultuse kõrval näitab Portugali kaubamärk Lovetiles ka modernseid suuremõõdulisi klassikalisi (Royal ja Plaza)

Foto: Lovetiles, Royal

ning suuremõõdulisi värvilisi kollektsioone (Dreams, Luna).

Foto: Lovetiles, Dreams

Sarnaselt kogu sisustusmaailmas valitseva trendiga, on plaatidel kasutatavad mustrid suured, lopsakad ja esiletükkivad (struktuursed), rohkelt pakutakse lillemotiivi ja erinevat graafilist kirja. Suurepärane näide elegantsuse, romantika ja puhtuse harmooniast on Itaalia tootja Atlas Concorde sari Radiance, kus peategelaseks on lillekuninganna roos.

Foto: Atlas Concorde, Radiance

Endiselt armastatakse mosaiiki, võib isegi öelda, et see on alati moes. Kui varem kasutati peamiselt klaasmosaiiki, siis nüüd ka keraamilistest plaatidest mosaiiki. Uuenduseks võib pidada korrapärase mustri loomist, kohata võib jällegi lillekaunistusi ja mitmesuguseid graafilisi kujundeid, samuti kogub populaarsust erikujuline mosaiik.

Moodsad pinnad on reljeefsed, erinevate struktuursete mustritega, vahest isegi ootamatute lahendustega. Itaalia firma Fiandre toodangust võib leida näiteks suuremõõdulise plaadisarja, millel muster justkui pintsliga maalitud  ning Mutina valikust hakkavad silma pitsimustriga (Dechirer sari) ja volditud paberi mustiga (Flow sari) plaadid. Kes otsib midagi erilist, siis võimalusi on.

Tihti ei saa teatud materjale soovitud kohtades kasutada, kas materiaalsetel või muudel põhjustel, seetõttu tehakse aina täisulikumaks ja kvaliteetsemaks muutuvaid imitatsioone. Näiteks koeraomanikule, kes ei saa puitparketti maha panna, kuigi väga tahaks, sobivad hästi Atlas Concorde sarja Etic puiduimitatsiooniga keraamilised plaadid, mis näevad tõeliselt „autentsed“ välja ning eksklusiivse maitsega ostjale on hea valik sama brändi Style sarja marmorimitatsiooniga põrandaplaadid või hoopis kivi-imitatsioon (Milestone sari).

Foto: Atlas Concorde, Style