15 aastat tekstiilivaldkonnas tegutsenud Saree Tekstiil OÜ kangapoe juhatajal Riina Hernel tuleb iga päev aidata väga erinevate eelistustega klientidel leida oma kodudesse interjööriga sobivaid kardinatekstiile. Aastatega on kangapoe tragil juhatajal arenenud välja sisemine tunnetus, mis kardinaostul klienti nõustades alt ei vea. Ikka leiab ta küsijale meeldiva kanga, mis ruumile, kuhu see määratud, silmailu ja hubasust juurde loob.

Oma kodu kardinad on Riina kujundanud ja õmmelnud suures osas ise. “Siiski, üha rohkem olen hakanud kasutama õmblemisteenust. Ma tean küll, mida tahan, kuid mida vähem õmbled, seda rohkem hakkad kahtlema, kas lõpptulemuse kvaliteet on nii hea, kui tahaksid. Seetõttu kasutan vahel ka õmblejat.”

Oma esimesed kardinad õmbles Riina Herne siis, kui oli 14 aastat tagasi Eesti Tekstiili poodi tööle läinud. Ühtäkki oli valikus palju ilusaid kardinakangaid ning see andis kiire ajendi luua koduakende ette silmailu.

“Hakkasin siis mõtlema, kuidas oma kodu muuta, ning õmblesin esimesed enda disainitud kardinad. Tol ajal oli tippmood igasugused kaarekujulised ülakardinad, mis minu meelest on väga ilusad. Need õmblesingi. Selliseid kaartega akanakatteid õmmeldakse veel praegugi, aga üldiselt on see vaimustus inimestel üle läinud.”

Riina Herne sõnul on kardinate trend liikunud üha enam lihtsuse poole. Kui veel kümme aastat tagasi ja hiljemgi kasutati Eesti kodudes palju erinevaid satsilisi ülakardinaid, siis praegu on trendikam esile tuua kvaliteetsete kangaste loomulikku ilu.

“Kangad on läinud palju põnevamaks, mood aga muutunud lihtsamaks. Selliseid kaarekesi ja sitsikesi-satsikesi, mida kliendid vanasti soovisid pea iga disaini juurde, väga palju enam ei tellita. Kangaste valik on muutunud nii palju huvitavamaks, et tegumood on seevõrra muutunud tagasihoidlikumaks. Samas on viimasel ajal hästi trendikad rooma ja paneelkardinad — neid variante kasutatakse palju.”

Erimehhanismidega aknakatted

Paneelkardin on tulnud kasutusse koos modernse disainiga. See näeb välja nagu vertikaalselt rippuv kangariba, mille laius, kõrgus ja arv sõltuvad kaetava ava mõõtmetest. Sellise kardina valmistamiseks on vaja mehhanismi, mida mööda paneele horisontaalselt liigutada. Spetsiaalne mehhanism annab võimaluse paneelide asukohta vastavalt soovile muuta.

Paneelkardinad sobivad igasse ruumi ning neid võib teha väga erinevatest materjalidest — nii läbipaistvast organzast, vuaalist kui ka võrktekstiilidest ning erinevatest dekoratiivkangastest. Huvitavama tulemuse saabki erinevate kangaste omavahelisel kombineerimisel.

Klassikalise kardina puhul kehtib reegel, et õhulist kangast on vaja osta kaks laiust. Teisisõnu, kui on 2meetrine kardinapuu, tuleb sinna osta 4 meetrit kangast.

Kuna paneelkardina paneel on sirge, läheb 2meetrise kardinapuu puhul pisut rohkem kui 2 meetrit kangast. Kokkuvõttes saab paneelkardina puhul hakkama väiksema kangakuluga.

Riina Herne sõnul küsitakse praegu palju rooma kardinat. Ka selle puhul kasutatakse vastavat mehhanismi, mille abil saab kardinat liigutada vertikaalselt — ülevalt alla. Selline kardin annab võimaluse katta akent täies ulatuses või osaliselt. Ühesõnaga vastavalt vajadusele.

Rooma kardina valmistamisel on võimalik jõuda huvitavate lahendusteni, kui kangast erinevalt krookida. Kuid sellise kardina võib teha ka täiesti sirgest kangast, sel juhul moodustuvad kardina üleskerimisel sirged voldid.

