- Kui jätta välja üüratu tõsiasi, et muna on elu algus, on see õrna koorega ollus lugematute võimalustega väärt toiduaine. Viimasel ajal on avaldatud, et munakollane ei olegi nii kardetav kolesteroolitekitaja nagu seni arvatud.

- Söödavad olevat kõikide lindude munad, harakast alates ja vana tubli kanaga lõpetades. Napoleon pidanud suurimaks delikatessiks kajakamune.

- Mune ei sööda hõbe- ega ka alpakalusikaga, sest munas sisalduv väävel ühineb hõbedaioonidega, mistõttu tekib halb maitse ja lusikale jäävad tumedad plekid. Ka täidetud mune ei maksa kunagi asetada hõbedasele vaagnale, et mitte pärast hõbeda puhastamisega hirmsat vaeva näha.

- Värskel keedetud munal on raske koort eemaldada. Kui aga koor katki teha ja muna tagasi külma vette panna, tungib vesi koore vahele ja on kergem koorida.

- Meeles võiks pidada sedagi, et värske muna ei vahustu nii kergesti kui veidi vanem muna.

- Et muna keedes katki ei läheks, lasta keedetud vette sorts äädikat ja teha nõelaotsaga muna tömpi otsa auguke.

- Käesolev nädal on Kristuse ülestõusmise, lihavõtte-, munade ja pasha tegemise nädal. Olgu siis ka retsept.

Kuumutatud pasha

Pool kilo kohupiima, 2 muna, pool klaasi vahukoort, 100 grammi võid, kolmveerand klaasi suhkrut, teelusika otsaga soola, tubli peotäis rosinaid, sukaadi (võib olla suhkrus keedetud hakitud kollane apelsinikoor), vaniljet.

Kohupiim suruda läbi sõela, lisada suhkruga vahustatud munad, koor ja maitseained. Kuumutada nõrgal tulel keemiseni (mitte keeta). Panna pashavormi, mis võiks olla ka näiteks puhas marliga seestpoolt kaetud lillepott) ja hoida selles järgmise päevani. Lüüa vaagnale.

Marineeritud munad

Mõned on kiitnud marineeritud mune. Keeta harilik äädikamarinaad loorberilehtede ja pipraga, lisada soola, sorts suhkrut, kadakamarju. Kõvaks keedetud munadel lüüa koored katki, panna nad purki ja valada üleni peale jahtunud marinaad. Purk pealt kinni ja külmkappi. Kahe nädala pärast olevat hea amps koos musta leiva ja singiga õlle kõrvale.