IKEA sisekujundusjuht Darius Rimkus soovitab juba maja tasapisi jõulurüüsse ehtida, lisades valgusteid, tekstiile ja kaunistusi. Tema sõnul võiksid kaunistused ja jõululaud kõik ühes stiilis olla. Ta jagab põhimõtteid, kuidas katta laud nii, et see tekitaks kodus jõulumeeleolu ja teeks tuju heaks isegi siis, kui oled koos vaid väga väheste pereliikmetega.

Ühtne stiil terves kodus

„Uute aksessuaaride ja teiste sisustuselementide valimisel tuleb arvestada sellega, kuidas need sobivad kokku seina ja põranda värvi, kardinate, mööbli ja kõige muuga. Sama põhimõtet tuleb järgida ka lauakujunduse valimisel, et see oleks kooskõlas kogu ülejäänud koduga,” ütles Rimkus.

Tema sõnul loob kodus harmoonilise pühademeeleolu see, kui dekoratsioonid üksteist täiustavad. Selleks tuleb valida sarnased või sama värvi valgusketid ja aksessuaarid laua katmiseks, jõulupuu ehtimiseks ning kogu maja kaunistamiseks. Erilise sündmuse puhul tasub aga kasutada pidulikes värvides dekoratsioone, mida argipäevaselt harvem välja pannakse, luues seeläbi erilise jõulutunde.

Kombineeri julgelt

Sooja ja suursuguse ilme saavutamiseks ei pea sa palju raha kulutama ja tervet uut jõulukomplekti ostma. Lisa lihtsalt mõned uued elemendid, nagu kokkusobivad taldrikud, salvrätid ja küünlad. Kombineerides neid nõude, laudlinade ja kaunistustega, mis sul juba kodus olemas on, lood tõelise pühademeeleolu.

„Ära karda kombineerida traditsioonilisi ja kaasaegseid esemeid, näiteks vanaaegseid klaase modernses stiilis söögiriistade ja taldrikutega, või täiendada klassikalisi küünlajalgu tänapäevaste LED-tuledega, mis kaunilt klaaskupli all säravad. Selleks, et see kaootilist muljet ei jätaks, on omad nipid. Vali midagi, mis neid ühendab, nt ühevärviline laudlina või linik, et kogu ilme kokku siduda, ning aseta sellele laua täispikkuses kunstvanikud koos LED-tuledega. Erinevas stiilis esemete puhul on ka parem, kui need on sama värvi,” soovitas sisekujundaja.

Vähesest piisab

Pühadelaua katmisel on üks tüüpviga see, et kõike — dekoratsioone, taldrikuid ja toitu — on liiga palju. Seega tuleb vaadata, et lauast sassis mulje ei jääks. Mitmekäigulise einega on lihtsam, sest siis ei pea kõiki roogasid korraga lauale tooma. Muudel juhtudel võib toidu, salvrätid, magustoidud või taldrikud panna ratastega abilauale, et söögilaua korrastatud ilme säiliks. Meeles tuleks pidada ka seda, et allesjäänud toidu värskena püsimiseks tuleks see kohe pärast einet külmkappi panna.

Oma jõululauda õdusate LED-tuledega kaunistades tasub valida laetavate akupatareidega lahendus, sest siis ei riku juhtmed vaadet.

Loodus on alati moes

Looduslikud elemendid, mida oled oma jalutuskäikude ajal leidnud ja üles noppinud, võivad suurepäraselt sobida nii kodu kui ka jõululaua kaunistamiseks. „Käbid, okaspuude oksad ning mustika- ja pohlataimed toovad looduse sinu koju. Oksad ja taimed saab panna vaasidesse või siis hoopis paelaga väikestesse kimpudesse siduda, et taldrikuid või riidest salvrätikuid kaunistada,” ütles Rimkus.

Ära unusta toole

Sisekujundaja soovitab toole mitte unustada, sest neist võib saada väga hea aktsent. Eriti siis, kui jõululaud on nii väike, et pärast kaunistamist toit vaevu ära mahub. Sel juhul võib tavalised toolid paela ja ehetega kaunistatud pärgadega tõelisteks jõulutroonideks muuta ning niiviisi pühadetunnet tekitada.

Koos ka lahus olles

2020 on iseäralik aasta, kuna paljud pered ei saa tavapäraselt kokku tulla. See paneb nuputama välja lahendusi küsimusele, kuidas tähistada jõule koos lähedastega isegi siis, kui nad on kaugel. Näiteks võib õhtusöögilaua panna sellise koha kõrvale, kuhu saab asetada arvuti või telefoni, mis jääb kõigi lauas istujate vaatevälja. Nii saavad pereliikmed, kes teistes kodudes on, pidustustest osa võtta ja üksteisele häid pühi soovida. See loob koosolemise tunde, mis on jõuludel eriti oluline.