Asjad võtavad meie kodudes järjest rohkem ruumi. Hästi korraldatud panipaikade järele tekib suurem vajadus näiteks juhul, kui inimesed kolivad kokku või lahku, peresse sünnib lapsi, lapsed jõuavad teismeikka või kolivad kodust ära või kui vanemad otsivad endale uut elamist. Hoiukoht võib teemaks olla ka siis, kui pereliikmete harrastused vahetuvad või kui olemasolev hoiuruum on kriitilise pilguga üle vaadatud.

Juba elamu planeerimise ajal tuleks mõelda piisava suurusega garderoobile, magamistoa riidekapile, vannitoa korvi- või sahtlitornile, lastetubade erilahendustele ja esiku läbimõeldud sisustamisele.

Ka kodu hoiuruumis peaks olema kapi- või riiulisüsteem. Läbimõeldult sisustatud ruumi mahub üllatavalt palju spordivahendeid, tööriistu, reisikohvreid jm.
Olemasolev panipaik on võimalik väikese vaevaga ümber organiseerida, kasutades selle sisustamiseks tänapäevaseid panipaigatarvikuid ja liuguksi. Asjad on silma alt ära, rõivad ei lähe kortsu, spordivahendid ei vedele jalus. Kodus valitseb kord.
Olgu tegemist uue või juba kasutuses oleva panipaigaga, kõige olulisem on hoiustamise idee läbi mõelda, sobivad tooted leida ja seejärel tööga pihta hakata. Nii korvi- kui kapisüsteemide kokkupanek on üsna lihtne, hoiuruum teeb läbi totaalse muutumise ning elanikud on toimiva ja praktilise lahendusega rahul.

Plast, puit ja metall

Panipaigasüsteemi kuuluvad nii eraldi kasutatavad kui omavahel ühendatavad korvid, sahtlid, riiulid, siinid, kandurid, kapimoodulid. Soovitatav on kasutada ühe ja sama firma tooteid, kuna need sobivad omavahel kindlasti kokku. Terviklikku süsteemi kuuluvad ka mitmesugused kinnitusvahendid, konksud, lipsu- ja pükstehoidjad, riidepuutorud ja mõnel juhul isegi valgustid.
Materjalidest kasutatakse metalli, puitu ja plasti. Korvitornidel on metallist raam, kus paiknevad traatkorvid. Seinasiinidele kinnitatavad riiuliplaadid võivad olla nii terasplekist kui puidust. Metall on tugev ja vastupidav materjal, kuid kaalub omajagu.

Puit loob sooja meeleolu ja on kergesti töödeldav. Plast on hea materjal kõiksugu hoiukarpide jaoks, sobides suurepäraselt nii mänguasjade, kingade kui tööriistade hoidmiseks. Plastist tehakse ka niisketesse ruumidesse sobivad kaanega karbid ja kastid, mida saab ruumi kokkuhoiu mõttes pealekuti laduda. Tööriistade transpordiks ja hoidmiseks kasutatakse löögikindlaid plastist tööriistakohvreid.

Lükanduks varjab kapi sisu ja kaitseb seda tolmu eest. Ukse baasmaterjale on mitmesuguseid. Viimistluseks kasutatakse sageli klaasi või spooni, mida ümbritseb näiteks metallraam. Lükanduste laius on tavaliselt 620−1600 mm ja kõrgus 2340−3300 mm. Paljud firmad valmistavad uksi klientide antud mõõtmete järgi. Lükanduksed liiguvad tavaliselt siinide sees rullikutel ja seda tüüpi ukse eeliseks on ruumi kokkuhoid. Peegliga lükanduksed muudavad ruumi avaramaks ning huvitava disainiga lükanduks võimaldab asju stiilselt hoiustada.

Disainerid on mõelnud sisustamisele laiemalt. Kapi- ja riiulisüsteemid pole enam ainult valged, vaid leidub ka halli, pruuni, kollast, musta, rohelist ja lillat värvi tooteid. Teine tarbijat rõõmustav suund on parem kasutatavus — korvid on mugavalt välja tõmmatavad, kastid pealekuti paigutatavad ja ka vanemaid korvisüsteeme saab üha uutega täiendada.

Korvisüsteemi küljeraame ja korve on võimalik omavahel kombineerida, korvitorni saab vajadusel kõrgemaks kasvatada. Korvitorn võib olla 251, 351, 451 või 551 mm laiune ning 435 või 535 mm sügavune. Korvisüsteemi võib paigutada kappi, kuid mõnda ruumi sobib see ka avatud lahendusena.

Esik, magamistuba ja riietumisruum

Igas toas võiks olla asjade jaoks panipaik. Üsna tüüpiline on küll see, et mida rohkem riiuleid, korve ja kappe majas leidub, seda rohkem asju kokku ostetakse. Ei saa öelda, et tänapäeva inimene elab asjade puuduses — pigem on probleemiks see, et ebavajalikest asjadest ei raatsita loobuda. Kui kodus tehakse remonti, on paras aeg kogu kraam läbi vaadata ja üleliigsed asjad taaskasutuskeskusse viia, neid kirbukale müüma minna või mõnele vajajale anda.
Asjade süsteemse hoiustamise seisukohast on kõige olulisemad ruumid esik, riietumisruum ja magamistuba. Esikut kasutatakse igapäevaselt, sageli on kasutajal kiire ning seetõttu peaks rõivad, jalatsid ja muu vajaliku ruttu kätte leidma.

Igas kodus peaks olema garderoob või vähemalt piisavalt suur riidekapp. Magamistoas võiks olla koht, kus hoida alus- ja pealisrõivaid, magamisriideid, kingi ja sukki-sokke. Sageli osutuvad lükandustega kapid väga praktiliseks.

Garderoobi mõõtmed ja mahutavus peaks vastama majapidamise suurusele ja elanike hulgale. Garderoob peaks mahutama igapäevased ja hooajalised rõivad ning kodutekstiilid. Seinasiinidele kinnitatud riiulid võiksid olla umbes 40 cm sügavused. Garderoobisüsteemi kuuluvad veel korvid ja terve seina pikkune riidepuutoru. Pluusid, püksid ja mantlid ripuvad riidepuudel, väikesed asjad on korvides, mütsid ja kindad riiulil. Kasutada võib ka kaanega hoiukaste.

Magamistoa lähedal asuvat garderoobi on mugav kasutada. Teistesse tubadesse, näiteks laste- ja külalistetuppa, kuluks samuti kapp ära.
Kui elamus ruumi jagub, võiks peamagamistoa ligidal paikneda riietumisruum, kus saab rahulikult rõivaid valida, end riidesse panna ja algavaks päevaks korda seada. Riietumisruumis võiks olla laud, tool, ülikonnastange ja suur peegel.

Esikud on meil sageli kitsad ja koridorilaadsed. Vähene olemasolev ruum tasub ära kasutada, nagi ja mõni korvitorn ehk ikka ära mahub. Kui esikus on kapisüsteem, võib mõelda peegliga lükanduksele –see jätab esikust avarama mulje ja võimaldab enda välimusele enne kodust lahkumist pilgu peale heita. Kapi ehitamisel tasub ära kasutada terve toa kõrgus. Esikus oleks kindlasti kasutust kingariiulile ja kui kohta on, siis ka kummutile.

Lähemalt vaata TMKE märtsi ajakirjast.