Ehkki kodu koosneb ideaalis oluliselt kauakestvamatest esemetest kui seda on kehakate, vahetuvad trendid sisustusmoes pea sama tempokalt kui rõivamoes. Viimane on paar sammu ees ning ehkki see vahemaa näib pidevalt kahanevat, võib trenditeadlik sisustaja esimesed suunamuutused välja lugeda enamasti just rõivamoest. Kes teab, on see tempokus või majanduslikud olud, igatahes kordab mood juba mõnda aega järjepanu läinud sajandi erinevate kümnendite vorme ja mustreid ning sisaldab endas teatavat sorti igatsust ausate, vastupidavate looduslike materjalide ja siiralt sätitud ilu järele — vill, puuvill, lina, siid ja nahk, toorelt ja loomulikes toonides.

Aus ilu, põnev tehnoloogia

Disaini uudsus seisneb pigem tehnoloogilistes võtetes. Sama kehtib ka sisustustekstiili kohta — värskelt mõjub pigem ehedus ja see, kuidas kangas on toodetud. Peale kõikvõimalike kanga ”intelligentsi” peegeldavate omaduste nagu kortsumise, vee ja mustuse hülgamise, tulekindluse, soojuse ja valguse peegeldamise, heli summutamise jms täienduste, teenib tehnoloogia muidugi ka pelka edevust. Laserlõikus, söövitamine, kortsutamine, voltimine, erinevate materjalide uutmoodi lõimimine-ühendamine, käsitöövõtete pikkimine masintootmisse jne rikastavad pilti oluliselt. Materjalid on nii targemad kui ka faktuursemad, elavama, mitmemõõtmelise pinnaga. See ongi ilmselt suurimaks muutuseks.

3 x värvid ja mustrid

1. Modernne selgus ja puhtus kehtivad endiselt. Au sees on ausad materjalid looduslikes värvitoonides: liiva, merevee, metsa ja taevakarva murtud ja kahvatud beežid, hallid, sinised-rohelised, seltsiks hõõguvalt soojad aktsendid: korall, metalliläige, vask ja messing. Elavus saavutatakse selles seltskonnas erineva raskusastme ja faktuuriga (õhemaid läbipaistvaid, vahepealseid kortsutatud, paksemaid jämedakoelisemaid jms) kangaid kombineerides. Mida lihtsam kangas, seda enam kihiti.

2. Kui mängus on mustrid, siis on need lihtsad ja geomeetrilised või digiajastule iseloomulikult graafilised — triibud, täpid, ruudud, või siis keerulisemad, sageli käsitöömaigulised motiivid moodsamas tõlgenduses. Kangale on need laotud justkui lapikaupa, fragmentidena, kihiti.
Kuhugi pole kadunud draama — trend, mis on täis süsimusta müstikat ja süngeid südaöiseid halle. Mida luksuslikumal kangal, seda parem. Jõuliseid mustrimotiive neilt kangastelt, tõsi küll, enam ei leia, aga metalne läige ja satääni sügavus kehtivad kindlasti.

3. Kodutekstiilidele ennustatakse sama värvilist ajajärku nagu tänavusuvistele kleitidele! Puhtad, julged, elavad värvid teevad tõelist comebacki — mahlakad marjapunased, ookeanikarva sinised-rohelised; lavendli-, ploomi- ja baklažaanikarva lillad, kõigile aktsendiks pisut tumedat, peamiselt musta või halli.
Suurt mustrimöllu värvidega ei kaasne, valitseb askeetlik geomeetria, triip-ruut, fototrükk, põnev vanutatud vm faktuurne pind, mis saavutatakse just hoolega läbimõeldud tehnoloogilisi nippe kasutades. Mis peamine — täismatist kõrgläikeni, värvid vestlevad valgusega.

NB! Kõiki kolme kombinatsiooni ei tasu muidugi ühte patta ehk siis ühte koju kokku kanda. Igaühele oma. Mängulusti peaks see kõik igatahes tekitama!

Mida märkavad ja millise sisustustekstiili keskel tunnevad ennast hästi noored disainerid?

Vaibavabrik Narma disainer Kaidi Ploomipuu:
Seni moes olnud pikakarvaliste vaipade kõrval ja asemel hakkab järjest enam populaarsust koguma silepindne vaip, mis on meile väga hea uudis, sest Narma newWeave® vaip on just seda tüüpi. Klassikaliste värvikombinatsioonide ja mustrite kõrval kasutatakse järjest enam julgemaid ja huvitavamaid. Nt suured erksavärvilised lillemustrid või fototöötlused vaipadel. Viimase aja üks populaarsemaid teemasid on ka vintage — pooleldi maha kulunud mustrid või eri mustritest kokku pandud vaip.
Ise tunnen ennast hästi naturaalsete materjalide keskel — linane, puuvillane, villane. Sellest tulenevalt eelistan kangastel enamasti ka naturaalseid värve. Aga vahel võib ka väga kirju, värviline või üleni punane tekstiilese olla väga ahvatlev.

Kaidi disainitud vaip BOG 4053 pärjati hiljuti maailma ühe mainekaima disainiauhinnaga Red Dot. Vaiba loomisel kasutas ta Narma vaibavabrikus välja töötatud uudset newWeave® tehnoloogiat e arvutiga juhitavaid kudumistelgi.