Peale ruumi ja aja säästmise on kaasaegsetel kuivatitel mitmeid teisi kasulikke omadusi, nagu näiteks triikimisrežiim või jalanõude kuivatamise võimalus, mis teevad elu oluliselt mugavamaks.

Kui altid on meie inimesed pesukuivateid ostma? Või eelistatakse raha kokkuhoiu mõttes hoopis pesumasin-kuivatit?

Electrolux Eesti konsultant Margus Peetris ütleb, et pesukuivatite müük on aasta-aastalt Eestis ja ka mujal maailmas kasvanud. “Kui vaadata pesumasinate ja kuivatite müüki, siis moodustab Eestis Electroluxi müüdud seadmetest pesumasinate osakaal ligikaudu 90%, pesukuivateid ja pesumasin-kuivateid müüakse mõlemaid ca 5-6%,” lisab Margus Peetris.

Kui rääkida valikutest, kas eelistada pesumasin-kuivatit või kahte seadet eraldi, siis see oleneb nii tarbimisest, elustiilist kui ka vajadustest. Pesumasin-kuivati valitakse üldiselt ruumipuuduse ja väikeste pesukoguste puhul ning selle suur pluss on mugavus ja lihtsus: kasutaja paneb kuiva musta pesu masinasse ja võtab välja puhta kuiva pesu.

“Seevastu suurte pesukoguste puhul on kindlasti mõistlikum soetada eraldi pesumasin ja kuivati, mis pakuvad lisaks ka rohkem võimalusi ja eriprogramme. Näiteks auruga töötlemine, millega on triikimisele kuluv aeg võimalik miinimumini viia,” seletab spetsialist.

Kui kodus on vähe ruumi ja pesumasinat ning kuivatit tahetakse tõsta teineteise peale, siis mida peab sel puhul silmas pidama? Margus Peetrise sõnul peaks ohutuse kaalutlusel seadmed kindlasti omavahel spetsiaalsete kinnitusvahenditega ühendama või nende vahele väljatõmmatava töölaua panema, et kuivatit endale kaela tõmmata ei saaks. Lisaks ohutusele muudab väljatõmmatav töölaud ka pesu kokkupanemise lihtsamaks ja mugavamaks.

Ruumipuuduse ja ergonoomia mõttes on kuivati kõrgemale tõstmine mõistlik ning kohati ka mugavam, sest siis ei ole vaja pesu masinasse sisse pannes ja välja võttes kogu aeg küürutada ning selga väsitada.

Kondenseeriv ja soojuspumbaga

Kuivateid on kahte tüüpi : ventileerivad ja kondenseerivad. Ventileeriv kuivati väljastab niiske jääkõhu ventilatsiooni ja need on üldiselt ka soodsamad kui kondenseerivad.

Kondenseeriv kuivati kogub kuivatusprotsessi käigus tekkiva vee kogumispaaki, mida on hiljem lihtne tühjendada.

Kondenseerivad kuivatid kasutavad erinevaid tehnoloogiaid, üks viimaseid on nende hulgas soojuspumbatehnoloogia.

Tavaline kondenseeriv kuivati kasutab pesust tuleva auru veeks kondenseerimisel ruumiõhku, kuid uue soojuspumbatehnoloogia puhul on süsteem kinnine ning väliskeskkonda vee kondenseerimiseks ei kasutata.

“Võrreldes eelmise põlvkonna kondenseerivat ja soojuspumbaga kuivatit, võib energiatarbe vahe olla kuni 50%,” ütleb spetsialist.

Kuigi soojuspumbaga kuivati on tavalisest kondenseerivast seadmest kallim, on tänu väiksematele tarbimiskulutustele soojuspumbaga kuivati aastane kokkuhoid olenevalt kasutaja elektripaketist ligikaudu 100 eurot, mis tähendab, et seadmete hinnavahe teeb ennast tasa keskeltläbi 5 aastaga.

Näib, et ka tarbijad eelistavad soojuspumbaga kuivateid — Electroluxi müüdud kuivatitest moodustas möödunud aastal soojuspumbaga kuivatite osakaal juba 95%.

Mõtleb ja teeb

Pesukuivatamisel kehtivad samad loogilised põhimõtted nagu pesemiselgi. Erinevate materjalide puhul tuleb kasutada eri programmi ehk siis koos võiks kuivatada asju, mida on koos ka pestud.

Uued soojuspumbaga kuivatid oskavad määrata pesu kuivatustaseme ja vastavalt kogusele õige kuivatusaja, samuti korjavad kokku kondensvee. Juhul kui on tehtud ühendus kanalisatsiooni, pumpab kuivati vee otse välja ning paaki sellisel juhul käsitsi tühjendada polegi vaja.

Samuti lõpetavad uued seadmed automaatselt programmi, kui pesu on soovitud kuivustaseme saavutanud. Valikuid on palju: niiske, kuiv, kapikuiv, ekstrakuiv jne. Kui masin on töö lõpetanud, siis kogu energiatarbimine lõpeb ja masin lülitab ennast ise välja.

Kortsude vähendamise režiimi juures vähendatakse trumli pöördeid ja liigutatakse trumlit mõlemas suunas, vähendades kortsude tekkimist. Kortsumisvastase režiimi kasutamisel võtab kuivatustsükkel tavalisest kauem aega.

Teatud rõivad vajavad spetsiaalset hoolt, eriti kuivamisel. Villaste rõivaste või jalanõude kuju moondumise vältimiseks kasutatakse spetsiaalset kuivatusalust ja programmi, mis on loodud õrnemate asjade eest hoolt kandma.

Värskendusrežiim on väga hea asi, sest riided ei olegi alati väga mustad, vaid vajavad pärast tööpäeva lihtsalt värskendamist. Värskendusprogramm eemaldab kortsud ja ebameeldivad lõhnad, elavdab väsinud ilmega rõivaid, nii et need näevad välja ja tunduvad nagu uued. Selle programmiga saab värskendada ka keemiliselt puhastatavaid rõivaid ja seega kulub keemilisele puhastusele vähem raha.

Lähemalt vaata TMKE märtsi numbrist.