1. Kas tulekollet on võimalik ehitada ka hiljem, kuigi majas puudub suitsulõõr?

Enamasti see õnnestub. Võta appi spetsialist, kes selgitab välja vundamendi, soemüüri ja suitsulõõri ventilatsiooni võimalused. Spetsialist võib ka kindlaks teha, kuidas korraldada äratõmme. Ühte äratõmbeventiili on tarvis tulekolde lähedusse. Ehitusjärgus hoonele korstna paigaldamiseks mingeid erilubasid vaja ei ole. Piisab tuleohutuse sertifikaadist, mille saab professionaalse toote puhul kaasa. Küll aga on luba vaja juba olemasoleva hoone puhul, seda on võimalik taotleda tuletõrje ja päästeametist.


2. Missugune tulekolle sobib maamajja?

Mõtle kõigepealt läbi tulekolde kasutamine. Kas soovid, et see oleks vaid miljöölooja, või peaks see ka sooja andma? Kas see peaks soojendama kiiresti või pigem pikema aja jooksul? Palju tulekoldele majas ruumi on ja misssugune see välja võiks näha?

Miljööloojateks sobivad ahjud, millel on suured klaasluugid. Mida massiivsemalt salvestava kamina valid, seda rohkem annab see sooja.

Maamajas on selline kamin suurepärane variant. Ära avakaminaga arvesta, sest see ei soojenda, küll aga võtab palju põlemisõhku. Häid nõuandeid ja nippe leiad tootjafirmade kodulehekülgedelt.


3. Kas tasuks valida valmiskamin või lasta kamin kohapeal ehitada?

Valik on täielikult sinu! Valmiskaminate hulk on äärmiselt suur ja mitmed tootjad pakuvad mudeleid, mille vormis ja ehituses saab tellija kaasa rääkida.

Kui lased kamina otse majja ehitada, on võimalused peaaegu piiramatud — peaasi, et hoolitsed hea ventilatsiooni ja isolatsiooni eest. Tellides on võimalik ehitada kasvõi roosade kahhelplaatidega kaetud ahi.


4. Kuhu sobib pelletikamin?

Pelletikaminad sobivad lisasoojuse allikaks elektriküttel töötavatesse elamutesse, eriti sellistesse, kus on soojuspump.

Pelletikamina soojustootmist juhitakse termostaadi abil ja kaugjuhtimisega. Suvila või maakodu võib seega vaid telefonikõne abil soojenema panna. Pelletikaminatel on etteandmismehhanism, kuhu pelletid tuuakse kottides.

Pelletid valmistatakse puidutööstuse kõrvalproduktidest ehk laastudest, saepurust ja raiejääkidest.


5. Kui palju tulekolle ruumi võtab? Missugust vundamenti see nõuab?

Tulekoldeid ja kaminaid leidub nii suurtesse kui ka väikestesse ruumidesse. Mida suurema salvestusvõimsusega kaminat soovid, seda rohkem see ruumi võtab. Tulekolde ette varutakse lisaks vähemalt meetri jagu ruumi.

Arvesta ka ohutukaugusega, mis on kergesti süttiva materjali minimaalne kaugus tulekolde ja suitsulõõri kuumadest pindadest. Ka see varieerub vastavalt kamina kuumade pindade tüüpide järgi. Ohutuskauguse saab välja selgitada CE-märgistuse järgi.

Tulekolde kaal määrab ära vundamendi ehituse — see peab kindlasti olema mittesüttivast materjalist. Enamasti valatakse põrandasse tulekolde jaoks oma kandepind.


6. Kas lahtise kamina saab hiljem soojust salvestavaks kaminaks ümber ehitada?

Lahtisesse kaminasse võib paigaldada kaminasüdame, mis ei tee kaminat veel soojust salvestavaks. Tootjad siiski lubavad, et selle abil võib kütta kuni sajaruutmeetrist ruumi. Kaminasüdame alaosa võtab toaõhku, soojendab seda ja päästab soojendatud õhu ruumi tagasi.

Kaminasüda kaalub 60-70 kg. Selle võib paigaldada ise, aga tuleb osata kõik praod korralikult tihendada, et asendusõhk kaminasüdamesse läheks. Kui oled ebakindel, telli kaminapaigaldus asjatundjalt.


7. Missugune kamin soojendab suvilat kõige kiiremini ja efektiivsemalt?

Uuri kaminate kasutegurit. Mõne mudeli puhul jõutakse 90% lähedale. Pea siiski meeles, et sellest läheb pool raisku, kui põletad puid oskamatult.

Väikese suvila kiireks kütmiseks sobivad suurepäraselt kergkaminad. Need ei salvesta küll eriti soojust, vaid ruum soojeneb kütmise ajal. Hea variant on ahikamin, kus on ka pliit ja salvestav leivaahi.


Pikemalt loe TMKE novembri numbrist.