Neitsi käe all tunnevad end suurepäraselt kodus kulinaarsetel eesmärkidel kasvatatavad aed- ja puuviljad. Neitsil õnnestub kerge vaevaga kasvatada gladioole, nartsisse ja roose. Kuid parem oleks loobuda begooniate ja müntide kasvatamisest. Neitsite tervist tugevdavad jõulutäht, kalatea, abuutilon, maranta.

1.-2. NÄDAL

03.09, reede, vana kuu kuni kl. 04.17 jääras, edasi sõnnisTäna tuleb olla äärmiselt ettevaatlik taimedega ümber käies — eelkõige käib see õrnavarreliste, -lehiste ja -õieliste kohta. Eriti kahjustab neis niiskuse ja toitainete üleküllus. Aeg soosib endiselt säilitamiseks mõeldud sibultaimede kogumist. Päev sobib ka istutustöödeks ja vegetatiivseks paljundamiseks kui järgida kõiki ettevaatusabinõusid. Õnnestub ka kahjuritõrje. Praegu lõigatud lilled püsivad kimbus kaua värsketena.
04.09, laupäev, vana kuu sõnnisTäna taluvad taimed tavalisest paremini kerget alaniiskust, s.t. ärge üle kastke. Sama kehtib ka aktiivselt kasvavate ja/või õitsevate taimede väetamise puhul. Häid tulemusi annavad ettevõtmised sibultaimedega. Tähtede seis soosib eelkõige õis- ja viljakandvate taimede istutamist — paljundamist. Igasugune kahjuritõrje õnnestub eriti hästi. Praegu lõigatud lilled püsivad kimbus kaua värsketena.
05.09, pühapäev, vana kuu kuni 14.25 sõnnis, edasi kaksikutesTäna tuleks taimedega olla väga ettevaatlik, eriti kastmisega, sest nad taluvad hästi kerget alaniiskust. Püsib ka üleväetamise oht. Häid tulemusi annavad ettevõtmised sibultaimedega, s.h. säilitamiseks mõeldud sibultaimede kogumine. Igasugune puhastav ja korrastav lõiku nagu ka kahjuritõrje õnnestuvad. Praegu lõigatud lilled püsivad kimbus kaua värsketena. Kuni kl. 13.30 on tähtede seis soodne kõikideks ettevõtmisteks õitsevate ja viljakandvate taimedega. Pärast kl. 15.30 võiks loobuda igasugustest töödest kitsa- ja pikaleheliste taimedega. See-eest liaanide ja põõsastaimedega tasuvad igasugused ettevõtmised end täielikult ära.
06.09, esmapäev, vana kuu kaksikutesTäna olge ettevaatlikud toitainete doseerimisel: mineraalainete puudujääk kahjustab kiirelt kasvavaid või intensiivselt õitsevaid taimi. Parem võiks loobuda töödest kitsa- ja pikaleheliste taimedega. Parem hoolitsege liaanide ja põõsastaimede eest. Hoolitsuse eest on teile tänulikud ka dekoratiivsed liblikõielised ja sibultaimed. Kuid istutus- ja paljundustöödest oleks mõttekas täiesti loobuda. Aeg soosib putukatõrjet, eriti kui see kujutab endast krooniosa pritsimist.
07.09, teisipäev, vana kuu kaksikutesTäna olge ettevaatlikud toitainete doseerimisel: mineraalainete puudujääk kahjustab kiirelt kasvavaid või intensiivselt õitsevaid taimi pikaajaliselt. Loobuge töödest kitsa- ja pikaleheliste taimedega. Ka täna võiks loobuda istutus- ja paljundustöödest. Aeg soosib endiselt putukatõrjet. Tähed soosivad korrastus- ja puhastustöid teie tubases aias.
