Veekilpkonnade saab ületoitmisele kergesti jälile. Tehke selline katse: ehmatage kilkonna ja jälgige tema jalgu. Teie lemmik on üle söönud kui pead peitu tõmmates tagajalad kilbi alt lagedale ilmuvad. Kilkonnal on kaaluprobleemid ka juhul kui päikese käes peesitades võite ta jalgade ümber näha liharõngaid.

Ka noori kilpkonni on võimalik üle toita. Paksuks minemise asemel kasvavad üle toidetud noored kilpkonnad lihtsalt suuremaks, mis võib tekitada kilbi deformatsioone ja enneaegset suremust.

Rusikareegel on anda kilpkonnale täpselt nii palju toitu, kui mahub ta pähe ja kaela. Ainus põhus kilpkonnale rohkem või tihedamalt süüa anda on siis, kui ta on ilmselt alatoidetud või haige. Suurem toiduports peaks aitama tal taastada endised jõuvarud.

Kilpkonna toitmisel peaks silmas pidama ka seda, et metsikus looduses ei saa nad sugugi iga päev kvaliteetset toitu. Kilpkonnad kasvavad aeglaselt, kuid stabiilselt ning kiire kasv ületoitmise tagajärjel on üks peamisi kilbi deformeerumise põhjuseid.

Toiduvaliku tegemisel katsuge teada saada, mida söövad kilpkonnad piirkonnas, kust teie lemmik pärit on, ja koostage ta toiduvalik sellele vastavalt. Paljud kilpkonnad vajavad kõrge kiu- ja madala proteiinisisaldusega dieeti, mis koosneb peamiselt rohust ja aegajalt köögi-ja puuviljast. Veekilpkonnadele võiks pakkuda ka putukaid, maakilpkonnadele ussikesi.

Ilmselt ülekaalulised kilpkonnad tuleks panna dieedile, mis on looma omanikule sageli raskem kui loomale enesele. Loomad õppivad seostama "kerjamist" toidu saamisega ja on valmis toitu anuma iga kord, kui neile selleks võimalus avaneb. Sellele järgi andmine aga on viga.

Teine aspekt ülekaalulisuse vältimisel on loomale piisava liikumisala võimaldamine, et neil oleks võimalik toiduga saadud energia ära kulutada. Kilkonna kodu küljed peaks olema 2 kilpkonnapikkust ja 3-5 korda kilkonna pikkus.

Pidage meeles: Mida suurem, seda parem - käib küll teie lemmiku eluaseme, aga mitte mingil juhul tema toiduportsjoni kohta.

Kilpkonna toit

TaimedLihaToidulisad
Maa-
kilpkonn
aasalilled, ristikhein, metsikud või aiamarjad, puuvili (mitte väga palju banaani), hea kvaliteediga heinväikesed rohutirtsud või kõvaks keedetud munakollane või sama suur kogus rasvavaba veiseliha kord nädalasvedel multivitamiin kord kahe või kolme päeva tagant, näpuotsatäis vitamiinipulbrit ja kaltsiumi
Soo-
kilpkonn
õrnad kasvud, roheline salat või puuvili, veetaimed (saadavad tiikides või looduskauplustes), mõned rohelised hernedkuiv kassitoit, rasvavaba hakitud veiseliha, kuldkala, gupid, mageveekala lõigudtilk vedelat multivitamiini kord kahe-kolme päeva tagant, näpuotsatäis vitamiinipulbrit ja kaltsiumi
Vee-
kilpkonn
õrnad kasvud, roheline salat või puuvili, veetaimed (saadavad tiikides või looduskauplustes), mõned rohelised hernedkuiv kassitoit, rasvavaba hakitud veiseliha, kuldkala, gupid, mageveekala lõigudtilk vedelat multivitamiini kord kahe-kolme päeva tagant, näpuotsatäis vitamiinipulbrit ja kaltsiumi

Kilpkonna tervisekontroll

Terve loom Haige loom
Säravad puhtad silmad Tuhmid, paistes, limased silmad
Tugev parasiitidevaba nahk Kuiv, lõhenenud, parasiidid elavad lõhedes
Tugev, kahjustamata kilp Pehme, vigastatud kilp
Puhas pärakupiirkond Roojane pärak
Kuiv suu Mullitav suu
Ühtlane keha Ebaühtlane, väikeste mõlkide või muhkudega
Aktiivne käitumine Apaatne
Väljaheide on pastataoline Väljeheide on viskoosne või vedel ja ebameeldiva ja ebameeldiva lõhnata lõhnaga