Mida siis praegu aias ette võtta? Praegu on just paras aeg lõigata puid tagasi ja pügada põõsaoksi.

Kuidas valida selleks tööks aiakääre?

Tuntumad kaubamärgid on muidugi Gardena ja Fiskars. Eesti turul liigub hulganisti ka täiesti korralikke hommikumaades toodetud lõiketehnikat, kuid siinjuures tuleb olla ostu tegemisel eriti hoolikas. Oksakääride, hekikääride ja oiksatangide (need on eriti paksude okste lõikamiseks) ostmisel kehtib küll kuldreegel, et mida kallim hind, seda parem kvaliteet.

Kui on kavas osta aiakääre, peaks kõigepealt läbi mõtlema, millist tööd nendega kavas on teha. Kui põhiliselt on plaanis pügada marjapõõsaid ja roose,on soovitav osta aiakäärid.

  • - Aiapidaja, kel palju lillepõõsaid, mis näkitsemist vajavad, peaks endale muretsema alasitüüpi aiakäärid.
  • - Kel aga plaanis peaasjalikult puid-marjapõõsaid pügada, saab oma tööga paremini hakkama aga kullinokk-tüüpi aiakääridega.
  • - Suurte puuokste langetamiseks või vaarikavartega maadlemiseks sobivad aga pika varrega oksatangid.Sellised oksakäärid on sageli varustatud hammasülekandesüsteemiga, mis muudab töö tunduvalt lihtsamaks-pole nii palju vaja jõudu rakendada.

    Aiakääre valides uurige kindlasti, kas tootel on ka garantii. Tuntud kaubamärgid pakuvad tavaliselt mitmeaastast garantiiaega. Ka see näitab eseme kvaliteeti.

    Kui olete aiakääride-oksakääride õnnelikuks omanikuks saanud, võib julgelt asuda okste piiramise juurde. Kasulik on pärast puude-põõsaste lõikust tekkinud haavadele palsamit peale panna. Muidugi pole mõtet määrida iga oksaotsakest, kuid suurematele haavadele tuleb küll kasuks kui neid millegagi määrida. Kõige tavalisem peits on pookevaha. Parem võimalus on kasutada spetsiaalset peitsi Bayleton, mis kiirendab puu haava paranemist. Mõlemat vahendit võib kasutada ka juhul kui loomad on talvel oma toidulauda puukoore arvel rikastanud.

    Kevadiste toimetamiste hulka kuulub ka puude tüvede valgendamine.Selleks võib pruukida tavalist kustutamata lupja segatult savi ja rohelise seebiga, kuid lihtsam variant on osta valmis valgendussegu. Lubja pasta takistab igasugu sitikatel puu otsa ronimist, mis puu tervisele aiva kasuks tuleb.

    Praktilisi näpunäiteid ja asjatundlikku konsultatsiooni võib saada Kodumarketi kauplustest Rocca-al-Mare kaubanduskeskuses või aadressil Tihniku 5 (siin toimub ka aiakaupade laiendatud müük).