Kassid on harjumuste ohvrid, seega peavad üleminekud nende rutiinis olema aeglased. Kui kass viibib enamuse ajast väljas, siis tooge ta esimeses etapis järjest pikemaks ajaks sisse. Järk-järgult lühendage kassi väljasoleku aega, kuni te lõpuks ei luba tal enam üldse välja minna.

Kass tahab mängida

Asendage jalutuskäigud mängudega. Ka käigud rõdule aitavad muuta ülemineku kergemaks. Kassid vajavad õnneks inimeste seltsi ning väljas saavad nad seda vähe. Õuekass võib olla toas väga õnnelik, kui talle langeb seal osaks rohkem armastust ja tähelepanu.

Katsuge hoida oma kass toas tegevuses. Seadke sisse spetsiaalne kassimaja, kus ta saaks magada, mängida ja küüsi teritada. Küünte teritamiseks sobivad hästi spetsiaalsed postid ja nöörid ning kassi tuleks nende kasutamise eest kiita.

Endise õuekassi vormis hoidmiseks tuleks teda ergutada mängima, eriti interaktiivseid mänge. Siduge pika pulga otsa nöör või suled ning liigutage seda. Mõnele kassile meeldib asju otsida. Kui teie kassile meeldib majas ringi luurata ja "saaki" otsida, siis peitke mänguasju maja erinevatesse soppidesse, et tal oleks võimalik neid päeva jooksul leida. Kandke hoolt selle eest, et need asjad poleks nii väikesed, et kass võiks need alla neelata või et need võiksid talle kurku kinni jääda. Kassidele meeldib mängida ka pingpongipallide, paberkottide ja pappkastidega.

Hankige kassile oma rohelised taimed, näiteks tõrjevahenditeta kasvatatud rohi või põõsad pottides, mis võimaldab kassil seal segamatult tuhnida, ilma et ta teie väärtuslikke toataimi ära rikuks.

Kõige sobivam aeg kassi tuppa toomiseks on enne külma talve, kui ta niikuinii tahab rohkem toasoojas viibida. Kui talv on läbi, on kass ilmselt täiesti rahul pideva toas istumisega.

Kuidas kassi toas hoida?

Kui teie kass tahab kõigele vaatamata kangekaelselt õue, siis katsuge õpetada teda rihma otsas olema, et võiksite turvaliselt jalutamas käia. Kass algselt ilmselt tõrjub rihma, aga ajapikku harjub ta sellega ära. Ärge jätke rihma otsas olevat kassi kunagi järelvalveta.

Mõnel kassil võivad tekkida käitumisprobleemid, kui neid enam õue ei lubata. Enamus probleemidest tuleneb liiga äkilistest muutustest või tähelepanu puudusest. Mõelge oma strateegia üle järele ning pöörake kassile tähelepanu.
Olge kannatlik ning kiitke teda, kui ta mängib mänguasjadega, kasutab küünte teritamiseks posti ja teeb seda, mida te temalt ootate. Kui teie kass muutub väga rahutuks või teda ei ole võimalik tubaseks harjutada, pidage nõu loomaarstiga, et probleemi lahendada. Pidage meeles, et need sümptomid on seletatavad vaid igavuse või üksindusega.

Kui te olete võtnud äsja oma majja kassi, kes elas eelmises kodus enamuse ajast väljas, siis peaksite hoidma teda algusest peale toas, vastasel juhul riskite tema kaotamisega. Veepüstoli kasutamine, kui kass palub end välja lasta, on väge efektiivne vahend sellise soovi piiramiseks. Aga ärge unustage pöörata talle hüvituseks kõvasti tähelepanu!

Veel mõned näpunäited kassi tubaseks õnneks:

Kärpige kassi küüsi iga paari nädala tagant, et ta mööblit, vaipu ega kardinaid ei rikuks, või kleepige neile küünekaitsed iga kuue kuni kaheksa nädala tagant.

Seadke kassile sisse liivakast ning tühjendage seda vähemalt kord päevas.

Paljudele kassidele meeldib teise kassi või vastassoost sõbraliku koera seltskond. Kui see on võimalik, hankige endale ja oma kassile kaaslane.