Või ja jahu aitavad põletuste korral

Küpsetusplaat oli kuum, makaronivesi läks äravalamisel käe peale- mida teha? Vanaema esmaabi-trikk kõlab: määrige haavale võid või jahu. Parem mitte, ütlevad arstid tänapäeval. Mõlemad takistavad haava paranemist ja selle tagajärel võivad tekkida koledad armid.
Või või teiste rasvainete (sealhulgas suure rasvasisaldusega salvide) haavalekandmisel võib tekkida kuumuse kogunemine (põletatud koht ei saa maha jahtuda). Lisaks sellele võivad nii naha alla ohtlikud pisikud sattuda. Jahu kleebib aga haava kinni ja selle eemaldamine põletuse eest hoolitsemiseks on arsti jaoks väga vaevarikas töö.
Parem: hoidke haava leige vee all, seejärel kuivatage ja siduge see lõdvalt kinni. Suuremate põletuste korral pöörduge kohe arsti poole!

Mürgituse korral peab piima jooma või oksendama

Mürgitused on ohtlikud — ärge mängige ise arsti, vaid helistage kohe kiirabisse. Sest iga haigusjuhtumi puhul kehtivad erinevad esmaabimeetodid.
Parimal juhul on vanaema heaga mõeldud nõu kasutu ja röövib väärtuslikku aega. Halvimal juhul võib see aga lausa ohtlikuks osutuda: oksendamise tagajärjel võib mürk hingamisteedesse sattuda, samas võivad söövitavad vedelikud, nagu näiteks erinevad puhastusvahendid, oksendamise korral söögitoru uuesti põletada. Piim sisaldab aga rasva, mis muudab keha mürkidele vastuvõtlikumaks- andke haigestunule selle asemel gaseerimata vett, mahla või teed juua.

Puuke saab eemaldada õli ja liimi abil

Puugid võivad ohtlikke haigusi edasi kanda, näiteks borrelioosi ja entsefaliiti. Inimesel, kes ühe vereimejatest oma keha küljes avastab, on enamasti ainult üks soov: puugist kiiresti lahti saada. Vanaema meetod: tapke parasiidid õli või liimiga.
See on ohtlik eksimus, sest oma eluga võideldes eraldavad loomad eriti palju sülge või isegi oksendavad hammustuskohta- seeläbi tõuseb aga oht, et haigusetekitajad teie kehasse satuvad.
Parem: tõmmake vereimeja pintsettide või spetsiaalsete puuginäpitsatega ilma teda pigistamata välja. Kui looma enne seda veel külmasprayga ehmatada, laseb ta ennast hõlpsasti eemaldada.

Nina verejooksu puhul tuleb pea kuklasse lükata

Kui ninast jookseb verd, lükkame me pea juba refleksidest kuklasse- lõppude lõpuks ei taha me ju, et riietele plekid tuleks. Verejooksu see aga ei peata ja kõrvalmõjud võivad ebameeldivad olla: kui suuremal hulgal verd läbi neelu voolab ja seda seetõttu endale sisse tõmmatakse, võib tagajärjeks iiveldus olla.
Parem: kallutage pea ettepoole (hoidke rätik vere jaoks valmis) ja asetage kuklale külm riie.

Küüslauk aitab tupeseene vastu

Küüslauku, aga ka äädikavett ja teepuuõli tuuakse ikka ja jälle esile koduste abivahenditena tupeseene vastu. Siiski on nad liiga agressiivsed, võivad ärritunud tupefloora veel rohkem tasakaalust välja lüüa ja limaskesta ärritada.
Maitsestamata jogurt võib tegelikult küll aidata tupekeskkonda tugevdada, aga hoolduse tagajärjel võivad intiimsesse piirkonda ka pisikud sattuda- kui limaskest on seeninfektsiooni tõttu niigi kahjustatud, on haigusetekitajatel lihtne tegutseda. Samuti võivad tuppe ärritada jogurtis sisalduvad lisandid või säilitusained.
Parem: muretse korralikud seenevastased vahendid apteegist. Lisaks sellele peaksite te õhku läbi laskvat aluspesu kandma ning intiimse piirkonna pärast pesemist ja tualetikülastust kuivaks föönitama. Neutraalse PH-tasemega seebid hoolitsevad selle eest, et tupekeskkonda jätkuvalt ei kahjustataks. Selleks, et seen täielikult hävineks, peaks aluspesu ja käterätikuid tihti vahetama ning vähemalt 70 kraadi juures pesema.

Allikas: brigitte.de