Allpool olevad põhimõtted ei ole esitatud selleks, et teha maha teil juba olemasolevat kööki, vaid pigem mõtlemisaine pakkumiseks. Ja kui tundub, et jutul on iva, siis alati jääb võimalus neid ka tasapisi rakendada. Soovitusi jagab Fengh Shui konsultant Cynthia Murray.

Köögi planeerimisel tuleks arvestada kolme feng shui aspektiga:

Asukoht

Ideaalne köök asub piisavalt sügaval kodu südames, et seda ei ole sisenedes kohe näha. Kui köök on esimene ruum, mida te uksest sisse astudes näete, on teil kalduvus ülesöömisele või on söögi valmistamine teie jaoks koorem. Kitsas köök, mis on kui koridor teistesse ruumidesse pääsemiseks, ei võimalda teil ei ennast ega teisi hästi toita.

Kui sisenete kööki otse garaazhist, peegeldab see samuti teie suhtumist sööki ja söömisesse. Kas sööte tihti autosõidu ajal? Kas üle poole teie söögist koosneb külmutatud või mikrolaineahjus valmistatud toidust? Kui teie vastus on jah, siis viitab see tasakaalustamatusele teie toitumisharjumustes. Kui on vähegi võimalik, siis üritage pikendada teed uksest köögini.

Kõige soodsam asukoht köögile on maja ida- või kagutiib. Neid suundi seostatakse puiduga, mis harmoniseerub vee (kraanikauss, külmik) ja tulega (pliit).

Hommikupäike toob kööki soojust ja annab päeva alguseks vajalikku energiat.

Planeerimine

Pliit on köögi kõige olulisem element. See peaks asuma kaitstud alal, eemal kraanikausist ja külmikust ning ukseaugust. Ideaalses köögis näeb kokk pliidi juures seistes, kui keegi kööki siseneb. Kui pliit asub nii, et söögitegija on seljaga ukse suunas, on abi strateegiliselt asetatud peeglist.

Ka köögi keskel asuv pliit on sobilik, kui kraanikauss ei asu otse selle vastas. Selline asend tekitab vee ja tule vastuolu ning võib ajada abikaasad tülli. Lahenduseks oleks asetada neljakandiline roheline vaip põrandale pliidi ja kraanikausi vahele.

Kõige parem pliidiküte on puit või gaas. Elektripliidid tekitavad elektromagnetvälju, mis häirivad inimese energiavälja. Mikrolaineahju kõige kehvem asend on otse pliidi kohal, summutades pliidiga seostatavat jõukust ning saates kiirgust otse teie ajju.

Toit taastab meid bioloogiliselt iga päev. Meie kehad ei ole veel harjunud sadade toidus kasutatavate kemikaalide ja taimemürkidega. Need toksiinid võivad meie organismis kuhjuda ning tekitada nõrkust ja haigusi. Kui vähegi võimalik sööge orgaanilist toitu.

Taimetoiduga on keeruline organismi mitmekülgselt ära toita. Taimetoitlase organism nõrgeneb, kui nad ei hangi kvaliteetset energiat. Loomne toit on hea kvaliteetse energia allikas.

Aga loomise toidu söömisega kaasnevad ka terviseprobleemid. Pidage meeles, et me võtame oma organismiga üle ebainimlikult koheldud loomade haigused ja masenduse. Selline toit on ka tohutuks blokiks hingelisele kasvule.

Juurtaimed aitavad juurduda, heaks kvaliteetse rasva allikaks on pähklid, seemned, kaer.

Käitumine

Kolmas feng shui aspekt on käitumine köögis. Teie mõtted ja tunded sisenevad toitu. Armastusega valmistatud toit annab energiat. Kloostrites lastakse toitu valmistama vaid vaimselt kõige enam arenenumad mungad. Nad mitte ainult ei peleta toidu tegemise ajal eemale süngeid mõtteid, vaid loevad mantrat, et toitu maksimaalselt energiseerida. Jätke probleemid köögiukse taha — te võite nad sealt üles korjata, kui olete söögi valmis teinud ja söönud.

Tervislik, orgaaniline ja elava tule peal tehtud toit, mille valmistas positiivsete mõtetega kokk, aitab saavutada hingelist selgust, tugevust ja rahu. See ei tähenda sugugi seda, et peaksite ainult kodus sööma. Loomulikult võite käia sõpradega väljas pitsat söömas ja õlut joomas, aga sealjuures sööge teadlikult. Teiste sõnadega iga suutäit korralikult läbi mäludes ning täiel rinnal seltskonda nautides.