08.09, kolmapäev, vana kuu kuni 02.51 kaksikutes, edasi vähisLoobuge täna igasugusest taimede lõikamisest. Väetamisel, kui veel üldse on mingeid taimi vaja veel väetada, pidage äärmusliku täpsusega kinni lubatavatest doosidest. Kastmisel olge mõõdukad, eriti õhtusel ajal, sest taimed omastavad vett väga hästi ja võib jääda mulje, et nad on janus. Halb aeg kõrgekasvuliste taimede seemnete kogumiseks, istutamiseks, ümberistutamiseks, vegetatiivseks paljundamiseks. Soositud on ettevõtmised madalakasvuliste taimedega, s.h. kahjuritõrje. Sibultaimi võib talvitumiseks välja kaevata. Täna on koheseks söömiseks nopitavad küpsed tsitruselised eriti mahlased ja maitsvad.
09.09, neljapäev, vana kuu vähisTäna on koheseks söömiseks nopitavad küpsed tsitruselised eriti mahlased ja maitsvad. Päev soosib töid sibultaimedega ning madalakasvuliste üheaastaste taimedega, kuid õnnestub ka putukatõrje. Kui veel mõned taimed vajavad väetamist, siis pidage äärmusliku täpsusega kinni lubatavatest doosidest. Ka kastmisel olge mõõdukad, seda eriti õhtul. Kõik tööd kõrgekasvuliste viljapuudega lükake edasi. Halb aeg kõrgekasvuliste taimede seemnete kogumiseks, istutamiseks, ümberistutamiseks, vegetatiivseks paljundamiseks, v.a. sibultaimede puhul.
10.09, reede, vana kuu kuni kl. 16.07 vähis, edasi lõvisKuni kl. 15.00 omastab juurestik väga hästi vett, seega ettevaatust kastmisel, taim jätab kergesti mulje, et on janus. Hommikust pärastlõunani ei soovitaks koguda kõrgekasvuliste taimede seemneid. Täna on taimed eriti tundlikud pärast kl. 17.00. ja seda eelkõige mehhaaniliste vigastuste vastu. Seega loobuge parem istutamisega seotud töödest, vegetatiivsest paljundamisest (v.a. liblikõielised, üheaastased- ja sibultaimed). Madal temperatuur võib kahjustada soojalembelisemaid taimi. Olge jätkuvalt ettevaatlikud väetisedoosidega. Kahjuritõrje õnnestub. Igati on soodustatud tööd dekoratiivpõõsaste ja –liblikõieliste kultuuridega. Täna õhtul korjatud lõikelilled püsivad kaua vaasis.
11.09, laupäev, vana kuu lõvisTaimed on eriliselt tundlikud madalate temperatuuride suhtes. Ettevaatust väetamisel. Parem oleks loobuda igasugustest lõikamist vajavatest töödest. Kuna ka taimede juurestik on väga tundlik mehhaaniliste vigastuste suhtes, siis loobuge istutamisega seotud töödest ja vegetatiivsest paljundamisest (v.a. liblikõielised- ja sibultaimed). Hea aeg koguda säilitamisele minevaid sibultaimi. Täna korjatud lõikelilled püsivad kaua vaasis. Kahjuritõrje õnnestub.
12.09, pühapäev, vana kuu lõvisOlge eriti tähelepanelikud soojalembeste taimedega, sest nad on eriliselt tundlikud madalate temperatuuride suhtes. Kuna taimede juurestik on väga tundlik mehhaaniliste vigastuste suhtes, siis loobuge istutamisega seotud töödest ja vegetatiivsest paljundamisest. Aeg soosib igasuguseid tegemisi sibultaimede- ja liblikõielistega. Kui olla ettevaatlik, siis võiks ka dekoratiivpõõsastega tegelda. Õnnestuvad sanitaarsed ettevõtmised, eelkõige putukatõrje. Ettevaatust veel väetamist vajavate taimedega — igasugune üledoos võib neile saatuslikuks osutuda. Täna korjatud lõikelilled püsivad kaua vaasis.

