Kui nõukaajal kaasnes tapeetimisega üsnagi märkimisväärne aja- ja närvikulu — väga kehvade materjalide tõttu, mis ei taganud korrektset lõpptulemust ja vastupidavust –, siis praegune Eesti tapeedivalik on üks Euroopa suurimaid. Valikus on kümneid tuhandeid tapeete sadadelt tootjatelt.

Kvaliteedi mõttes on aga paraku ka praegu saadaval tapeete, mille ainus eelis on väga odav hind, kuid mille paigaldamine on kõike muud kui meeldiv tegevus. Samas on saadaval ka tippkvaliteediga tapeete, mille seinapanek on hõlbus, kiire ja stressivaba. Viimaseid pakutakse suures valikus 30–50-euroses hinnaklassis. Tapeedirulli standardmõõdud on 10,05 korda 0,53 meetrit.

Tapeeti valitakse eelkõige välimuse järgi, kuid peale mustri ja värvitooni tuleks tähelepanu pöörata ka tapeedi materjalile ja vastupidavusele, arvestades seda, millistesse tingimustesse tapeeti planeeritakse — kas niiskemasse keskkonda, suure koormusega ruumi, elu- või magamistuppa.

Kasutuskoha järgi õigesti valitud tapeet peab oluliselt kauem vastu ja säästab pikema perioodi jooksul raha, kuna iga paari aasta järel ei ole vajadust tapeeti liigse kulumise-määrdumise tõttu välja vahetada.

Valides esikusse meeldiva kujundusega, kuid õrna paber- või vähemkvaliteetse (õhukese ja õrna kattekihiga) vinüültapeedi, pole imestada, kui materjalil varsti kulumisjäljed on. Pabertapeet sobib paremini näiteks magamistuppa või seintele, mille juures on vähem liikumist. Naturaalsuse ja soodsama hinna tõttu kasutatakse neid tihti ka lastetubades.

Samas peab tugevdatud paksemast paberist sileda pinnaga fliistapeet ka esikus kaua ja hästi vastu. Paljude fliistapeetide pealispind on kaetud spetsiaalse “hingava” kaitsekihiga, mis kergendab puhastamist. Samas on osade fliistapeetide pind kiulisem, mis suurendab hubasust, kuid pole nii hästi puhastatav. Seega tasub tapeedi materjali enne ostmist hoolikalt uurida!

Fliistapeet säilitab väljanägemise pikaks ajaks

Kvaliteetne ja vastupidav õigesti paigaldatud fliistapeet säilitab esialgse väljanägemise kolm või enam korda pikema perioodi jooksul kui värvitud sein. Kuna seinad värvitakse reeglina mati või poolmati värviga, mitte paremini puhastatava läikiva värviga, näitab pind paratamatult rohkem määrdumist välja kui kvaliteetse tugeva tapeediga kaetud sein. Ülevärvimine on küll lihtsam kui tapetseerimine, kuid seda tuleb esialgse puhta välimuse säilitamiseks teha sagedamini. Sellega kaasneb ka sagedasem vajadus eemaldada ja uuesti paigaldada piirdeliistud, elektrilülitite ja pistikupesade katted, seinalambid jne.

Ei ole harvad juhused, kus tuntud tootjate fliistapeediga viimistletud elu- ja magamistoad säilitavad oma esialgse väljanägemise ka 10 või enama aasta pärast. Kvaliteetsetel tapeetidel on ka märkimisväärne pleekimiskindlus.

Kui fliistapeedi eeliseks vinüültapeedi ees on naturaalsus, siis kõrgema klassi vinüültapeedi eeliseks on veelgi pikaajalisem vastupidavus (15 aastat ja enam) ja puhastatavus.

Kõrge kvaliteediga korralikud vinüültapeedid sobivad eriti hästi ühiskondlikesse ruumidesse. Kui vinüültapeedi mittenaturaalne materjal võõristust ei tekita, siis kulumiskindluselt sobiks materjal hästi ka esikusse, majapidamisruumi või teatud juhtudel ka vannituppa, kuigi eluruumides võiks võimalusel eelistada tugevdatud paberist fliistapeete.

Vastupidav vinüül suure kasutuskoormusega ruumides

Laia valiku, tekstuuri ja suure vastupidavuse tõttu kasutatakse vinüültapeete näiteks hotellides, kus koridorid, fuajeed jms ruumid on väga suure kasutuskoormusega. Värvitud seinad määrduksid kohe ja näitaksid välja kõik kriimud-täkked, kuid korraliku vinüültapeedi puhul piisab lihtsalt puhastamisest.

Kirjeldatud vastupidavuse ja kvaliteediga vinüültapeet on pigem tapeedisalongi kaup, mis on tavapärasest ehituspoes pakutavast analoogist oluliselt tugevam, raskem (ehk paksema kattekihiga — 300–450 g/m2),
löögi- ja tulekindlam. See on ka hinna poolest kallim, kuid 5–10 aasta peale kokku võttes soodsam ja praktilisem.

Tapeedi miinuseks värvi ees on esialgu mõnevõrra suurem rahakulu materjalile ja paigaldusele ning mitte nii kiire ja hõlbus renoveerimine, sest vana tapeedi eemaldamine ja uuesti tapeetimine on ajamahukam ja kulukam töö. Värvitud sein vajab samas paremat eeltööd.

Värvide puhul teatakse üsna hästi, et on olemas erinevaid viimistlusvõimalusi lihtsatest seinavärvidest kuni struktuur- ja dekoratiivvärvideni välja. Nüüdseks on ka seinakatetel analoogsed valikuvõimalused olemas, kuid suuremas mahus.

On üldteada, et tapetseeritud seintega ruumid tunduvad hubasemad kui värvitud seintega ruumid. Isegi ühevärviline tapeet tundub hubasem ja soojem, kui samas toonis värvitud pind.

Tapeet ei peagi alati väljapaistva mustriga olema. Vaevumärgatavalt säbruline või eemalt ühtlane, kuid lähemalt vaadates näiteks tekstiilipinda meenutav kujundus tekitab seintesse elu, mõjudes soojalt ja koduselt.

Pikemalt loe märtsi TM Kodu ja Ehituse ajakirjast.
www.kodujaehitus.ee