• Kui retsept nõuab toasooje koostisaineid, tõsta koogiteoks vajaminev varakult külmkapist välja, et kõik jõuaks võimalikult toatemperatuurini soojeneda. Muna(kollase)d lähevad nii palju lihtsamini vahtu ja erinevad ained segunevad nii palju hõlpsamini.
  • Aga kui unustasid selle liigutuse teha ja retsept nõuab toasooja võid? Võta väike klaas, kauss või tass ning soojenda seda kuuma veega, seejärel aseta või klaasi alla. Sellel viisil muutub või kiirelt pehmemaks.
  • Munad saad toasoojaks lihtsa nipiga: pista nad mõnekümneks sekundiks kuuma ja nii saab nende sisu kiirelt toasoojaks.
  • Samas hea muretaigna saad just nii, et segad kokku külmad (ja mitte toasoojad) koostisained. Isegi käed võid enne taigna segamist külma vee alt läbi lasta. Nii on tulemuseks ideaalselt mure ja krõbe tainas.
  • Kasuta taignas või asemel kookosõli. (Adri-Anna)
  • Pärmitaigna kiiremaks kergitamiseks aseta see soojaveekaussi ja pane rätik peale. (Marju)
  • Pitsataigen tuleb mudida siledaks ümaraks kuuliks, siis on taigen õige tihedusega. (Marju)
  • Kui toidutegemisel vaja kaussi lüüa paar muna, võib tihtipeale muna sekka sattuda ka mõni tüütu kooretükk. Nende eemaldamine on tavaliselt suhteliselt ajamahukas nokkimine. Aga kui teed enne kooretüki väljanoppimist näpud märjaks, saavad kõik mittevajalikud kooretükid nobedalt välja korjatud.
  • Kui retseptis ei ole väga tähtsal kohal taina kerkimisomadused, võid valge nisujahu edukalt asendada tervislikuma täisteranisujahuga. Lisades kuni kolmandiku vajaminevast kogusest nisupüülijahu, paranevad ka taina küpsetamisomadused. Suuremat kogust nisupüülijahuga asendades vähenevad aga täisterajahu tervislikud omadused oluliselt.
  • Ahjude sisseehitatud temperatuuriregulaator võib pahatihti näidata aiateibaid. Kui tahad olla kindel, et ahi on saavutanud õige temperatuuri, kasuta head ahjutermomeetrit.
  • Kui vaja vahustada ainult munavalgeid, kasuta kindlasti külmkapist võetud mune. Lisaks on imenipp pisike näpuotsatäis soola + paar tilka sidrunimahla või äädikat ning munavaht tuleb kohev ja tugevate tippudega.
  • Kui võimalik, kasuta küpsetamisel alati mahedaid talumune. Kook saab kõvasti kohevam, maitsvam ja visuaalselt kaunim. Eriti kehtib see biskviidi puhul.
  • Erinevad uuringud näitavad, et mahetoidust võib leida rohkem vitamiine, antioksüdante ja organismile vajalikke mineraalaineid kui tavatoidust. Maheteraviljas pole sünteetiliste taimekaitsevahendite ehk pestitsiidide jääkaineid, mis võivad mõjuda kahjulikult inimese immuun-, hormonaal- ja kesknärvisüsteemile, ka viljakusele.
  • Leotatud chia-seemned sobivad ideaalselt asendama muna. 1 suur muna = 1 spl chia-seemneid + 2 spl toasooja vett.
  • Kui küpsetad biskviiti või midagi keedutainast, võib ahjuukse paotamine ebameeldivate (sissevajunud lömmis koogi näol) tagajärgedega olla.
  • Kui lisad koogitainale marju, sega need enne koogile lisamist jahuga. Nii ei vaju need küpsemisel koogi põhja.
  • Mul vanaema õpetas mind taignakaussi pesema külma veega. Siis ei jää kausi küljes olev taigen pesukäsna külge või käte külge ning lahustub vees. (Triin)