3.NÄDAL

13.09, esmaspäev, kuu loomise eelne päev kuni kl. 01.17 lõvis, edasi neitsisKuna taimede juurestik on väga tundlik mehhaaniliste vigastuste suhtes, siis tuleks täna loobuda igasugustest juurestikku mõjutavatest töödest. Jätke parem rahule ka viljakandvad taimed. Päev soosib üheaastaste väikeseõieliste dekoratiivtaimede eest hoolitsemist. Parim aeg sanitaarseteks ettevõtmisteks, eelkõige putukatõrjeks.
14.09, teisipäev, kuu loomine neitsis kl. 18.30Taimede maa-alused osad on väga tundlikud mehhaaniliste vigastuste suhtes, seega loobuge igasugustest juurestikku mõjutavatest töödest. Jätke parem rahule viljakandvad taimed, eelkõige viljapuud. Kui vähegi võimalik lükake järgmistele päevadele ka kõik lõikamisega seotud tööd. Seevastu on taimed, eriti lõhnatud väikeseõielised üheaastased taimed, teile tänulikud igasuguste sanitaarsete tööde eest. Sama kehtib ka vääntaimede kohta. Hea aeg kahjuritõrjeks.
15.09, kolmapäev, kuu loomise järgne päev kuni kl. 08.55 neitsis, edasi kaaludesLoobuge veel ka täna igasugustest juurestikku mõjutavatest töödest. Suurima ettevaatlikkusega võib (hädavajadusel) teha lõikamist vajavaid töid. Aeg soosib putukatõrjet. Hommikupoolsel ajal võiks tegelda lõhnatute väikeseõieliste üheaastaste taimedega ja liaanidega. Pärast kl. 10.00 võib alustada viljapuude, eelkõige tsitruseliste, eest hoolitsemisega. Alates tänasest on aeg alustada töid lõhnavate taimedega. Aeg soosib seemnete kogumist, sest neis sisaldub optimaalselt energiat.
16.09, neljapäev, noor kuu kaaludesEttevaatust lõikamistega jt. töödega, mis nõuavad teravate esemete kasutamist. Täna võiks kasta taimi tavapärasest pisut enam. Võib istutada, ümber istutada, vegetatiivselt paljundada. See käib viljapuude, eelkõige tsitruseliste, ja lõhnavate õite ja lehtedega taimede kohta. Sibultaimedega käige väga ettevaatlikult ümber, võimaluse korral jätke nad hoopis rahule. Aeg soosib seemnete ja puuviljade kogumist.
17.09, reede, noor kuu kuni kl. 14.26 kaaludes, edasi skorpionisVõimaluse korral jätke sibultaimed täna täiesti rahule. Kuni kl. 13.30 võib vajadusel istutada, ümber istutada ja vegetatiivselt paljundada kuid üksnes lõhnavate lehtedega ja -õitega taimi ning viljapuid. Päeva esimesel poolel peab olema ettevaatlik igasuguste lõikamistega. Ennelõunal lõigatud lilled ei püsi kaua. Kahjuritõrje pole efektiivne. Pärastlõunal võiks loobuda ka istutustöödest. Täna lõigatud lilled ei püsi vaasis kaua.
18.09, laupäev, noor kuu skorpionisTäna võiks koduses aias puhata ja oma taimede keskel mediteerida. Vahetuks tarbimiseks korjatud aedviljad on väga maitsvad. Soodustatud on kõik juurestikku tugevdavad tööd. Hästi õnnestub lõikamine. Istutamisel ja vegetatiivsel paljundamisel tuleb järgida kõiki ettevaatusabinõusid, sest juurekava on mehhaaniliste vigastuste suhtes endiselt tundlik. Taimed vajavad tavapärasest pisut rikkalikumat kastmist. Kahjuritõrje on efektiivne. Sibultaimed jätke täna rahule. Täna lõigatud lilled ei püsi vaasis kaua.