Romantilisema stiiliga rooma kardina valmistamisel kasutatakse erinevaid krookeid, mille abil saab luua pehmelt kukkuvaid kaarjaid volte. “Minu meelest sobivad sellised kardinad hästi magamistuppa, kuid see oleneb ka interjöörist. Oluline on veel kanga valik, selleks tuleb riiet justkui tunnetada. Aga alati saab nõu küsida kangapoest,” lisab Riina Herne.

Erimehhanismidega kardinaid võibki tellida hästi varustatud kardinasalongidest. Kui klient soovib kardinat, siis poe esindaja tellib mehhanismi oma koostööpartnerilt ning õmbleja teeb kardina valmis vastavalt kliendi soovile.

Võrkkardinad teleseriaalist

Kliendid on oma kardinavaliku tegemisel paljuski mõjutatavad populaarsetest teleseriaalidest. Näiteks on suurenenud võrkkardina huvi tänu tuntud telesarjale “Kodu keset linna”. Riina Herne täheldab, et neil on poodi tulnud mitmed klienid ning küsinud suure auguga kardinaid — nagu on näha olnud eespool nimetatud sarjas.

““Kas teil selliseid müügil on?” küsitakse väga tihti, räägib Riina Herne. “Kusjuures praegu on meil müügil just sarnast kangast nagu seal teleseriaalis, sest klientide huvi on nii suur. Need ei ole traditsioonilised võrkkardinad, sest neil on võrguauk hästi suur.”

Võrkkangaid on aga saadaval väga erinevaid: erivärvilisi, kuldseid-hõbedasi ning erineva struktuuri ja augu suurusega. Võrkkardinad on alati kuulunud ka maalähedasema disaini juurde, nagu palkmajad ja puidust elamud, mille ehitamiseks on kasutatud naturaalseid materjale.

Kas valida tume või hele?

Kangapoe juhataja sõnul on viimasel ajal kardinavalik langenud väga palju just tumedamate toonide kasuks. Kuid samas armastatakse ikka ka heledaid toone.

“Kui mõni aasta tagasi oli pruun värv mingil määral tabu, siis praegu on valikus palju tumedaid pruune toone, muidugi ka musta. Hästi trendikad on viimasel ajal erinevad lillad toonid, mida varem üldse nii palju ei kasutatud. Ja veel mõni aasta tagasi tundus täiesti utoopiline panna akna ette mustad kardinad, kuid täna on see moes, sest värvide trend kogu aeg muutub.”

Kümmekond aastat tagasi oli moevärv tumesinine, tänaseks on see kadunud. Mereroheline ja meresinine on jälle trendikad. Vähem julge kliendi jaoks on hetkel moodsad värvid loodusvalge ja beež. Piimakohvi ja kakao toon on hästi moes, seda küsitakse palju.

Kardinakanga valiku määrab suuresti see, millised tapeedid on müügil ja milliseid eelistab tarbija. Tegelikult algab kangaste valik ka kodus olevast stiilist ning sellest, milliseid kardinaid inimene ise tahab. “Samas ei saa alati ka ainult stiili peale rõhuda, sest mõni inimene ei hooli sellest — tal on oma nägemus. Ta tahab saada teatud kardinaid, nagu on tema naabril või tuttaval. Aga tegelikult on üsna oluline, et värvivalik ja materjalid sobiksid kodus olevaga. Sest palju sõltub sellest, milliseid värve on kodus kasutatud.”

Kui kliendil on vähegi võimalik, soovitab Riina Herne kindlasti enne kangapoodi minemist võtta kaasa tapeeditükk või mööbliga sarnast värvi ese. See aitab kangapoes sobivat kardinat kergemini üles leida.

“Vahel on isegi kaasa võetud selline tellis, mis kaminaseinas. On tuldud kapisahtliga, et näidata mööbli tooni, samuti diivanipadja või diivanikanga tükikesega. See käib asja juurde, siis on lihtsam valida — värv peab ju kokku sobima. Teinekord on nii: mõtled, et mul on roheline tapeet, siis tuletad loogiliselt, et tahad sama värvi kardinaid. Kuid kui on roheline tapeet, siis see ei tähenda, et kardin peab olema samasugune.” Rohelise tapeedi juurde võib sobida mis iganes kangas — sealhulgas kuldsed, oranžikad toonid jne. Oluline on, kuidas tapeet ja kardin omavahel haakuvad, teinekord sobivad ka kontrastid.

