Kuigi lapsed nägid enne testi algust, millised munad testis osalevad, ei teadnud nad šokolaadi maitsmise ajal, millise munaga parasjagu tegemist on. Pimetesti korraldasime selleks, et lapsed hindaksid šokolaadi ja üllatusi ausalt, mitte ei valiks oma lemmik multikategelase või harjunud maitse järgi. 

Enne testi avaldasid lapsed arvamust, milline peaks õige üllatusmuna olema.

* Selles peaks kindlasti šokolaadi olema.

* Üllatus võiks olla kokkupandav, valmis mänguasjad on natukene igavad.

* Muna sees olev plastmasstops võiks kergesti lahti käia.

* Šokolaad ei tohiks olla liiga kunstliku maitsega ja liiga magus.

Ja siin on meie testi tulemused. Tegu ei ole paremusjärjestusega, vaid toodud ära samas järjestuses, nagu lapsed munasid proovisid.


1. Üllatusmuna mänguasjadega
Hind 4.70 eur

Karbi sees on kaheksa värvilist ja lahedate nägudega plastmassist muna. Kuue sees neist on peidus kommid, kahe sees “üllatus”, seisab karbil. Paari muna seest tulid välja tavalised kummikommid, paari sees olid kõvadest kommidest käevõrud. Üllatusteks osutusid nunnude piltidega pisikesed pesulõksud. Lastele need plastmassmunad täitsa meeldisid ja kommid pandi väga kiiresti nahka ja kiideti heaks, kuid üksmeelselt kinnitati, et ühes õiges üllatusmunas peab ikka šokolaadi ka olema!

Üllatusmunad


2. Winnie Pooh
Hind 0.72 eur

Šokolaadi kohta arvasid lapsed esmalt, et on täitsa hea ja väga magus, kuid järelmaik olevat veidralt soolane. Täiskasvanute meelest on mekk natuke kunstlik ja šokolaad väga kleepuv. Munade seest tulid välja pisikesed Puhh ja Iiah. Kaheksa-aastaste meelest on need asjad küll nunnud, aga natuke liiga titekad ja arvasid, et need munad sobivad paremini lasteaialastele.  

Üllatusmunad


3. Barbie
Hind 0.8 eur

Barbie muna näeb käige lahedam välja — pool muna on pruun ja pool on valge, lisaks on šokolaad kaunistatud tähekestega. Laste meelest on valge šokolaad magusam kui pruun ja mõne meelest on see isegi natuke liiga magus. Üllatusmuna sees olev plastmassmuna aga ei taha hästi lahti tulla ning lapsed vajavad avamiseks täiskasvanu abi. Barbie üllatused on sädelevate kaunistustega juuksekummid, mis tüdrukutes esmalt elevust tekitavad ja kõik nad kinnitavad, et neid kannaks suurima rõõmuga, kuid testi lõppedes jäävad need siiski lauale — keegi neid kaasa ei võta.

Üllatusmunad


4. Kinder — PARIM ŠOKOLAAD
Hind 0.85 eur

Kinderi muna šokolaad oli ainus, mille lapsed kohe ära tundsid. Taldrik tühjenes sekunditega ning laua ümbert kostus rahulolevat matsutamist. Ka pärast testi ütlesid lapsed, et see oli vaieldamatult parim šokolaad, sest ei olnud iiveldamaajavalt magus ja puudus ebameeldiv kõrvalmaitse. Munade seest tulid välja keerutav Minni ja puu otsas istuv koaala. Laste meelest oli Minni väga lahe, sest temaga sai mööda lauda ringi sõita ja koaala oli lihtsalt väga armas.

Üllatusmunad


5. Cars — ÄGEDAIM MÄNGUASI
Hind 0.85 eur

“Jälle selle sama maitsega šokolaad,” nurisesid lapsed. Kindlasti pole nii maitsev kui eelmine Kinderi šokolaad. Lapsed oleks tahtnud, et pruunile šokolaadile oleks lisatud ka natuke valget. Üks laps võrdles šokolaadi Kasekese kommiga, mis ei kuulu tema lemmikute hulka, seega ei olnud see positiivne tähelepanek. Kui šokolaad lastelt plusspunkte ei saanud, siis munade sees olevad autod haarasid nende tähelepanu kohe pikaks ajaks. Autodele sai rattad juurde panna ning pisikeste kleepekatega nikerdamine võttis hea hulga aega. Lapsed olid tegevusse nii süvenenud, et ei pannud isegi lisaküsimusi šokolaadi maitse ja mänguasja meeldivuse kohta tähelegi. Autode rattad liiguvad väga hästi ja nendest said laste lemmikud. Sama firma valikust võtsime testi ka Lennukite üllatusmuna, mille sees olev mänguasi sai samuti lastelt kõvasti kiita.

Üllatusmunad


6. Lihavõttemuna
Hind 0.29 eur

Korrektsuse huvides tuleb mainida, et selle maiuse nimi ei ole mitte üllatusmuna, vaid lihavõttemuna. Testi võtsime ta sellepärast, et muna näeb pealiskaudsemal vaatlusel välja täpselt nagu üllatusmuna ja kiirustades ei pruugi erinevusi teiste üllatusmunadega märgatagi. Muna on küll seest tühi, kuid mänguasja selle sees polegi ja lapsed olid väga pettunud. Šokolaad hinnati kõige ebameeldivamaks kõigi proovitute seas — see on kohutavalt magus, kleepub suulae külge ja jätab suhu tõeliselt vastiku järelmaitse. Ainus maius, mida ükski laps rohkem kui üht tükki proovida ei tahtnud. Tunnistati, et kui keegi selle maiustuse kingituseks tooks, annaksid lapsed selle pigem emale.

Üllatusmunad


7. Hello Kitty — PARIMAD KOMMID
Hind 3.10 eur

Hello Kitty üllatusmuna puhul ei maksa üllatusmomenti oodata. Suur plastmassmuna paistab läbi ja kõik, mis seal sees on, on näha. Sees on pakk hernekommi taolisi kõvasid ja hapukaid komme ning suur plastmassist Hello Kitty. Tüdrukud üritasid aru saada, kas selle mänguasjaga on võimalik ka muud teha kui see kapi peale seisma panna, kuid veendusid siis, et rohkem funktsioone sellel polegi. Kaheksa-aastastele tüdrukutele tundus mänguasi natuke igav, kuid arvasid, et väiksematele plikadele meeldiks selline kingitus kindlasti väga. Kommid said kõigilt testijatelt kiita ning pandi nii kiiresti nahka, et täiskasvanud ei jõudnud isegi paki sisse piiluda, et näha, millised need välja näevad.

Üllatusmunad

Kuigi lapsed kinnitasid kui ühest suust, et šokolaadiga üllatusmunad meeldivad neile rohkem, kadusid taldrikutelt esimesena just kommid, seejärel Kinderi munade šokolaad ja ülejäänud šokolaaditükid jäid taldrikule näljaseid täiskasvanuid ootama…

Munad on ostetud Prismast, Maximast ja Tallinna Kaubamaja toidumaailmast!