19.09, pühapäev, noor kuu kuni kl. 18.31 skorpionis, edasi amburisTäna on parim aeg igasugusteks töödeks rohtsete taimedega. Vahetuks tarbimiseks korjatud viljad on lõhnavad ja väga mahlased. Taimed vajavad tavapärasest pisut rikkalikumat kastmist ja piserdamist. Tähed ei soosi kahjuritõrjet ja soovitavad lõikamisel olla ettevaatlikud. Sibultaimed jätke veel ka täna rahule. Kuni kl. 17.30 on soositud kõik juurestikku tugevdavad tööd. Lõikelilli oleks parem koguda õhtusel ajal, sest siis säilivad nad kauem. Pärast kl. 19.30 ärge puudutage õrnade kasvudega taimi. Õhtul istutatud toataimed kasvavad kiiremini ja hakkavad tavapärasest varem õitsema.

4. NÄDAL

20.09, esmaspäev, noor kuu amburisTäna on vahetuks tarbimiseks korjatud viljad eriti lõhnavad ja väga mahlased ning maitsetaimed eriliselt aromaatsed. Taimed vajavad tavapärasest pisut rikkalikumat kastmist ja ärge unustage neid ka piserdamast ning hiljem potis mulda kobestamast. Hea aeg lehis- ja õisdekoratiivsete ja viljakandvate taimedega tegelemiseks, v.a. sibultaimed. Ettevaatlik tuleks olla õrna välimusega taimedega ümber käimisel. Soositud on kahjuritõrje, kiirekasvuliste, aga ka õitsevate toataimede, istutamine. Ettevaatust lõikamistega.
21.09, teisipäev, noor kuu kuni kl. 21.36 amburis, edasi kaljukitsesTäna taluvad taimed hästi madalaid temperatuure. Täna on vahetuks tarbimiseks korjatud viljad eriti maitsvad. Aeg on sobiv istutamiseks, ümberistutamiseks ja vegetatiivseks paljundamiseks. Viimane kehtib eelkõige kiirekasvuliste dekoratiivõieliste taimede kohta. Sibultaimed ja õrna välimusega taimed võiks täna rahule jätta. Taimedele võib halvasti mõjuda lõikamine. Mõjusad on aga kahjuritõrje ja väetamine.
22.09, kolmapäev, noor kuu kaljukitsesPäeva deviis: kõike mõõdukalt! See kehtib eriti eksperimenteerijate kohta, sest täna vajavad taimed ettevaatlikku lähenemist ja on ülitundlikud lõikuse suhtes, ida püüdke võimalusel vältida. Kuid soojalembesed taimed taluvad täna tavalisest paremini madalaid temperatuure ja kuivust. Täna on vahetuks tarbimiseks korjatud viljad eriti aromaatsed ja väga mahlased. Soovitav on edasi lükata tööd sibultaimedega. Kahjuritõrje ebaõnnestub. Tähed soosivad istutamist nõudvaid töid.
23.09, neljapäev, noor kuu kaljukitsesTäna ei ole mõtet hinnata taimede või istutusmaterjali seisundit — kerge on anda valehinnangut. Vahetuks tarbimiseks korjatud viljad on endiselt aromaatsed ja väga mahlased. Soojalembesed taimed taluvad ka täna hästi madalaid temperatuure. Tähed soosivad kastmist, väetamist ja istutamist nõudvaid töid. Kui järgida agrotehnilisi nõudeid, siis õnnestub suure tõenäosusega ka vegetatiivne paljunemine, v.a. sibultaimede juures. Jätkuvalt tasub olla ettevaatlik lõikamiste- ja putukatõrjega.
24.09, reede, noor kuu kuni 00.11 kaljukitses, edasi veevalajasPäev ei sobi istutamiseks, ümberistutamiseks ja vegetatiivseks paljundamiseks, eriti käib see sibultaimede, kuid ka põõsaste ja puude kohta. Kahjuritõrje ebaõnnestub. Eriliselt ettevaatlik tuleks olla lõikamist vajavate tööde juures. Taimed vajavad täna pisut suuremas koguses vett ja õhku, s.t. vajalik oleks pärast kastmist ja/või vihmutamist mulda kobestada.
