Õige toiduvaliku tegemiseks tasuks mõelda, mida linnud vabas looduses söövad.

Seemned: Paljud linnukasvatajad kardavad, et seemned võivad olla nende lemmikule kahjulikud. Seda ei ole nad kindlasti mitte, sest vabas looduses söövad kõik linnud seemned. Vangistuses elavate lindude puhul kerkib üles teine probleem. Kuna linnu kehaline aktiivsus on puuris elades palju väiksem kui looduses toitu otsides ja seemned on väga kaloririkkad, võiksid need moodustada vaid umbes 30 protsenti linnu toidust.

Ostke alati kõige kõrgema kvaliteediga seemneid. Seemnete kvaliteedi kontrollimiseks võib proovida neid idandada. Asetage mõni seeme kerge nurga alla asetatud veepurki. Päeva möödudes loputage seemned ning asetage purk jälle nurga alla. Kui seemned idanevad, on nad kvaliteetsed. Kui mõni üksik või mitte ükski ei idane, on tegemist "surnud" ja vähese toitumisväärtusega seemnetega.

Toidukuulid: Tänapäeval on turul väga erinevaid linnusöödaks mõeldud kuulikesi, alates lihtsatest pruunidest kuni värviliste puuviljakujuliseni välja. Eelistada võiks kuule, mille valmistamise juures on kasutatud vähem lisaaineid, näiteks värvi- ja lõhnaaineid. Kuulid peaksid olema värsked, seega tuleks kontrollida, et nad ei oleks olnud poeriiulil mitu kuud. Asetage väike kausike kuulikestega igal hommikul puuri ning vahetage sisu välja ka siis, kui lind ei ole seda puutunud. Mõne aja pärast harjub lind kuulikestega ära ning tal tekib kiusatus neid proovida. Julgemad linnud löövad noka sisse juba paari tunni pärast, arematel kulub selleks mitu nädalat.

Köögivili: Enamus linnuomanikke kurdab, et lind ei taha köögivilja süüa, aga kannatliku toidupakkumise korral peaks see õnnestuma. Linnu loomuses on süüa värsket. Probleem võib olla selles, et linnud harjuvad ära ainult seemnetest koosneva dieediga ja ei näe vajadust uute roogadega eksperimenteerida.

Üks võimalus panna lind värsket sööma on seemned idandada. Idandatud seemned sisaldavad vähem rasva ning rohkem aminohappeid ja muid toitaineid. See on elav toit ja palju parem "surnud" seemnetest. Idud tekivad keskmiselt kolme päevaga ja säilivad külmikus samuti kolm päeva.

Teine võimalus panna lind köögivilja sööma, on hakkida need väikesteks tükkideks. Segage herneid, maisi ja porgandeid ning asetage need läbipaistvasse kaussi. Visake sinna vahel mõned seemned, näiteks päevalilleseemned. Kõige tähtsam on järjekindlus. Lindudele meeldivad ja jamss ja kartulid. Võtke seemnekauss puurist enne linnu magama heitmist ja serveerige hommikul esimese asjana köögivilja. Visake kaussi tuttavaid toitaineid, näiteks rosinaid, aga mitte liiga palju, et lind paljalt neist kõhu täis saaks. Lindudele meeldivad pehmed, soojad asjad, nii et köögivilja keetmisega võib meelitada eriti valivat lindu seda maitsma.

Teravili: üldiselt on kerge saada lind sööma tumedat riisi, täisterasid ja muid terasid.

Puuvili: Puuvili ei ole linnu dieedis nii oluline kui köögivili. Mõni viinamari, tükk apelsini või banaani on piisavad ning seda ei ole vaja anda iga päev.