Mis inspireerib? Ükskõik, millises suunas disainimaailmas vaadata, on vannitoatrendid liikumas eelkõige just naturaalsuse ja loodusläheduse suunas. Seda nii materjalidelt, värvidelt kui ka aksessuaaridelt ning üldiselt iseloomult ja meeleolult. Selline sisekujundus tekitab väga loomuliku ja pingevaba atmosfääri, mis rahustab ning lubab lõõgastumisest võtta viimast, olles samas ökonoomne ja keskkonnasõbralik.

Olulised märksõnad inspiratsiooni ammutamisel: vaikne mererand, viljapõllud ja aasad, sügisene mets ning mägismaad.


Kõik algab värvist

Trendikad on eelkõige valged, elevandiluu karva, hallid ja beežid toonid, mille juurde sobivad eriti hästi kahvaturoheline ning pruuni erinevad variatsioonid. Oma isikupära on lihtne saavutada, kui maitsekalt doseeritud koguses lisada mõnda erksamat värviaktsenti.

Põhigammale sobivad juurde säravad toonid, nagu laimiroheline, vaarikaroosa, sidrunikollane, moonipunane. Tegelikult on valik lõputu, kuid trendist lähtudes võiks arvestada, et looduseski esineb neid värve vaid pilkupüüdvate lisadetailidena. Näiteks erksavärvilised rätikud, küünlad, lilled ja topsikud leiavad trendikas vannitoas kahtlemata oma koha.


Materjalide maailm

Kui rääkida seina- ja põrandaplaatidest, siis nii praktilistel kui esteetilistel põhjustel domineerivad keraamika ja portselan. Moes on ka klaas, seejuures on kuumim sõna just recycle-klaas. Tegelikult on recycle-materjalid üldse sisustuses jätkuv ja hoogu juurde koguv trend.

Eriti moekad on hästi suured plaadid, mida põneva rütmi ning vannitoa dünaamilisuse saavutamiseks kombineeritakse stiililt ja värvilt kokkusobivate väiksemate plaatidega, näiteks mosaiigiga. Mustrimotiivi asemel võiks sisustusplaatidel eelistada tekstuursust ja faktuursust, näiteks puidutekstuuriga plaadid, või abstraktset graafilist joont.

Külmade kõvade pindade kõrval/asemel hakatakse vannitubades üha enam kasutama puitu, seda nii mööbli- kui ka põrandamaterjalina. Kaasaegsed viimistlustehnoloogiad on lihtsalt niivõrd veekindlad.

Ka segistite ning muude metallist sisustuselementide läbimõeldud valikuga saab toetada naturaalset ja looduslähedast õhkkonda. Selleks soovitatakse valida pigem sooja tooniga pronksi- või šampanjakarva metallist detailid.


Sisustus olgu transitional

Disain ja mööbli valik ei ole praegustes juhtivates trendides traditsiooniline ega ka läbinisti kaasaegne. Kuigi traditsioonilisele eelistatakse pigem kaasaegset, kasutatakse kõige rohkem uue ja vana kombineerimist, mille ingliskeelne nimetus on transitional design. See kujutab endast kuldset keskteed vana maailma traditsioonilise disaini ning kaasegse kroomi-klaasi vahel. Disainivormid ei ole ülimalt lihtsustatud, kuid ka mitte väga kaunistatud ega dekoreeritud, mistõttu võib transitional design’i selle maitsekas lihtsuses pidada ajatuks, rafineerituks ja klassikaliseks. Samuti on selles disainivoolus olulisel kohal praktilisus, käepärasus ja mugavus.

Praktilisus ei tähenda kaasaegses disainis kindlasti mitte inetut. See kannab endas pigem ökonoomsuse ja loodussäästlikkuse põhimõtteid, säilitades kauni ja esteetilise vormi. Näiteks väga lihtne on vett säästa, kui soetada klosett, mille loputuskastil on kaks nuppu — väiksema ja suurema koguse vee laskmiseks. Praktiline tähendab aga funktsionaalseid panipaiku ning vannitoa läbimõeldud paigutust nii, et tarvikud igale poole ripakile ei jääks. Vannil võiksid olla mõnusalt laiad servad, millele saab asetada nii šampoonipudeli kui ka küünlad ja šampanjaklaasi.


Olulised detailid

Aksessuaaride ja väiketarvikute puhulgi pööratakse suurt tähelepanu taaskasutusele ning looduslikele materjalidele. Kõikvõimalike topsikute puhul on populaarsed materjalid kivi ja puit, samal ajal löövad laineid ka igausugused recycle-materjalid, näiteks juba eelnevalt mainitud klaas. Vormilt võiksid nii topsid kui alused olla pigem voolujoonelised ning kaunistusteta.

Dušikardina valikul soovitatakse jällegi eelistada pigem faktuuri ja tekstuuri ning loobuda mustritest. Järjest rohkem on hakatud sünteetiliste kilejate vannikardinate asemel valima loodusliku kiuga tekstiili. Kui kellelegi tundub see ebapraktiline, võib ju kanga ühele poolele kinnitada tavalise dušikile. Nii on väljastpoolt näha naturaalset kangast ning ruumi ilme on kohe kuidagi soojem, loomulikum ja luksuslikum.

Mõned trendid aga soovitavad dušikardinast üldse loobuda, kuid siis tuleb sellega arvestada juba vannitoa ehitamise juures. Uus moodne sõna dušimaailmas on walk-in-dušid, kus puudub kabiin või kardin. Tegu on lihtsalt lahtise dušinurgaga vannitoas.


Valgusti — isikupära tõmbenumber

Enamasti pööratakse vannitoavalgustitele kõige vähem tähelepanu. Kaasaegses vannitoas on valgusti aga isikupära tõmbenumber. Tegelikult ei tuleks vannitoas kindlasti piirduda ühe valgusallikaga, vaid neid on vaja rohkem. Tugev kohtvalgustus olgu seal, kus aetakse habet ja jumestatakse, vajadusel ka duši all. Samal ajal peab olema ka üldvalgusti, mis toob vannituppa soovitud meeleolu.

Hea nipp on kasutada valgusregulatsiooniga lülitit — siis on vajadusel vannitoas ere valgus, soovi korral aga õrn hämarus. Valgusti valimisel on vaja olla julge ning kaaluda erinevaid vorme, värve ja kujusid, sest see on just miski, millega saab anda trendikale vannitoale põnevat ja omanäolist aktsenti.


Pikemalt loe vannitubadest oktoobri TM Kodu ja Ehitusest.