Süstematiseeritud raamatupaigutus muudab ka kõige tavalisema riiuli nägusaks kujundusdetailiks. Reasta raamatud sarjade kaupa, ülejäänud teosed võid paigutada kas suuruse, värvitooni või muu sobiva omaduse järgi. Korralik ja süstematiseeritud raamaturiiul valmistab rõõmu ja heaolu nii raamatutele kui sulle enesele - silm puhkab kaunitel raamaturidadel ning vajaliku teose leidmine võtab endisest märksa vähem aega.

Ära lase raamatutel vildakile vajuda. Et nad paremini püsti püsiksid, paiguta mõned raamatud rea lõppu horisontaalselt.

Suur raamaturiiul mõjub vaheldusrikkamalt, kui loovutada mõni riiul nipsasjakestele või reisidelt kaasatoodud mälestusesemetele. Tavaliselt pühendatakse sellistele pisiesemetele kõige alumine riiul, kuid katsetage seekord näiteks altpoolt teise või kolmanda riiuliga. Uskuge, seinatäie raamatutega paratamatult kaasnev tõsine akadeemilisus hajub ning raamaturiiul saab hoopis muhedama näo.

Lubage raamatutel ruumikujunduses aktiivsemalt kaasa mängida. Pühade ajal, olgu need siis lihavõtted, jõulud või hoopis halloween, võite peomeeleolus kaunistatud korterisse poetada siia-sinna mõned teemakohased nägusad raamatukesed. Inglikujulised jõuluküünlad, isuäratavalt lõhnav piparkoogivaagen ja kuldse kaanekirjaga jõululaulude kogumik - sellise igati pühadehõnguline kompositsiooni loomine pole sugugi aeganõudev.

Raamatuid ei pea sugugi üksnes seinale riputatud riiulis hoidma. Mööblikauplustes on saadaval mitmesuguseid põrandale toetuvaid riiuleid. Sellised riiulid eeldavad küll rohkem ruumi, kuid samas saab nende abil toa hõlpsasti erinevateks tsoonideks jaotada.

PEA MEELES!

Ka raamatutele koguneb tolm. Kui ülejäänud sisustuselemendid naudivad iga nädal vähemalt korra mõnusat tolmuharjatamist, siis raamatud on sageli vaeslapse ossa jäetud. Mida harvem raamatute puhastamist aga ette võetakse, seda raskem on seda hiljem teha. Raamatute ja riiuli vahele jääv vaba ruum ning raamatuseljad tuleks igal nädalal tolmuharjaga üle käia, kuid vähemalt kord aastas tuleks ette võtte kõikehõlmav suurpuhastus - raamatud ükshaaval välja võtta ja tolmust puhastada, kõik riiulipinnad lapiga üle käia.