Kõigepealt hakkasid messilt silma juba Frankfurti messil selleks aastaks välja kuulutatud tuttavad trendivärvid. Valitsev värvigamma on tagasihoidlik, lahjad hallid, sinised, beežid, tuhmroosad ja rohelised toonid, millele antakse mõnusalt vürtsi näiteks sinise erinevate varjundite või hetkel eriti popi sinepikollasega. Ühte ruumi on kokku pandud vähemalt 5 erinevat värvitooni, et efekt saavutada. Kusjuures vastupidiselt oodatule ei ole tulemus üldsegi liiga kirju.

Sisustusmess oli täis innovaatilisi nutikaid esemeid, millel kindlasti ka praktiline otstarve. Tooted on multifunktsionaalsed, näiteks toole ja seinu saab väikeseks kokku lappida, tumba sees on mahukad panipaigad. Mainimist väärivad kindlasti ka vildist lapatavate vaheseintega lauad, mida vajadusel on võimalik kiiresti kokku ja lahti teha, moodustades kas eraldatud alad või hoopis suure ühislaua.

Tooli ja lauajalad on pehme vormiga kaarjad ja voolujoonelised. Klassikaline diivanilaud on kadumas. Popp on diivani ees kasutada ühe asemel kahte, kolme diivanilauda, eri kõrgustes ja erineva disainiga. Lahe idee iseenesest: annab ruumile põnevust ning on ka praktilisem. Laudade kuju on paljuski inspireeritud näiteks 70-ndatest: tavalise kandilise lauaplaadi asemel kasutatakse pigem mulli, ovaalse või laperguse kujuga plaate.

Kõikjal on moes ebakorrapära ja kõik, mis pole tavaline: riiulid seintel on eri kuju ja suurusega, sinka-vonka asetusega, tükkideks hakitud, seest eri värvi jne. 

Seljatoed on uskumatult kõrgeks aetud, istuks justkui koopas. Silma hakkas Hollandi kaubamärgi Moooi põnev ajuvaba ootamatu ja veider väljapanek. Näiteks massist valatud klassikalise hõnguga tugitool (fotol).

Võib tulla uudisena, aga kaua aega kummardatud kõrgläige hakkab vaikselt oma positsiooni kaotama täispuidule ja vineerile. Kõrgläiget kasutatakse nüüd pigem miksituna, näiteks puiduga.
Eksponeeriti hulgaliselt erilisi puidust, vineerist ning plastiku ja pvc painutusega valgusteid.

Põhjamaades on ülikõrgelt arenenud avalike ruumide disain. Uue trendina pakutakse mõnusaid lahendusi uutes mahedates värvitoonides (diivanid, toolid, lauakesed jne). 

Ja käsitöö! Tikkimine, kudumine, heegeldamine, õmblemine — seda kasutatakse ikka enam ja kõikjal, nii patjadel, nõudel, kangastel ja mööblil, kas miksitult või täiesti iseseisva mustrina.
Igal aastal on tunne, et nüüd on kõik saavutatud, proovitud, nähtud, kuid messil näidatakse ikka ja jälle midagi väga lahedat ning tekib küsimus, et kuidas me varem selle peale pole tulnud?!


Fotol: Teksapükste nahklogodest vaip