Praeahju puhastamine ilma kemikaalideta

Kui oled julguse kokku võtnud ja otsustanud tööga pihta hakata, siis kõigepealt võta ahjust välja restid ning restihoidjad. Need tuleks nüüd panna nõudepesuvahendiga sooja vette likku. Tõenäoliselt läheb selleks tarvis mingit suuremat anumat, kuhu restid kenasti ära mahuks.

Seejärel valmista veest ja soodapulbrist lahus või väga määrdunud ahju puhul pigem pasta (vett ja soodat doseeri umbes pooleks). Määri pasta külma ahju seintele ning „põrandale“ ja eriti hoolikalt kata söestunud kohad. Kui sul on puhastamisega kiire, siis võid juba tunni aja pärast uurida, kuidas pasta on mõjunud ning kas söestunud alad lähevad kergesti puhtaks. Võid aga soodapasta jätta praeahju sisse toimima terveks ööks. Üldiselt kehtibki põhimõte, et mida kauem puhastav aine mõjuda saab, seda kergemini ahi pärast laitmatult puhtaks läheb.

Nüüd on käes kardetud nühkimise-pühkimise koht, mis tegelikult väga hulluks kujuneda ei pruugigi. Söe eemaldamiseks on kõige otstarbekam kasutada kraabitsat ja teised rasked kohad saab puhtaks küürimiskäsnaga, mille üks pool on kare. Tõenäoliselt üllatud, kui puhtaks su ahi sellise teguviisi tagajärjel muutub. Kui siiski jääb veel määrdunud kohti alles, tuleks sama protseduuri uuesti korrata.

Lõpuks valmista äädika ja vee lahus (vahekorras 1:1) ja töötle ka sellega ahju sisepind korra üle. Kasuta seda tehes kindlasti kindaid! Nüüd on järg ahjurestide käes — ka need tuleks puhtaks nühkida, kuivatada ja oma kohale tagasi asetada.

Peale soodapasta võib praeahju puhastamiseks katsetada veel näiteks rohelist seepi või tuhka. Neid vahendeid võib samuti lasta toimida terve öö ning hõõrumist-puhastamist alustada alles hommikul.

Ahju puhastamine polegi kontimurdev töö

Kokkuvõtvalt saab öelda, et ahju puhastamiseks on vaja vaid kannatust ja aega ning see ettevõtmine ei puugigi olla nii ebameeldiv kui esialgu tundub. Hakatuses võiks katsetada ahju puhastamist ilma kemikaalideta (eespool kirjeldatud viisil). Kui see siiski kuidagi õnnestuda ei taha, siis tuleb appi võtta poes müüdavad spetsiaalsed puhastusvahendid. Nende puhul järgige kindlasti tootja juhiseid ja õpetusi!

Muidugi on praktiline edaspidi praeahju puhastamise protseduuri korrata sagedamini — näiteks kord kuus või vähemalt kord kolme kuu jooksul. Sel viisil on ahju korras ning puhas hoidmine lihtsam!

Allikas: Puhastusteenus.eu