Nimetatakse ka küpsetuspulbriks. Miks söögisooda on hea?

1. Söögisooda ei ole mürgine. Muidugi, kui seda süüa suurtes kogustes, tekitab see veidi ebamugavat enesetunnet, kuid kindlasti see ei tapa.

2. Soodat saab kasutada kaugelt rohkemaks kui ainult puhastamiseks.

3. Söögisooda on odav.

Köögis

Väike topsitäis söögisoodat külmkapis või ükskõik millises muus kapis hoiab ära ebameeldivad lõhnad. Halba lõhna prügikastist saab ära hoida, kui puistata veidi söögisoodat prügiämbri põhja, ja puistata uuesti, kui vahetate prügikotti. Pindade puhastamiseks puista soodat niiskele lapile. Hõõru ja loputa puhta veega.

Kui toiduainekarpides või kastides on kopitanud lõhna, tuleb kasti loputada kuuma vee ja söögisoodaga. Kui lõhn ikka ära ei lähe, võib kasti kogu öö söögisoodases vees leotada.

Hõbeda puhastamiseks kasuta segu 3 osa soodat ja 1 osa vett. Hõõru selle pastaga hõbeesemeid, siis loputa sooja veega ja kuivata pehme lapiga. Et põrandalt kriipimisjälgi või õliplekke ära saada, puista määrdunud kohale soodat ja siis hõõru sooja niiske lapiga.

Põhjakõrbenud toidu saab potipõhjast kätte, kui põhja peale raputada soodat, lisada soe vesi ja lasta potil seista üleöö. Järgmisel hommikul tuleb kõrbenud osa kergesti põhja küljest lahti.

Vannitoas

Enamiku vannitoa plekkide vastu aitab segu 3 osa söögisoodat : 1 osa vett. Määri see segu pinnale, lase natuke seista, siis hõõru ja loputa puhtaks.
Kamme ja juukseharju saab puhastada, leotades neid söögisoodalahuses.

Torude ummistumise vastu saab abi, kui ¼ tassi söögisoodat igal nädalal kraanikaussi puistata ja siis sooja veega alla loputada. Söögisoodat võib kasutada näonaha koorimiseks.
Vannivette lisatuna rahustab ärritunud nahka, sobib ka beebidele.
Päikesepõletusega võib istuda kuni pool tundi jahedas söögisooda-vannivees. Sama aitab suure hulga putukahammustuste (näiteks sipelgate, mesilaste, sääskede) puhul.

Kogu majapidamises

Et eemaldada ebameeldivat lõhna vaibalt, puista söögisoodat vaibale ja lase seista vähemalt 15 minutit. Puhasta tolmuimejaga. Korda protseduuri, kui esimese korraga kogu lõhn ei kadunud. Eriti tõhus vahend okseplekkide puhul, kuna ühtlasi neutraliseerib happe.

Kui majas on suitsetaja, puista iga tuhatoosi põhjale natuke soodat - see vähendab suitsutuha lõhna. Söögisooda prügikasti põhjas hoiab halvad lõhnad eemal.

Koduloomade kiireks puhastamiseks, eriti märja koera lõhna eemaldamiseks võib looma karvadesse söögisoodat puistata ja selle siis karvadest välja kammida.

Intensiivse kassipissi-lõhna vastu aitab, kui puistata söögisoodat pisut ka kassiliivakasti. Vaibalt saab kassipissi lõhna ära, kui laiku töödelda söögisooda ja näiteks sidruniessentriga.

Kui midagi tõenäoliselt plekkejätvat ja haisevat on maha loksunud, kuivatage kõigepealt majapidamis- või kuivatuspaberiga nii palju kui võimalik. Siis puhastage, nagu tavaliselt puhastatakse. Lõpetades puistake plekikoht üle söögisoodaga ja puhastage tolmuimejaga. See tagab, et kui ka midagi sellest ainest vaiba sisse jäi, et hakka ta vähemalt lõhnama.

Laste mänguasjade pesemiseks sobib 1 liitris vees lahustatud ¼ tassi söögisoodat. Mänguasju võib leotada selles vees või hõõruda vettekastetud lapiga. Kindlasti tuleks lelud hiljem puhata veega üle loputada. Segu äädika ja söögisoodaga leevendab putukahammustustest tulevat põletikku.

Pesukapis

Asenda igast pesupulbrikogusest pool söögisoodaga ja riided püsivad värske lõhnaga.

Õliplekkide eemaldamiseks riietelt hõõru enne pesu masinasse viskamist plekikohta söögisooda seguga (3:1). Söögisooda suurendab valgendaja mõju. Lisa ½ tassi pesuveele lisaks valgendajale.
Kui kasutad mustapesukorvi, lisa iga päev natuke söögisoodat korvi, et see lõhnu ei levitaks.

Aias ja garaazhis

Grillirestilt kinnikõrbenud toidu mahanühkimiseks võib resti söögisoodaga üle hõõruda ja seejärel vette ligunema jätta. Mõne tunni pärast tulevad lihajäänused kergesti lahti.

Õuemööbli puhastamiseks sobib segu 1 liiter vett ja ¼ tassi söögisoodat. Laste basseini võib samuti pesta sooja vee ja söögisooda seguga. Enne kui pakid külma aega üle elama oma matkavarustuse, puista need üle söögisoodaga.

Söögisoodat võib puistata jalatsitesse niiskuse ja ebameeldiva lõhna imamiseks.
Neutraliseerib patareidest väljavoolanud happe kiiresti.
Testi oma koduaia mulla happelisust: võta 1 tassitäis mulda ja sega kahe tassitäie veega. Siis lisa ¼ tassi söögisoodat. Kui segust tekib tõeline "vulkaan", siis on muld väga happeline. Kui segu ainult visiseb natuke, on mullas happeid vähe.

Siit leiad kümneid nõuandeid, mida veel söögisoodaga peale küpsetamise ja igale poole puistamise teha võib.