Kuigi selles võib süüdistada halba planeerimisoskust, on siiski võimalik lihtsate nippidega nende kehtivusaega pikendada ja selleks on vaja olla kursis sinu külmkappi ja toidu säilitamist puudutavate tehnikatega.

1. Pööra tähelepanu materjalile

Selle asemel, et hoida vilju kilekotis või -ümbrises, tasuks investeerida hoopis silikoonist säilituskottidesse, vahakangasse või kangast ümbristesse. Teine variant on õppida vanaemadelt: kasutada kodus olevaid karpe ja rätikuid.

2. Külmkapi kasutamise põhitõed

Ideaalne temperatuur puu- ja juurviljadele on ca 4 plusskraadi. Kui külmkapis on sellest oluliselt külmem, jäätuvad rohelised salatilised ja värsked ürdid ära, kui aga soojem, võivad toidud minna halvaks ja hakata haisema.

Tavaliselt on külmkapi alumistes sahtlites külmem kui ülemistel riiulitel, mistõttu sobivad ülemised riiulid selliste toitude ladustamiseks, mille säilivusaeg on pikem (kastmed, jogurt, söögikorra ülejäägid jne). Alumised sahtlid aga sobivad hästi näiteks liha- ja kalatoodetele.

Lõpetuseks, paljudes uutes külmkappides on olemas ka sahtlid spetsiaalselt puu- ja juurviljadele, aga need on sageli erinevad: köögiviljadel niiskem ja puuviljadel vähem niiske. Kui sul selliseid sahtleid pole, aga on lihtsalt kaks erinevat sahtlit, võid ühe sahtli spetsiaalselt köögiviljadele ümber disainida, tehes kindlaks, et see oleks tihedamalt suletud.

3. Puuviljad

Õunad. Pese neid alles siis, kui tahad neid tarbida. Säilita töötasapinnal jahedas kohas kuni kaks nädalat, aga kui soovid neid kauem tarbida, hoia õunu külmkapis.

Avokaadod. Hoia toatemperatuuril töötasapinnal või paberkotis, aga kui sa ei soovi, et need edasi küpseks, aseta avokaadod külmkappi.

Banaanid. Hoia toatemperatuuril töötasapinnal, eemal teistest puuviljadest. Kui need on küpsed, võid panna banaanid külmkappi.

Marjad. Pese marju alles siis, kui hakkad neid tarbima. Mustikaid säilita kaetud kausis või karbis, külmkapi riiulil. Mustsõstrad, vaarikad ja maasikad ühe kihina kandikul külmikus. Kui soovid rohkem marju säilitada, pane iga kihi vahele paber või kangas. Söö paari päeva jooksul.

Kirsid. Pese alles siis, kui sööma hakkad. Enamasti müüakse neid juba küpsel kujul, mistõttu tuleks need kohe õhukindlas karbis külmikusse panna.

Tsitruselised. Hoia lahtiselt madala niiskustasemega sahtlis.

Viigimarjad. Pese alles siis, kui neid tarbima hakkad. Säilita katteta kausis külmikuriiulil.

Viinamarjad. Pese alles siis, kui tarbima hakkad. Hoia pesemata marju paberkotiga külmikus.

Melonid. Kui melon ei ole veel valmis küpsenud, võib seda hoida jahedas kohas riiulil. Küpsenud melon pane külmkappi. Kui oled selle lahti lõiganud, säilita õhukindlas karbis külmkapis, olenemata sellest, kui küpsenud ta on.

Pirnid. Pese alles siis, kui sööd. Kui pirnid on kõvad ja pole veel päris küpsenud, võib neid hoida toatemperatuuril. Kui pehmed ja küpsenud, hoia neid madala niiskustasemega külmikusahtlis.

Troopilised puuviljad (mangod, papaiad, ananassid). Kui viljad pole küpsenud, hoia neid toatemperatuuri käes, aga küpsenud viljad aseta külmkapiriiulile või madala niiskustasemega sahtlisse.

Kiviga puuviljad (aprikoosid, nektariinid, virsikud ja ploomid). Pese alles siis, kui need on valmis tarbimiseks. Kui viljad pole küpsenud, hoia neid toatemperatuuril, muul juhul pane madala niiskustasemega külmikusahtlisse.

Köögiviljad

Spargel. Lõika otsad ära ja pane püstises asendis klaaspurki, milles on 2.5-5 cm vett, või mässi niiskesse kangasse ja aseta kõrge niiskustasemega sahtlisse.

Peet. Pese ainult siis, kui on valmis söömiseks. Eemalda viljadelt rohelised osad, jättes 2.5 sentimeetrit varrest alles. Säilita rohelisi osi ja vilja eraldi õhku läbi laskvas kotis, kõrge niiskustasemega külmikusahtlis.

Brokkoli. Pese ainult siis, kui on valmis kasutamiseks. Hoia õhku läbi laskvas kotis või niiske kanga sees kõrge niiskustasemega külmikusahtlis.

Porgandid. Pese alles siis, kui hakkad tarbima. Lõika rohelised osad ära, jättes 2.5 cm varrest alles. Hoia õhku läbi laskvas kotis külmikusahtlis või veega täidetud kinnises klaaspurgis.

Seller. Aseta veega täidetud purgis külmikuriiulile või võrkkotis kõrge niiskustasemega külmikusahtlisse.

Kurk. Hoia toatemperatuuril köögitasapinnal või niiskesse kangasse mässituna õhku läbi laskvas kotis kõrge niiskustasemega külmikusahtlis.

Küüslauk/sibulad. Kui viljad on koorimata, hoia neid jahedas ja pimedas kohas. Kooreta viljad pane õhukindlas karbis külmkappi.

Ingver. Aseta ilma ümbritseta või õhukindlas karbis külmkappi.

Rohelised salatilised. Pese alles siis, kui hakkad tarbima. Mässi niiskesse rätikusse ja aseta kõrge niiskustasemega sahtlisse.

Seened. Pese alles siis, kui hakkad kasutama. Hoia paberkotis kõrge niiskustasemega külmikusahtlis või külmkapi madalamal riiulil.

Tomatid. Hoia toatemperatuuril, päikesevalguse eest peidus.

Ürdid (v.a. basiilik). Käitu nendega nagu värskete lõikelilledega: lõika otsad ära ja pista vette ning säilita külmkapis. Basiilikut hoia õhukindlas karbis lahtisena koos niiske kangaga.

Allikas: Camilla Styles