Veterinaarameti järelevalvebüroo andmetel ei tooda praegu sisse peamiselt Hill’si ja Rokuse tooteid. Peamiselt loomakliinikutes müüdavat kvaliteettoidu sarja Hill’s toob maale AS Optimer, kuid müügijuht Kulno Kõllametsa kinnitusel on neil olemas vähemalt paarikuine varu ning vajadusel saab varusid täiendada Ameerikas asuva tehase toodanguga. Kuid loodetavasti selle aja jooksul on Hollandis taud vaibunud ning keeld tühistatud.

Bramham Trade toob Prantsusmaalt Eestisse koeratoitu Royal Canin. Praegu on ka sealt toomisel keeld peal, kuid veterinaar-tehnilise mänedzheri Katrin Oblikase sõnul on neilgi väike varu veel olemas ja Brasiilias asuvast tehasest uute partiide toomiseks on praegu juba peaaegu kõik vajalik olemas. "Hind ostja jaoks ei muutu," kinnitas Oblikas.

Paljude Tallinna zookaupluste müüjate sõnul ostupaanikat siiani eriti olnud ei ole. "Toidud on ju kergesti asendatavad - kui ühte ei ole, eks siis söövad teist," arvas üks müüja. Bramham Trade'i mänedzher Oblikas aga oletas, et koerte puhul võivad maitseeelistus ja seedetrakti kohanemisvõime olla vägagi individuaalsed - mõni lepib teise toiduga, mõni nõuab kindlalt sama marki. "Aga kui asendustoit jääb samasse kvaliteediklassi, ei tohiks probleeme tekkida," ütles Oblikas ja lisas, et kassid on enamasti tujukamad ja valivamad kui koerad.

Keeld puudutab niisiis ainult neid riike, kus taud on puhkenud, kui taud liigub teistesse riikidesse, tehakse kitsendused kaubaveos arvatavasti ka nende maadega. Mõni aeg pärast taudi likvideerimist keeld tühistatakse ning kaubavahetus saab toimuda taas normaalselt.

Kuigi suu- ja sõrataud koertele ning kassidele ohtlik ei ole, on keeld vajalik selleks, et viia miinimumini riski tuua suu- ja sõrataudi tekitajas sisse Eestisse, selgitas Pärtel.

Ohtu, et peagi enam poodides kuivtoitu ja konserve müügil ei ole, siiski pole. Seoses taudi levikuga võib mõnede toodete suhtes tekkida küll mõningane auk, kuid suurematel sissetoojatel on Eestis mõnekuised laovarud olemas, suurematel tootjatel aga riskide hajutamiseks tehased mitmes riigis.