Mõni koer kraabib vaibasse auke, teine lõbustab end mööbli tükeldamisega, kolmas haugub meeletult iga krõbina peale, neljas ründab kõike, mis liigub jne. Koer on loodud tegutsema ja on võimeline pidevalt liikuma - meie lemmikud aga veedavad enamiku oma ajast üksi kodus magades. Tulemuseks on energia ülejääk ja aja jooksul tekkiv stress. Mida siis teha, et meie koerad oleksid pingevabad ja meeldivad kaaslased?

Koer vajab päevast päeva füüsilist aktiivsust, ta peab kasutama nina uue info saamiseks ning intelligentse olevusena kindlasti tegema ajutööd.
Kuna koer niikuinii liigub, mõtleb ja kasutab oma nina, siis inimese ülesandeks on lihtsalt koera tegevust endale vastuvõetavaks suunata. Selleks on olemas rida erinevaid harjutusi, mida nii toas kui õues teha saab.

Liikumine

Arvatakse, et optimaalselt vajavad koerad umbes kaks tundi liikumist väljaspool oma territooriumi. Liikumis- ja infovajadus saab kaetud, kui koeral lubatakse lõhnu nuusutada ning maastik on vaheldusrikas. Jalutuskäik rihma otsas pakub küll liikumist, kuid on nii keha kui ka psüühika jaoks väga ühetaolised. Proovi oma koera viia võimalikult erinevatesse paikadesse!

Õppimine, sõnakuulelikkuse harjutamine

Peale liikumise vajab koer pidevalt ka ajutööd, s.t. ta peab suutma keskenduda, mõelda, otsida lahendusi. Õpetamise puhul on oluline tekitada koeras huvi, teha ülesanded esialgu võimalikult lihtsaks, kuid samas jätta koerale ülesande lahendamise võimalus. Näiteks "istu" käsklust õpetades proovi koer endale silma sisse vaatama saada, hoia maiust koera nina ees ning korda käsku sõbraliku ergutava häälega. Koer proovib maiuseni hüpata, teeb ringe ümber sinu või muud, kuni ühel hetkel istub. Sina annad maiuse, koer hakkab seostama seda istumisega, aga selleni jõudmine on juba ajugümnastika.

Ninatöö

Koertel on väga hästi arenenud haistmismeel, võiks öelda, et nina on koerale sama, mis inimestele silmad. Kuna koer ammutab infot peamiselt lõhnameele kaudu, siis seda piisavalt kasutades kulutab ta palju energiat. Koer tunneb lõhna nii maapinnalt kui õhust, mida peremees saab koera väsitamiseks rakendada.

Õues pugege peitu, kui koer kuskile nuuskima jääb, pange mõni lelu või oma tuttav puu otsa ning laske koeral see üles leida. Ta oskab ilusti kas tuule või teie jälgede abil otsitavateni jõuda. Pange koera ette mitu eset millel pole lõhna ja siis puudutage neist mõnda, veidi segadust ning ta leiab õige asja ülesse. Kõik sellised harjutused teevad teie koeraga imet ning muudavad jalutuskäigu lõbusaks.

Toas laske koeral otsida vaiba ääre alla pandud maiust või kapi otsa peidetud mänguasja - teie saate ühe silmaga jälgida koera ja teisega telekat ning koer ei konuta niisama nurgas. Ninatöö on koera jaoks väga intensiivne, ning seetõttu ei tohi neid harjutusi teha järjest pikka aega. Kohe, kui koer kaotab tähelepanu, on aeg lõpetada ning lasta tal veidi puhata.

Tasakaaluharjutused

Liikumise ajal saate koerale pakkuda päris palju pingutust ja närvikõdi erinevate tasakaaluharjutustega. Alustage kividest ja pinkidest, minnes järjest kitsamatele pindadele nagu poomid või mahalangenud puud. Nõudke oma koeralt korralikku sooritust neil seismisel või ületamisel. Toas saate koeral lasta näiteks diivanilt teie selga ronida ning seal vaikselt seista kui teie mõne sammu teete. Kasutage oma fantaasiat ning teil mõlemal on õhtu sisustatud.

Probleemülesanded

Raskusastmelt samm edasi kuulekuse õppimisest, kuna nende harjutustepuhul ei suunata koera praktiliselt üldse. Nende harjutuste tegemine võtab koeral palju aega, enne kui ta suudab õige lahenduse leida ning nõuab peremehelt seetõttu kannatlikkust. Üks küllalt lihtne harjutus on järgmine: koer on rihma otsas, teie liigute ühele poole elektriposti, koer reeglina teisele. Kui koer rihmaga posti ümber takerdub, siis teie ootate ning ergutate koera edasi tulema. Koera ülesandeks jääb end posti ümbert lahti kerida. Mõtlemist nõuab ka see, kui koer peab näiteks teieni või maiustuseni jõudmiseks millestki ümber, üle või alt minema.

Ükskõik, millise harjutuse te koerale ka välja ei mõtleks, on oluline, et probleemi lahendaks koer. Tasu peab olema koerale ahvatlev, sest ainult seepärast on ta nõus ennast tõeliselt pingutama. Paljusid koeri on esialgu isegi väga hea tasu puhul küllalt palju vaja mõtlema meelitada, seepärast kannatlikkust ja veel kord kannatlikkust.

Trikkide õpetamine

Kuna koer oskab oma aju suurepäraselt kasutada, võite talle õpetada tõepoolest igasuguseid asju. Nii nagu käskluste puhul, minnakse ka trikkide õpetamisel kergemalt astmelt raskemale. Kui te näiteks soovite oma koera televiisoripuldina kasutada, on mõistlik talle maiust anda selle eest, kui ta liigub televiisori suunas ning pisitasa hakata nõudma nuppude poole viipamist, kuni lihvida harjutus õigele nupule vajutamiseni.

See on küll suhteliselt ekstreemne näide, kuid minu jaoks kehtib reegel: mida raskem on eesmärgini jõuda, seda suurem on nii enda kui koera pingutus. Teisest küljest on enda jaoks lihtsam, kui koer peab tegelema kaua ühe asja selgekssaamisega, kui et kogu aeg uusi trikke välja mõelda!

Koertele tõesti meeldib olla pidevalt aktiivne. Mistahes põhjusel te olete endale koera võtnud, vastutus tema heaolu eest käib sellega alati kaasas. Pakkuge oma koerale võimalikult täisväärtuslikku koeraelu ja te võite südamerahus öelda, et olete paganama hea peremees.