PESE KÜLMAS VEES

Sulle on alati räägitud, et rätikud on räpased ja neid tuleks pesta kõrgel temperatuuril, et bakterid hävineks. Selles on oma tõde ning aeg-ajalt peaksidki seda tegema. Kuid tavaline iganädalane pesu võiks olla pigem külma veega. Külm vesi hävitab samuti pisikuid, ennetab kanga kokkutõmbumist, hoiab värvid värskena ja eemaldab mõned plekid hoopis efektiivsemalt kui kuum vesi.

UNUSTA PESUPEHMENDAJA

Pehmendaja sees leiduvad kemikaalid võivad rätiku kangast hoopis rikkuda ja selle kangeks ja kõvaks muuta. Vedeliku asemel kasuta rätikute pehmendamiseks hoopis nutikamat nippi - pane tennisepall koos rätikutega pessu, see klopib need korralikult läbi ja annab kohevuse ja pehmuse tagasi.

Rätikutele mõjub halvasti ka see, kui kuhjad nad teiste asjadega koos suurde hunnikusse ja topid masina pilgeni täis. Pigem pese neid eraldi, et kiud saaksid korralikult puhtaks ning tsenrifuugimise käigus ilusti kohevaks löödud.

MÕÕDA PESUVAHENDI KOGUST

Kui paned liiga palju pesuvahendit, ei jõua loputustsükkel seda rätikust välja loputada ning rätt tuleb masinast välja kõva ja kangena. Seetõttu pead kindlasti hoolega jälgima paki peale kirjutatud juhiseid ja mõõtma vajaliku koguse iga kord välja.

ÄRA ÜLE KUIVATA

Hästiimavad rätikud kuivavad kiiremini, nii et kuivatit kasutades pane alati lühima võimaliku programmi peale. Võid need ka pisut niiskena välja võtta ja loomulikult kuivada lasta, et kahjustusi vältida.

KUI TIHTI TULEB RÄTIKUID PESTA?

Iga kord rätikut kasutades töötab see nagu kehakoorija, eemaldades hulga surnud naharakke. Järelikult peidab rätik enda sees puhtast välimusest hoolimata ohtralt mustust ja baktereid.

Niiske rätik on suurepärane bakterikoguja, sest pisikud ja pahalased jumaldavad sooja ja niisket keskkonda ning paljunevad seal väga kiiresti.

Rätikute värskendamiseks võiksid aeg-ajalt lisada pesuvahendile ka topsitäie söögisoodat.

Rätikuid tuleks 60 kraadiga pesta vähemalt iga kahe päeva järel!