Nutikas perenaine ei viska midagi ära: head nipid, kuidas toidujääke kasutada, raiskamist vähendada ja raha kokku hoida

 (16)
Nutikas perenaine ei viska midagi ära: head nipid, kuidas toidujääke kasutada, raiskamist vähendada ja raha kokku hoida
Photo by Alyson McPhee on Unsplash

Igal aastal visatakse Eesti kodumajapidamistes ära 25 000 tonni söömiskõlblikku toitu – toiduraiskamise peamised põhjused on oskamatus planeerida, hirm riknenud toidu ees ning vähene söögitegemise oskus. Rimi spetsialistid jagavad väärt nõuandeid, kuidas jääke otstarbekamalt kasutada ning sel viisil hulga raha kokku hoida!

  • Enne poodi minekut tee oma külmkapist ja kuivainete riiulist pilti!

Nii väldid ebavajalikke oste ning teadvustad endale, kui palju toidumaterjali on sinu riiulis juba olemas.

  • Paiguta asjad külmkapis õigesti

- Ülemistel riiulitel hoiusta valmistoitu, eelmise päeva ülejääke ja maitsetaimi.
- Alumistel riiulitel säilita mune, piimatooteid ja toorest liha.
- Sahtlites hoiusta puu- ja juurvilju. Ühes kastis juurvilju, teises puuvilju.
- Uste sees hoia kastmeid, jooke ja konserveeritud toite.
- Ole teadlik toitudest, mida ei pea külmikus hoidma. Näiteks tomat, sibul, kõrvits, kartulid ja kinnised konservid.

  • Tee vahet “kõlblik kuni” ja “parim enne” sildil

Kauasäilival ehk “parim enne” märgistusega toidukaubal pole pärast kuupäeva kukkumist suurt midagi viga. Toit ei muutu tervisele ohtlikuks, küll aga võib olla pisut muutunud selle maitse.

  • Võta tööle lõunaks eelmise õhtu söök kaasa

Võib alati ka kolleege üllatada ja ka neile oma ülejääke lõunaks pakkuda. Tänulikud töökaaslased kiidavad kindlasti.

  • Suure lihatüki puhul on mõistlik see kohe portsjoniteks jagada, pakendada, markeerida kuupäevaga ja sügavkülma pista
  • Tegid terve potitäie suppi aga mitu päeva järjest ei jaksa süüa?
Seotud lood:

Pane ülejäänud supp sügavkülma. Küll aga tuleb meeles pidada, et supp peaks olema täiesti jahtunud. Samuti tuleb jätta ruumi karbi servani, sest külmutamisel suureneb vedeliku kogus. Koort või piima sisaldavaid suppe külmutada ei soovita.

  • Kuidas lahendada klassikalise kartuli-kastme ülejäägi probleem ehk kas sellest annaks teha mõni uus roog?

Mina tõstsin kastme ahjuvormi, sellepeale viilutasin keedetud kartulid, katsin juustuga ja küpsetasin ahjus 180-kraadi juures kuni juust sai mõnusalt kuldne. Voilaaa, uus ja uhke ahjuvorm ongi valmis!

  • Ahjust tuleb välja terve küpsetatud kana! Põhiline, mis sellest kohe kaubaks läheb on enamasti ikka filee ning koivad. Esmapilgul ei tundugi sellel rohkem liha olevat. Võta kana „pulkadeks lahti“ ehk puhasta kondid korralikult lihast ja saad järgmiseks päevaks korraliku wrapitäidise.
  • Tõsta kõik tooted, mis on eelneva peopäeva puuviljavaagnast üle jäänud ühte anumasse. Melonid, arbuusid, kiivid, banaanid oleks mõistlik eelnevalt koorida. Lisa lemmikmahla või maitsestamata jogurtit ning tervistav smuuti ongi valmis.

Vaata lisaks Tarbime Targalt Facebooki lehelt!