1. Ära planeeri kõiki töid ühele nädalavahetusele, veel vähem ühele päevale

Nagu nimigi viitab, on suurpuhastus suur töö, milleks tuleb varuda aega, vastasel juhul on tulemus pettumust valmistav, selg haige ja tuju nullis. Koosta vajalikest tegevustest nimekiri ning jaota tööd kalendrisse vabadele päevadele. Võid vabalt otsustada, et suurpuhastus kestab kaks nädalat või koguni kuu. Mõned väiksemad tegevused, näiteks vaipade kloppimise, võid paigutada argipäeva õhtutesse, suuremad nädalalõppudele. Jäta endale tööde vahele ka aega puhkamiseks ja taastumiseks.

2. Koosta nimekiri kõigist vajaminevatest töövahenditest...

...ja hoolitse, et need oleks kodus olemas, vastasel juhul kulub koristamiseks planeeritud aeg hoopis poest puuduvate asjade toomisele.

3. Alusta akende pesemisest, need on pikalt mustust kogunud

Akende pesuks vali tuulevaikne päev, pigem sombune kui päikeseline. Tuul kuivatab aknad liiga kiiresti ja jätab klaasi triibuliseks, päike ei lase objektiivselt tulemust hinnata. Aknapesu alusta raamidest, kasuta selleks kas aurupuhastit või tavalist nõudepesuvahendit ja švammi. Nõudepesuvahendiga saab pesta ka klaase. Kui kasutad aknapesuvedelikku, ole manustamisega mõõdukaks, sest vahend ladestub klaasile ja jääb päikese käes helkima. Pesemiseks võiks olla kaks suurt švammi (üks sise- ja teine väliskülgede jaoks), kuivatamiseks kummiservaga aknapesija ja poleerimiseks mikrokiust lapp. Vaja võib minna ka teleskoopvart, juhuks kui aknad ei avane mõistlikult ja redeliga peaks ohtlikult kõrgele turnima. Klaasipesu alustatakse välimisest küljest ja liigutakse ülevalt alla. Koledate triipude vältimiseks tee kuivatades kummiservaga kaheksaid või ringe. Pärast aknapesu puhasta ka aknalauad.

4. Vii vaibad välja ja klopi, nii saad suurest tolmuhulgast lahti

Vaipade kõrval ära unusta ka lambanahku ja teisi sarnaseid tolmukogujaid. Pärast tõhusat kloppimist võid vaibad kergelt niiske mikrokiudlapiga üle käia. Kaltsuvaibad pane pesumasinasse (kui mahuvad), kasuta õrna pesuprogrammi.

5. Pese või puhasta kodutekstiilid, mis on talve jooksul nii tolmu kui plekke kogunud

Alusta elutoa diivanist ja dekoratiivpatjadest. Kui katted on eemaldatavad, pese need pesumasinas. Pane katted tagasi märjalt, et vältida nende kokkutõmbumist. Nahkdiivani saab puhtaks niiske lapiga. Mitte-eemaldatava tekstiilkattega diivan tuleks alustuseks tolmuimejaga puhtaks teha, vajadusel eemaldada topid ja plekid. Kui diivan siiski tõrgub ja näitab mustust välja, võib olla abi tekstiilipesurist, mis puhastab diivanit sügavuti ja tõhusalt. Võta sarnane protseduur ette ka voodimadratsitega. Viimaseid tasuks pärast puhastamist ka pöörata, see pikendab nende eluiga. Vaheta välja tekid ja padjad, mis on pika kasutamise järel oma algsed proportsioonid kaotanud. Pese ära kardinad, pleedid, päevatekid ja padjaümbrised. Kardinaid kuivata akna ette riputatult, nii väldid üheksal juhul kümnest triikimise vaeva. Kui kardinaid või tekke ei tohi pesta, vii need keemilisse puhastusse.

6. Nihuta paigast diivanid, kummutid ja kapid, mille alt sa tavaliselt põrandaid ei pese

Kummutitest võiks eelnevalt sahtlid välja võtta, et seljale tõstmisega liiga ei teeks. Pese põrandad ja pane vajadusel mööbliesemete jalgade alla uued vildist kaitsed, et esemeid lihtsamini liigutada ja põrandat mitte kriimustada.

7. Peidetud tolmukogujate tuvastamine võiks olla samuti suurpuhastuse osaks

Tavaliselt on nendeks ribikardinad, malmradiaatorid, laste mängukarud ja laevalgustid, aga igas kodus võib leiduda veelgi üllatavaid tolmu peidukohti. Ribikardinad võiks riba haaval niiske lapiga puhtaks pühkida. Malmradiaatorite ribide puhul võib vaja minna aurupuhastit või painduva otsikuga tolmuimejat, sest käsi üldjuhul neid puhastama ei paindu. Laste mänguasju võib enamasti pesumasinas pesta või keemilises puhastuses korrastada, laelambid võiks laest alla võtta ja vastavalt materjalile kas tolmuimejaga puhastada või voolava vee all pesta.

8. Küüri kõik vannitoa seinad ja nurgad, mida sa tavaliselt ei puhasta

Silikoonitud ja vuugitud pinnad on kõige tõrksamad, võimalusel kasuta nende puhul aurupuhastit, nii vähendad tuntavalt töövaeva. Keraamiliste plaatide pesuks võib kasutada nõrga söögiäädika lahust, sama vahendiga saab puhastada segistite ja duši otsikud sinna kogunenud katlakivist.

9. Köögi koristamiseks varu aega, sest lisaks kõigi pindade puhastamisele, võiks küürida külmiku ja ahju, teha korda köögikapid ning kontrollida kuivainete kuupäevi

Alustada võib seintelt, töötasapinnalt ja mööblilt pritsmete eemaldamisest, selleks sobib nõrk nõudepesuvahendi lahus. Tee veekeetjale ja kohvimasinale katlakivieemaldus. Võta kubust välja rasvafilter ja pane see nõudepesumasinasse või pese käsitsi. Kui kubu ja praeahi on korralikult määrdunud, võta abiks aurupuhasti. Võimalusel sulata külmkapi sügavkülm ning küüri söögisooda või nõudepesuvahendiga puhtaks kõik külmkapi riiulid. Lõpetuseks vaata üle kõigi kappide sisu – kas sealt saab midagi välja visata või praktilisemalt karpidesse ümber paigutada.

10. Garderoobide ja kappide korda tegemine on kevadeti eluoluliselt vajalik, et pakkida kõik talveriided ja jalanõud ära ning otsida kevad-suvised esemed välja

Selle töö käigus tuleks asjad riiulitel korda sättida, kuigi see võib näida võimatuna, sest enamasti on kappides rohkem riideid, kui sinna ära mahub. Sestap võiks kõik väikeseks (või suureks) jäänud riided, samuti esemed, mida pole mitu hooaega kantud, anda heategevuseks. Sama kehtib ka laste riiete ja mänguasjade kohta. Avarates kappides võiks süsteemi loomiseks kasutada läbipaistvaid kaste, millele saab markeriga märkida viited kasti sisule. Talveriided võiks hooaja lõpuks pakkida vaakumkottidesse, kus need võtavad vähem ruumi ega kogu suve jooksul tolmu ja kahjureid.