Selle viimase tingimusega kaasneb aga üks probleem: veinipudeleid tuleb õigesti hoida, et vein seal sees ikka kaua joomiskõlbulik püsiks ning selleks ei ole tingimata vaja veinikeldrit. New Yorgis tegutsev sommeljee Adrian Murcia valgustab meid pisut:

1. Hoia vein jahedas (aga mitte külmas) ja temperatuur sama

Uhked veinikülmikud pole leiutatud vaid selleks, et su köök oleks luksuslikum, vaid need on mõeldud selleks, et veinid oleksid pidevalt ideaalse temperatuuri käes. Samas ei ole tingimata vaja seda suurt investeeringut teha, vaid oluline on lihtsalt, et vein oleks püsivalt 12-13kraadise temperatuuri juures.

Mis juhtub, kui sa sellega ei arvesta ja vein on pidevalt liiga soe? See hakkab vastavalt ka maitsema ehk sa tunned alkoholimaitset rohkem ja teisi maitseid vähem. Punase veini toatemperatuuril hoidmine on eriti halb valik, sest see toob veinis välja alkoholi ja tanniini maitse ning vähendab happesust, mistõttu vein maitseb lõpuks kummaliselt.

Samas ei ole ideaalne temperatuur ka külmkapis, kus hoiad toite ja seda eriti nende pudelite puhul, millel on tavaline veinipudeli kork, mitte keeratav versioon, sest liiga palju hapniku võib pääseda veinile ligi. Seetõttu ei tasuks pista ka pudelit rosé’d jääkülma, et saaksid seda kiiremini nautida, sest sellega võid rikkuda veini maitse.

Lisaks ei meeldi veinile, kui temperatuur pidevalt kõigub. Näiteks, kui hoiad veinipudeleid pliidi kohal olevas kapis, on seal üldiselt toatemperatuur, aga kui hakkad kokkama, tõuseb ka pliidi kohal oleva piirkonna temperatuur.

2. Kõrge niiskustase on kasulik

Liiga jahe ruum veini hoidmiseks ei ole ainus asi, millega riskid. Veinikorgid tõmbavad kokku ka juhul, kui need liiga ära kuivavad, mistõttu puutub vein taas liiga suure koguse hapnikuga kokku. Selle vältimiseks hoia veinipudeleid külje peal, et vedelik pidevalt korgiga kokku puutuks ja vali üleüldse kõrgema niiskustasemega ruum.

3. Kõik vibratsioonid, on halvad vibratsioonid

Sellist asja nagu “head vibratsioonid” ei ole olemas, kui räägime veinist. Seetõttu ei tasu hoida veinipudeleid külmkapi, pesumasina või mõne muu asja peal, mis liiga palju liikuda võib.

4. Väldi otsest valgust

See punkt on üsna oluline ja õnneks ka lihtne asi, mida vältida: ära jäta veinipudelit mitte kunagi otsese päikesevalguse kätte, sest see muudab nii veini värvi kui ka maitset. Kuidas tunda ära, et su vein ei maitse enam nii nagu peaks? See hakkab meenutama dessertveini — pruunikas värvitoon koos kõrbenud suhkru maitsega.

Kus siis veinipudeleid hoida?

Nüüd, kui sa tead kõiki asju, mida ei tasuks teha, mõtled tõenäoliselt, et kuhu need pudelid siis peita? Parim koht on Murcia sõnul siiski veinikülmik või -kelder, aga kui sul neid ruume ei ole, sobib selleks ka tavaline kelder, mis on tõenäoliselt kõige jahedam, pimedam ja kõige niiskem ruum su kodus.

Ja kui su kodus puudub kelder, pane pudelid kasti ning seejärel kummuli kõige jahedamasse kappi või sahvrisse, valguse käest ära. Kindlasti väldi soojapuhuri, kuuma vee toru või ahju lähedust.

Allikas: Purewow

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.