Kuigi selles võib süüdistada halba planeerimisoskust, on siiski võimalik lihtsate nippidega nende kehtivusaega pikendada ja selleks on vaja olla kursis sinu külmkappi ja toidu säilitamist puudutavate tehnikatega.
1. Pööra tähelepanu materjalile
Selle asemel, et hoida vilju kilekotis või -ümbrises, tasuks investeerida hoopis silikoonist säilituskottidesse, vahakangasse või kangast ümbristesse. Teine variant on õppida vanaemadelt: kasutada kodus olevaid karpe ja rätikuid.
2. Külmkapi kasutamise põhitõed
Ideaalne temperatuur puu- ja juurviljadele on ca 4 plusskraadi. Kui külmkapis on sellest oluliselt külmem, jäätuvad rohelised salatilised ja värsked ürdid ära, kui aga soojem, võivad toidud minna halvaks ja hakata haisema.
Tavaliselt on külmkapi alumistes sahtlites külmem kui ülemistel riiulitel, mistõttu sobivad ülemised riiulid selliste toitude ladustamiseks, mille säilivusaeg on pikem (kastmed, jogurt, söögikorra ülejäägid jne). Alumised sahtlid aga sobivad hästi näiteks liha- ja kalatoodetele.
Lõpetuseks, paljudes uutes külmkappides on olemas ka sahtlid spetsiaalselt puu- ja juurviljadele, aga need on sageli erinevad: köögiviljadel niiskem ja puuviljadel vähem niiske. Kui sul selliseid sahtleid pole, aga on lihtsalt kaks erinevat sahtlit, võid ühe sahtli spetsiaalselt köögiviljadele ümber disainida, tehes kindlaks, et see oleks tihedamalt suletud.
3. Puuviljad
Õunad. Pese neid alles siis, kui tahad neid tarbida. Säilita töötasapinnal jahedas kohas kuni kaks nädalat, aga kui soovid neid kauem tarbida, hoia õunu külmkapis.
Avokaadod. Hoia toatemperatuuril töötasapinnal või paberkotis, aga kui sa ei soovi, et need edasi küpseks, aseta avokaadod külmkappi.
Banaanid. Hoia toatemperatuuril töötasapinnal, eemal teistest puuviljadest. Kui need on küpsed, võid panna banaanid külmkappi.
Marjad. Pese marju alles siis, kui hakkad neid tarbima. Mustikaid säilita kaetud kausis või karbis, külmkapi riiulil. Mustsõstrad, vaarikad ja maasikad ühe kihina kandikul külmikus. Kui soovid rohkem marju säilitada, pane iga kihi vahele paber või kangas. Söö paari päeva jooksul.