Kui Triin ja Madis otsisid elamispinda, ei vaadanud nad tühjade tööstus ja -äripindade kuulutusi, vaid lihtsalt läksid silma hakanud pooltühja, ülemöödunud sajandist pärit tehasehoonesse vaba ruumi küsima. Nüüd on kunagise turvavööde tootmise tsehhi ja praeguse trükikoja peal paiknevale pinnale rajatud juba paar noorte pesa. ”Meie olime esimesed, kuid kuuldused sellisest võimalusest levisid suust suhu.”

Remont vaid 5000 krooniga

Kui Madis küsib, kui palju minu arvates nende kodu kordategemine maksis, panen ligi 10 000 krooniga mööda. Tegelik summa on vaid 5000 krooni.

Kusjuures üks kallimaid asju on üsna tavalise väljanägemisega suur hallikassinine vaip — kenakese summa läks maksma selle ääristamine. Ülejäänud rahast kulus osa värvidele — kuigi värvused on ruumis grupeeritud nii, et korraga jääb vaatevälja vaid 3-4 erinevat tooni, saab nende korteri seintelt, lagedelt ja põrandalt kokku lugeda 14 värvitooni.

Võimsamad neist Roosa Pantri karva soojatoru ja sügavlilla uksesein. Samuti on ohtralt kasutatud OSB-plaate — nägusat materjali, mis leiab üha enam austajaid.

”Teistsugused plaadid olid kas kallimad või koledamad ning tugevuselt lahjemad,” põhjendab Madis valikut. Plaatidest on tehtud nii üht seina kattev praktiline riiul, köögimööbel, voodi kui ka köögilakke ehitatud panipaik, mille keskel on nelinurkne auk nagu pööninguava.
Luugi asemel on laes aga valge kangas, millest kumab läbi panipaika peidetud elektripirnide valgus — see on korraga panipaigauks ja laelamp.

Leiud heade ideede maailmast

Muu mööbel on kas sugulaste käest või vanavanemate kodudest saadud, sekka paar asja second-handist.

Coolid retrolambid, soliidne härrasmehe kirjutuslaud, kaks 1960. aastatest pärit tugitooli, mis liideti diivaniks, ratastel telerialus, mille nad avastasid tehasekoridoris ringi vaadates.

Heade ideede maailmast pärinevad tsinkplekkpangest kraanikauss, tööriistariiulist nugade-kahvlite hoidja ning laes rippuv toru riiete tarvis. ”Meie kodu ainsad poest ostetud valmisasjad on kaks köögitaburetti,” nendib Madis.

”See kodu on sisustatud mõttega, et elame siin vaid kaks aastat. Tegelikult olime natuke kauem,” räägib Triin, kes hakkab peagi asju kastidesse pakkima. Tehasest lahkumise otsus sündis siis, kui nad tõid koju koera, kes tunneb mõnu aias ringi jooksmisest. Uus kodu asubki Nõmme mändide all.

”Me kohe ei saa tavaliselt,” ütleb Triin aga uue elamispaiga kohta. Nende järgmine kodu on nimelt tehtud vanavanemate garaazi!

Julgemini tehaseid kodustama!

Muu maailma kogemus näitab, et kunagistesse nn mitte-eluruumidesse kolivad elama kas tudengid või edukad ja jõukad alla 50 aastased, kel pole aedade rohelust vajavaid pisikesi lapsi.

Nii on tööstushoonetesse rajatud kodusid laias laastus kahte tüüpi.

Ühtedes on kõik võimalikult ehe — siin võib pere pesta end külma dusi all, valgustades pesuruumi küünaldega, mis seisavad sajandivanusest valvurikorterist leitud kuueharulises hõbeküünlajalas.
Elutoasisustuseski on kokku miksitud jupike siit ja teine sealt.

Teistes on avarus muudetud head disaini ja maitset eksponeerivaks interjööriks.

Harva muutub üks kodutüüp tasapisi teiseks. Mõnikord küll võib sisustusajakirjadest lugeda õnnelikest paaridest, kes tunnistavad, et kolisid räämas tööstushoonesse tudengina, sest seal oli odav elada. Kuid seal elades jõudsid nad ära oodata, mil rajoon muutus tõeliseks trendikaks, ja ühtlasi tekkis neil ka raha, et samasse eluase osta. Asuvad ju päris vanad tööstushooned praegu enamasti pea linnasüdames.

Tööstushoonetesse tehtud kodude ühisjooneks on avarus — kõrged toad, suured aknad ja palju pinda. Kunagised kaubaliftid on nõnda laiad, et neis saab mitme tsikliga kõrvuti koduukse taha sõita. Tihti jagub sellistesse kodudesse ka stiilseid detaile minevikust — raudtalasid või vanu tellisseinu.

Eestis on kodu tööstus- või mõnes muus mitteeluruumiks rajatud hoones veel harv nähtus. Kuid üksikuid leidub siiski. Samas tuleb põnevatele tööstuspinnal asuvatele kodudele mõeldes kohe meelde sadamale avatud Rotermanni kvartal, mis pimedatel öödelt tihti põlema läheb. Millised suured aknad ja müstilised väikesed tänavad paekiviseinte vahel!

Mis sellest saada võiks, näeb muuseumiks muudetud soolaladu vaadates. Samas on paljulubav Balti jaama ümbritseva ala arhitektuurivõistluse võidutöö, mille üks põhijooni ongi vanade tööstushoonetele värske elu andmine.

Pangasaali ja puidutöökotta rajatud hästi eriilmelistest kodudest loe lähemalt oktoobrikuu Kodukirjast