25.09, laupäev, noor kuu veevalajasKui te täna millegagi algust teete, siis viige see ilmtingimata lõpule, muidu jäävad tööd pikalt venima. Ettevaatust teravate lõikeriistadega. Taimed on täna kapriissed ja nõuavad endale palju tähelepanu. Endiselt vajavad nad suuremas koguses vett. Parem on edasi lükata sibultaimede istutamisega seotut. Järgides hoolega kõiki nõudeid võiks alustada viljapuude ja marjapõõsaste vegetatiivse paljundamisega. Kahjuritõrje pole jätkuvalt tulemuslik.
26.09, pühapäev, noor kuu kuni 02.56 veevalajas, edasi kaladesSoojalembesed taimed on täna madalate temperatuuride suhtes ülitundlikud. Loobuge igasugustest töödest sibultaimedega ja samuti kahjuritõrjest. Tähed ei soosi mingitki laadi istutustöid ja puitunud taimede vegetatiivset paljundamist. Ettevaatust lõikamistel. Endiselt vajavad nad suuremas koguses vett ja on tänulikud kui neid lisaks veel ka vihmutada. Edukad on ettevõtmised üheaastaste- ja viljakandvate taimedega. Õnnestuvad ka tööd juurviljadega.

5.NÄDAL

27.09, esmapäev, täiskuu eelne päev kaladesHea päev eksperimentideks, kuid ettevaatust soojalembeste — ja sibul taimedega, nad on jätkuvalt tundlikud. Tavalisest tundlikumad on ka tubased puitunud taimed. Ettevaatlik tasuks olla istutamiste ja lõikamist vajavate paljundamiste juures. Tänasest annab kahjuritõrje oodatud tulemusi.
28.09, teisipäev, kuu kuni kl. 06.58 kalades, edasi jääras, kl 17.10 täiskuu jäärasOlge täna oma taimedega suhtlemisel äärmuslikult korrektsed, seda eriti soojalembeste taimedega. Õrna väljanägemisega taimed võivad valuliselt reageerida ainuüksi puudutuselegi. Sibul- ja puitunud toataimed oleks mõttekam hoopis rahule jätta. Teistest pisut tugevamad on täna kiirekasvulised üheaastased taimed, aga ka juurviljad. Täna oleks parem mitte alustada pikaajaliste töödega, sest need kipuvad venima. Jätkuvalt tasub lõikamistega ettevaatlik olla. Tähed soosivad seemnete kogumist, kahjuritõrjet ja vääntaimede kujundamist.
29.09, kolmapäev, täiskuu järgne päev jäärasOlge täna õrna väljanägemisega taimede suhtes äärmuslikult ettevaatlikud. Loobuge igasugusest lõikamist vajavatest töödest. Tähed soodustavad seemnete kogumist ja kahjuritõrjet. Häid tulemusi saavutate ka kiirekasvuliste taimede eest hoolitsemisel.
30.09, neljapäev, vana kuu kuni kl. 13.25 jääras, edasi kaaludesTäna võiks koduses aias puhata ja koos oma lähedastega taimede keskel mediteerida. Ettevaatust väetamisel, vähimgi toitainete üleküllus kahjustab taimi pöördumatult. Tööd sibultaimedega õnnestuvad hästi, sama kehtib ka dekoratiivsete liblikõieliste suhtes. Putukatõrje ja tervendavad lõikused õnnestuvad. Kuni kl. 12.30 on õrna välimusega taimed väga tundlikud. Pärast kl. 14.30 soosib aeg õitsevate taimede ja viljapuude eest hoolitsemist. Ärge vastu ööd taimi eriti kastke. Õhtusel ajal lõigatud lilled püsivad kaua värsketena.