Nii nagu inimestel, on ka taimedel soovid oma lähema kaaslase osas. Osalt on see “kooselu” tingitud kokkulangevatest eelistustest kasvutingimuste ja mulla happesuse ning struktuuri osas, aga mitte ainult. Looduslikes tingimustes on välja kujunenud teineteist toetavad taimerühmad, kes lähestikku eksisteerides moodustavad terviku loomade, lindude, putukate ja seentega. Suurt rolli mängib ka taimede põlvnemine erinevatest taimesugukondadest ja nende geograafiline päritolu.


Inimese loodud kooslused tekivad tihtilugu vaid välimusest ehk vormist ja värvist inspireerituna. Seda eriti iluaedades ja väiksemates linnaaedades. Tähele panna tuleks järgmist:


  • Muld istutuspotis peab olema igal aastal uus ehk kaks aastat järjest samal mullal sama taimekooslust kasvatada ei ole hea. See välistab toitainete puuduse ja kahjurite/haiguste levikut. Sama kehtib ka peenras või katmikalal.

  • Õigesti valitud partnerid aitavad teineteisest eemal hoida kahjureid ja meelitada suhtlema kasulikke putukaid.


Mõned näited:


Laugulised (küüslaugud ja sibulad) sobivad suurepäraselt kokku ristõielistega – tomati, salati, lehtpeedi ja maasikatega. Head läbisaamist ei ole sibulatel herneste ja ubadega.


Praegu eriti populaarsete kapsa perekonna esindajatega sobivad ühte anumasse till, piparmünt, rosmariin ja salvei. Kokku ei tasuks neid istutada salati, õisubade ja maasikatega.


Kõrvitsalised on head naabrid tilli, herneste ja ubadega. Vältida tuleks vahetut kokkupuudet ürtide, eriti salveiga.


Aedoad on suured sõbrad kapsastega ja kiirendavad maasikasaagi valmimist. Herned saavad läbi ubade, enamuse ürtide ja kõrvitsalistega, kokku ei tohiks neid istutada laugulistega.


Redisepeenrasse võiks külvata lisaks mungalilli ja sinepit või mungalille kasti salateid. Kokku sobivad hernestega, pisut kaugemale võiksid jääda iisop ja viinapuud.


Salatid armastavad rediste, porgandi, kurkide ja maasikate seltskonda. Spinat kasvab rõõmsalt koos maasikatega.


Tomatid sobivad ühte kasvunõusse basiilikute, lauguliste, mungalillede ja peiulilledega. Tomati kokku istutamist kurkide, rediste ja salatitega võiks vältida, sest tomati juureeritised kahjustavad nende kasvu.


Edukaid kevadisi abielusid!