Kardinasalongist tellitakse enamasti tavaline ruloo, või tüll koos külgkardinatega. Mõneti on neutraalne foon ka põhjendatud, kuna suurte akende katted võiksidki natuke tagasihoidlikumad olla ja suuri klaaspindu soosib omakorda moodne sisearhitektuur. Samuti on meil kliimast tulenevalt pidev vajadus aknaid katta, kas siis külma või hoopis sooja eest. Aga näiteks vanalinna kõrgete ja kitsaste akende kaunistamiseks ja uues moodsas kodus võiks ju julgemalt dekoratiivkangaid kasutada, õnneks seda ka tehakse.

Eestlane armastab valget tülli, kuigi tegelikult tume mõjuks interjööris võib-olla hoopis huvitavamalt. Sisekujundus ongi pigem minimalistlik. Kui sirvime ajakirjadest meie kodude pilte, siis vaatavad sealt sageli vastu nö kataloogikodud: kaunid, aga üsnagi isikupäratud. Ometigi elavad igas kodus täiesti erinevad inimesed erinevate soovide ja maitsetega. Eestlane peaks natuke julgemalt oma loomust ka koduses interjööris väljendama. Isikupärased vidinad ja esemed peaksid kodus olema kõigile nähtaval, mis sest et sisekujunduslik kontseptsioon seda võib-olla ette ei näei! Ka funktsionaalne asjade paigutus ja muu harmoonia on väga olulised, aga kõige olulisem on ikkagi see, et me ennast oma kodus hästi tunneksime. Tegelikult peaksime üldse harjuma rohkem värve kasutama, sest värvid suudavad mõjutada emotsioone. Eriti meie kliimas, kus need aitaksid lausa pikka sügise- ja talveaega rõõmsamalt üle elada.

Kui nüüd rääkida kanga- ja tapeeditrendidest muus maailmas, siis seal puhuvad hoopis teised tuuled.  Pilt on väga värviline, eriskummaline ja lilleline. Inspiratsiooni ammutatakse soojadest maadest ja vanadest ajaloolistest elementidest,  kasvõi lihtsalt merevaatest või päikesest. Popp on ristpistes tikand. Moes on kangad, mis on lausa ristpiste tikandi baasil trükitud. Väga palju kasutatakse sealjuures lilli ja loodusteemat üldiselt. Palju mustreid on aasia kultuuridest tuletatud. Pakutakse faktuurseid kangaid, mis meenutavad näiteks lainelist merepõhja või mõnda muud loodusepilti. Vahel on kangad miksitud metallniitidega või siis kaunistatud pärlitega, mis imiteerivad marju. Peamine on, et jääks väga põnev ja omanäoline mulje. Paljud suurepärased moenäited pärinevad prantsuse kanga- ja tapeedibrändilt Elitis, kes on oluline suunanäitaja nn Euroopa disainimaailmas.



Fotodel: Ristpiste tikandi baasil trükitud lilleline kangas.

Äärmuslikest trendipärlitest võib siin tuua näiteks moslemi templite ja
araabia mošeede mustrid seinakatetel ja kangastel; mahulised pehmed
seinakatted, mis on valmistatud samast materjalist nagu naiste bikiinide
polsterdused; looduslikust kiust ja kilekotist punutud kangad või
hoopis läikivad ja struktuursed kangad ning tapeedid, näiteks metalli
läikega korktpeet. Samuti on IN pehme ja särtsakas sametkangas. Väga
kummaline moekooslus on praegu oranži ja vaarikapunase värvi koos
kasutamine.

Fotol: Idamaade mustritest ispireeritud läikiv, struktuurne tapeet.



Fotodel: Pehme ja särtsakas sametkangas.

Fotol: Läikiv, ekstravagantne moslemi kultuurist inspireeritud tapeet.

Fotodel: Mahulised seinakatted, mis on valmistatud samast materjalist nagu naiste bikiinide polsterdused.

Kuna meil puudub inglastele omane ajalooline kuninglikkus, siis peaksime
leidma eestlastele omased teemad. Aga õige kardinavalik kodus määrab
ikkagi olulise osa heast interjööritundest. Tuleb lihtsalt olla julgem
ja lubada enda ümber rohkem värve ning rõõmsaid omanäolisi esemeid.
Stiilne valge interjöör on küll lihtne ja praktiline, aga kas alati ka
inspireeriv?

Fotod: Elitis.fr