Korralikul aknal on palju plusse, alates paremast sooja- ja helipidavusest, lõpetades sellega, et aknad käivad hästi lahti-kinni ja soojuslik mugavus paraneb.

Loomulikult ei pea aknaid tingimata vahetama, teinekord on parandamine ja tihendamine mõistlikum alternatiiv. Korteriühistu juhatusel on põhjust võrrelda akende vahetamise ja parandamisega saavutatavat kasu ja väljaminekuid.

AS-i Plasto projektijuht Teet Vaask ütleb, et mõnikord, näiteks Tallinna vanalinnas, võib renoveerimine olla ainus võimalus. Seevastu näiteks Mustamäe paneelmajades ei julge ta akende renoveerimist soovitada, sest sealsed vanad aknad, sh plastist, on väheväärtuslikud.

Plastaknaid hakati tootma 1994. aastal ja järgneva nelja aasta jooksul polnud nende kvaliteet kiita. Kuna aken oli suhteliselt kallis toode, püüti seda inimestele tehniliste lahendustega kättesaadavaks teha — seda paraku kvaliteedi arvel.

Kui remont on plaanis, soovitab Vaask taolised aknad igal juhul tänapäevaste ja soojapidavamate vastu vahetada. Sellise vana akna renoveerimise hind on võrdne uue akna hinnaga. Tänapäeval saab väga soojapidava akna taskukohase hinnaga.

Kui aga kvaliteetsed vanad puitaknad korda teha, väljast ja seest tihendada ning üle värvida, võivad need veel kümneid aastaid vastu pidada. Kõik sõltub akende olukorrast.

Kui välisraamilt on värv maha tulnud ja puit UV-kiirguse mõjul tumedaks muutunud, arvatakse, et raam on pehkinud ja midagi pole enam teha. Kui aga asjatundja jaole jõuab ja vaevu 1 mm sügavuselt terve puidu eest leiab, on võimalik aknad rutiinse hoolduse tüüpi parandamisega päästa.

Akende rutiinset ülevaatust peaks tegema kord aastas. Teet Vaask soovitab aknahooldust teha sügiseti, enne külmade saabumist. Kui aknatihendid on puhastamata, ei pea aknad mustuse ja tolmu tõttu sooja. Külmade ilmadega niiskus kondenseerub ja kui õhtul aken sulgeda, võib välimine määrimata tihend aknalengi külge külmuda. Tihendite puhastamiseks kõlbavad autotihendite puhastusvahendid, PVC-aknaprofiile puhastatakse mitteabrasiivse puhastusvahendiga. Hoolduse käigus tuleb kontrollida ja määrida ka suluseid.

Erinevad klaasid

Klaasitehnoloogia üleüldine jõuline areng annab ka aknaklaasidele üha uusi suurepäraseid omadusi: määrustest parem energiasäästlikkus, hea päikesekaitse ja mürasummutavus.

Esmapilgul näeb aken välja samasugune nagu ennegi. Arendustöö käigus saavutatud uute akende omadused avalduvad pärast paigaldust üsna kiiresti väiksemate küttearvete ja paranenud elamismugavuse näol.

Parimate akende energiasäästlikkus on juba nii kõrgel tasemel, et selles osas ei ole lähiaastatel märkimisväärseid uuendusi oodata.

Nüüd on arengu põhirõhk hoopis päikesekiirguse soojuskoormuse kontrollimisel. Klaaskonstruktsioonide turvalisus paraneb pidevalt. Järjest enam leiavad kasutamist nn turvaklaasid — karastatud ja lamineeritud klaasid, mis on väga tugevad. Kui need peaksidki purunema, siis ohtlikult teravaid kilde ei teki.

Täpne hinnapäring säästab raha ja aega

Aknaremondi või akendevahetuse ettevalmistuste ja otsuste tegemine on korteriühistus üsna pikk protsess, aga tööetapp läheb kergelt ja kiiresti. Kõik algab akende seisukorra hindamisest. Hinnapäringu koostamine koos vajalike materjalidega nõuab asjatundmist.

Päringus peab peale akende arvu, suuruse, tüübi, klaasi tüübi ja tuulutuslahenduse olema kirjas ka väljanägemisega seotud omadused, näiteks akna jaotus, raami värv ja välimuse muutmine. Ühistu juhatus peaks teadma, missugusteks töödeks on tarvis ehitusluba ja millisteks mitte.

Arvestada tuleb akende soojapidavuse näitajatega ja mõelda sellisele lihtsale asjale, kuidas aknaid pesta saab ning kas ja missugused hooldustööd on tulevikus vajalikud. Kui aknaid vahetama asuda, pole kindlasti mõtet valida vananenud tehnilisi lahendusi.

“Lähteülesanne tuleb ühistu poolt, selle alusel hakkab aknafirma optimaalset lahendust välja mõtlema,” kommenteerib Vaask.

Lähemalt loe TM Kodu ja Ehituse jaanuari numbrist.

www.kodujaehitus.ee