1. Pööra erilist tähelepanu laste ohutusele

Õpeta lastele, kuidas pistik õigesti pistikupesast välja võtta — seda ei tohi juhtmest tõmmata, vaid kinni tuleb hoida pistikust.

Paigalda väiksem olmetehnika nagu näiteks veekeedukann, blender, röster ja triikraud kohtadesse, kust lapsed ei saaks neid kätte. Võimalusel paigalda olmetehnika ustele ja kaantele lastelukud.

2. Alusta põhjalikust kodukontrollist

Kontrolli koduse elektrivõrgu ja seadmete seisukorda. Ohtu võivad tekitada:

  • paljastunud või kulunud elektrijuhtmed,
  • halvasti kinnitatud pistikupesad või lülitid,
  • vananenud või rikkis elektriseadmed ja olmetehnika.

Need probleemid võivad tekitada lühiseid ja põhjustada tulekahju. Kui teie kodu asub aastakümneid vanas hoones, siis on elektrivõrgu kontrollimiseks soovitatav kutsuda kohale spetsialist.

3. Vabane ebavajalikest vanadest asjadest

Võta vooluvõrgust välja need seadmed, mida päriselt ei kasutata. Üürikorteris võid paluda omanikul üleliigsed elektriseadmed ära viia.

4. Ära hoia kokku ohutuse arvelt

Eluruumis peab olema suitsuandur. Kui kodus on ka gaasiboiler, puuküttega ahi, kamin või pliit, siis lisaks suitsuandurile tuleb paigaldada ka vingugaasiandur.

Soovituslik on spetsialistiga arutada tuleohutussüsteemide paigaldamisest. Need kaitsevad erinevate elektrist tulenevate ohtude eest, näiteks soojussüsteemi ülekoormatuse ja elektrilühiste eest. Ohu korral lülitab selline kaitsesüsteem voolu ise välja.

Soeta võimalusel vaid uued ja energiatõhusad elektriseadmed. Katkiseid elektriseadmeid või olmetehnikat lase parandada vaid spetsialistidel.

5. Peida juhtmed ära

Uude korterisse sisse kolides või kodu remontides lase spetsialistil kaablid ja juhtmed seinte või liistude taha paigaldada, siis on need kaitstud nii laste kui ka igapäevase kulumise eest.

Iseseisvalt võib juhtmeid peita, kasutades spetsiaalseid kaitsekarpe, konkse või muid kinnitusvahendeid. Kõikidele pistikupesadele paigalda kindlasti kaitsmed, et lapsed ei saaks sinna midagi sisse toppida.

6. Ära koorma elektrivõrku üle

Ära lülita vanema elektrivõrguga majades korraga sisse mitut elektriseadet, sest võrk ei pruugi sellisele koormusele vastu pidada. Parimal juhul lülituvad korgid automaatselt välja, halvimal juhul võib juhtmete ülekuumenemise tõttu tekkida tulekahju.

7. Kasuta ohutuid viimistlusmaterjale

Remonti tehes kasuta vaid tulekindlaid ja tervisele ohutuid materjale. Tänapäeval müüakse poodides tulekindlaid tapeete, kardinaid ja põrandakatteid. Neid tuleks kindlasti kasutada lastetoas.

Pea meeles!

  • Ära jäta lapsi järelevalveta. Õpeta neile tuleohutuse reegleid ja ohu korral häirekeskuse numbrile 112 helistama.
  • Soeta koju tulekustuti. Aseta nähtavale kohale selle kasutusjuhend.
  • Kasuta ja paigalda elektriseadmeid vaid vastavalt juhenditele.
  • Korterit üürides ära looda vaid omaniku vastutusele ohutuse tagamisel. Hooli ise oma ohutuse eest.
  • Kodust lahkudes lülita välja kõik elektriseadmed.
  • Pikaajaliselt kodust eemal viibides võta elektriseadmed võrgust välja.