Üldises mõttes võib messi põhjal kevad-suvised trendiuudised kokku võtta märksõnadega ajatu ja aristokraatliku ilu kummardamine, looduslähedus, hullumeelsed lahendused, praktilisus ja mugavus käsikäes.

Jaanuari alguses Frankfurtis toimunud kodu- ja tekstiilimessil „Heimtextile 2013“ välja reklaamitud nelja moesuuna mõju oli tugevalt tunda ka Pariisis. Loe „Heimtextile“ messi moesuundadest lähemalt siit. Valitsev värvigamma oli tagasihoidlik, mahedates pastelltoonides. Võibolla võiks rõhutada helesinise tooni võidukäiku ning sinepikollast, mida üsna palju kasutatakse neutraalsele pinnale laheda kontrasti loomiseks.

Tõeliselt muljetavaldav oli ajatu ilu kummardamise teema, mis viimastel aastatel on jõudu kogunud ning sel aastal lausa plahvatuslikult lõkkele löönud. Uus mood kannab nimetust: Come back to history! Aristokraatlik ja luksusest tulvil peen interjöör, milles keskset rolli mängib kvaliteet. Eksklusiivsed lahendused, mida vürtsitavad rohked detailid, pitsid-satsid-tutid, kaunistused, nikerdused, siidised ja läikivad peenelt töödeldud materjalid. Pentsikult kõlab, kuid siinkohal võib julgelt väita, et tehnikaajastu annab ajaloole justkui väärtust juurde. Esiteks erinevad kaasaegsed tootmislahendused tunduvalt 16.-17. sajandi omadest, rääkimata siis veel muudest tehnilistest võimalustest, mis meie käsutuses.

Endiselt on moes struktuursed pinnad, kõnekad detailid, ootamatud mustrid imelikes kohtades ja kindlasti pettekujutelmad. Erinevaid materjale, stiile, rahvusmustreid, ajastuid ja täiesti kummalisi asju miksitakse kokku ning üllatuslikult kombel on tulemus ikkagi kaunis, uudne ning täiesti normaalne. Tekkib küsimus, kuidas me varem pole selle peale tulnud. Messilt hakkas silma väga mitmeid eriti geniaalseid, andekaid, kummalisi, mõnes mõttes võiks vast isegi väita, et hullumeelseid lahendusi. Moes on viltused ja kõverad riiulid, eri värvi põhjadega. Miks ei võiks söögilaual olla näiteks rohutirtsu jalad või hoopis saba või laud ise meenutaks pigem ümbrikku kui lauda? Miks ei võiks tugitoolil olla seljas siili okkaline kasukas? Ole popp ja osta koju kasvõi lömmi vajutatud kummut. Ei tohiks unustada, et kaasaegne inimene hindab mugavust üle kõige. Sellest vaatenurgast hakkasid silma näiteks taskutega diivanipadjad või nutikas ruumiline laud, millele panipaiga kasutamise võimalus nutikalt külge mõeldud. Geniaalsusel ei ole piire.

Kindlasti ei saa trendidest rääkides mööda minna loodusteemast, mis aina jõudu kogub. Messil kohtas puitu ja vineeri kõikvõimalikes koosluses ja töötluses, vilti oma endises hiilguses, ka kudumeid ja üldse villaseid materjale uues funktsioonis. Lahendused on muutunud veelgi ulmelisemaks kui varem. Kohe tulevad meelde messi kohvikuala istumise koopad, mis meenutasid puujuurikates mesilasepesi, ja kärjekujulised toolid. Tuleb välja, et okstest võib täitsa edukalt meisterdada stiilsed lambivarred või miks mitte peita pakk klaasi, naha või pleki sisse ja selle peale istuda. Pettekujutelmade loomine on ikka veel in. Kivikujulised tumbad ja diivanid, põdrasamblasein, villane kampsun vaibana või tugitoolikatteks, kujuteldav lühter tapeedi sees, naaritsaribadest kardinad... Mida iganes. Täiuslikud lahendused ei tunne piire!

Vaata suuremat galeriid INKodust!