Igaüks tahab, et armsate inimeste kingitud õied võimalikult kauem kaunina püsiksid ning meenutaksid nende kinkijaid. Kui roosike hakkab vaasis pudenema juba järgmisel päeval, siis oli õis ilmselgelt lihtsalt vana. Värskete õite ilu kestvust saab aga märgatavalt pikendada, kui näha veidi vaeva nende vaasi panemisel ja hiljem väikest šokiteraapiat rakendada.

Aastate jooksul olen floristidelt ja lillepoe töötajatelt kõrva taha pannud hulga nippe ja nõuandeid lõikerooside säilitamiseks. Kogusin need nüüd kokku.

Kuidas lõikeroosid koju viia?

- Pakkige lilled alati, nii talvel kui suvel, üleni paberi sisse, isegi varreotsad. Paber isoleerib külma, aga ka sooja eest. Käe soojuski kuivatab varsi ja peos olevad palja varrega lilled väsivad.

- Külma ilmaga pange pakkepaberi sisse ka ajaleht, mis on suurepärane kaitsja. Tavaline pakkepaber ei hoia üldse nii hästi sooja.

- Isegi kui auto on otse lillepoe ukse ees, tuleb külma ilmaga lilled ära pakkida, sest jäine õhk mõjub kohe.

- Talvel ärge pange lillekimpu auto pagasiruumi, sest seal on sama külm kui õues.

- Kui õues on väga külm, laske roosidel soojas toas veidi aega paberi sees kohaneda.

- Kui lilli on vaja enne üleandmist mõnda aega hoida, siis ärge mitte mingil juhul keerake neid üleni märga paberisse. Kuna roosi õielehed on tihedalt üksteise vastas, ajab nende vahele tunginud niiskus need kohe mädanema.

Kuidas vaasi panna?

- Enne vaasi panemist tehke varreotsast paari sentimeetri kaugusele terava noaga poolviltune lõige. Et vesi paremini imenduks, võib teha ka pikilõike.

- Isegi kui ostmisest on möödas vaid pool tundi, lõigake varred enne vaasi panemist ikkagi diagonaalis ära. See on vajalik, kuna varreotsast hakkab säsi kohe kuivama ja see takistab vee liikumist.

- Varreotsi ärge puruks tampige, see ajab vaasivee kohe käärima.

- Piisab, kui vaasis on 10-15 cm toasooja vett.

- Kasutada tasub müügil olevaid lõikelillede säilituspulbreid ja -lahuseid.

- Lehed ei tohi jääda vette ligunema, see ajab vee ruttu roiskuma. Võtke vigastatud lehed ära, need on lillele koormaks.

- Lõikelilled ei talu tuuletõmmet, see närtsitab nad ruttu.

- Hoidke roosivaasi ühtlase temperatuuriga ruumis ning ärge lilli ööseks jahedasse esikusse tõstke — temperatuuri muutus mõjub halvasti!

- Roosid närtsivad kiiresti, kui panete nad nelkidega ühte vaasi. Hoidke kaugemal ka õunad ja pirnid, millest eralduv etüleen kiirendab õite vananemist.

Kuidas turgutada longus õisi?

- Kui õis on longus, siis järelikult ei pääse vesi varres liikuma, kuna kanalites on õhumullid. Need saab sealt õnneks välja ajada. Valage klaasi paar sentimeetrit keeva vett. Roosile pange ümber paber, et kuum aur lehti ei kõrvetaks. Nüüd pistke varreots vette. Toimima hakkab lihtne füüsika: kuna õhk liigub soojuse suunas, imeb kuum vesi õhumullid varrest välja. Mõne aja pärast peaks õis end kikki ajama.

- Pärast kuumas vees hoidmist lõigake tumedaks tõmbunud varreosa diagonaalselt kuni valge säsini ära. Lõigatud roos pange kohe vette.

- Kui õis siiski püsti ei tõusnud, ärge visake seda veel ära. Korrake protseduuri, vahel õnnestub asi teisel korral. N-ö šokiteraapia aitab enamasti alati, kui õied pole liiga vanad.

- Keeva vee protseduuri tehke kohe, kui õis hakkab ära vajuma. Lõputult ei pea muidugi ükski õis vastu.

- Paljud püüavad lõikerooside iluaega pikendada sellega, et viskavad nad vanni külma vee sisse. See on täiesti vale! Õielehtede vahele tunginud vesi rikub õied ära. Eriti õrnad on just heledad sordid. Ohtlik on isegi kondensatsioonivesi, mis tekib suvel tsellofaanpakendile. See tuleb sealt kohe eemaldada.