Üks põhilisi kinnisvaraomaniku kohustusi talveperioodil ongi kõik koristus- ja puhastustööd seoses lume ja jääga. Tihtipeale on näha majade katustelt ohtlikult alla vajuvaid lumehangesid või räästa all rippuvaid tohutuid jääpurikaid. Seda on vist küll meedia juba piisavalt majaomanikele püüdnud südamele panna ja selgeks teha, et oma maja katus ja räästad tuleb sinna kogunenud lumest ja jääst puhastada. Eriti vajalik on see asulates üldkasutatavate teede või tänavate kõrval paiknevate hoonete puhul. Väiksema hoone puhul saab selle omanik töödega ise hakkama, kuid suuremate ja kõrgemate ehitiste puhul on mõistlik kahtlemata kutsuda kohale erivarustusega spetsialistid. See võib küll kulukaks minna, aga jää- ja lumetõrje tegemata jätmise võimalikke tagajärgi silmas pidades ei tohiks küsimustki tekkida.

Jättes lihtsalt lume ja jää koristamata, võib menetleja määrata kinnistu omanikule rahatrahvi
kuni 6000 krooni või juriidilise isiku (näiteks korteriühistu) puhul kuni 20 000 krooni. Kui
aga keegi peaks katuselt langeva lume või jääpurikate tõttu viga saama, siis võib vastutavat
isikut ees oodata kriminaalkaristus.

Trahvid on kopsakad
Jättes lihtsalt lume ja jää koristamata, võib kinnistu

omanikku oodata rahatrahv kuni 6000 krooni ning näiteks korteriühistut kuni 20 000 krooni.

Kui kinnisvaraomaniku talvised kohustused on ehk teatud määral iseenesestmõistetavad ja selle peale tulevad paljud isegi, siis üks asi, mis loo autorile on vähemalt Tallinnas mõnes kohas silma jäänud, on see, et osade kinnistute omanikud ei puhasta oma kinnistuga külgnevat kõnniteed. See aga kuulub samuti kinnistu omaniku talviste kohustuste hulka. Ka siis, kui kinnistu on tühi ja omanik seda sisuliselt ei kasuta – kinnistuga külgnev kõnnitee tuleb ikka puhtana hoida.

Viimase kinnisvaraomaniku talvise probleemina võiks käsitleda aadressi ja majanumbri nähtavust ja loetavust. Sageli, eriti tuisuse ilmaga, koguneb vastavale märgistusele maja küljes korralik lumemüts, mis muudab selle nähtamatuks või vähemalt loetamatuks. Hoonetel olev tänavanimi ja numeratsioon peab olema aga loetav kogu aeg ning nähtav avalikult kasutatavale teele või tänavale ka pimedal ajal.

Kõik eelmainitud ja ka paljud muud kinnisvaraomaniku kohustused on sätestatud kohalike omavalitsuste kehtestatud heakorra eeskirjades, mis küll paiguti erinevad, kuid milles läbivad põhimõtted on samad. Nendega oleks koduomanikel, aga ka kõigil teistel, soovitatav tutvuda
kas interneti vahendusel või kohaliku omavalitsuse juures.

Allikas: Ajaleht Koduomanik