Mõni inimene on julgem ja tahab rohkem värve, teine on tagasihoidlikum ning soovib neutraalset. Mõni tahab ajatut, et kardin oleks tal paljudeks-paljudeks aastateks. Teine armastab rohkem huvitavamaid ja ekstravagantsemaid lahendusi ning on nõus selle eest rohkem maksma. Esmalt me küsime alati, mida tellija soovib — kas tahab ainult õhukest tülli või kasutada lisaks rulood, või soovib ettetõmmatavaid külgkardinaid. Uurime, milline on kliendi nägemus. Ja siis vaatame, mis võiks juurde sobituda neile toonidele, mis tal kodus olemas.

Riina Herne soovitab klientidel mitte olla kinni vanades eelarvamustes. Ei ole nii, et kodus olemasolev pruun tahab enda kõrvale ainult pruuni ja roheline rohelist. Et kui tapeet on kirju, siis kardin peab olema midagi väga neutraalset. “Vahel tuleb ette selliseidki variante, et võib kokku panna kaks kirjut, kui neil on olemas ühised head motiivid. Ja kui interjööris on samad motiivid olemas, võib tulla väga palju erinevaid kokkusobivusi-lahendusi.”

Kangaste valik on lai

Kliendil on lihtsam valida kangaste seast, mis poes kohapeal olemas. Esiteks kujuneb juba olemasolevate kangaste ost alati soodsamaks, kui et need tellida kataloogi järgi. Teiseks — kaupluses olev annab palju suurema võimaluse reaalselt ette kujutada seda kardinat, mis kangast võiks tulla.

Suures koguses kangast näha on palju parem, sest kataloogis näitena olev tükk on imeväike. Ja alati ei pruugi inimesel endal olla nägemust, kuidas see väike riidetükike võiks suures plaanis välja näha. Selleks peab olema hea ettekujutusvõime. Enamasti ostetakse kangas ikka kohapealt ja kataloogidest tellitakse harva, sest sealsed hinnad on palju kõrgemad.

Kangaid tootvatel tehastel kehtib reegel: kui ettevõte lõikab kangarullist kas või tükikese, tõstab see vähemalt 30% meetri hinda. See on lisatöö ning selle eest tuleb maksta. Ka transport tuleb juurde lisada. Paljudes kangatehastes hakatakse kardinariideid tootma alles suurte tellimuste kokkusaamisel ning need on ikka odavamad.

Saree Tekstiili kangapoes on müügil väga paljude erinevate riikide kangatehaste tooteid. On palju kangaid Saksamaalt, aga ka Prantsusmaalt, Hispaaniast, Türgist, samuti Hollandi, Inglismaa, Leedu, Läti ja teiste Euroopa Liidu maade tooteid.

“Eks firmad taha kõik olla omanäolised. Kuna neil on palju kunstnikke, kes tegelevad disainiga, ongi nende tooted väga erinevad. Vahe on kvaliteedis, mustris, disainis. Mille järgi meie teeme oma valiku? Peame vaatama ka hinda, ei saa võtta väga kallist. Kuid kvaliteet ei pruugi olla halb, kui kangas on natuke soodsam. Võin tuua võrdluseks, et on olemas Türgi ettevõtteid, kes toodavad superkardinakangaid, ning hinnalt on need palju soodsamad, võrreldes Prantsuse firmadega. Saksa kangad on kallimad, kuid kvaliteet on kindel. Loomulikult tuleb meil sisse osta ka natuke eksklusiivsemaid ja kallimaid kangaid, sest igasuguse kanga jaoks on olemas ostja. Tuleb tunda oma klienti, eesti inimese maitset ja stiili.”

Kui võtta skandinaavlased, kes vahel Eesti tekstiilipoodidesse ära eksivad, siis nemad eelistavad reeglina kardinariide valikul linast ja naturaalseid materjale. Neid huvitavad looduslähedased toonid. “Võib-olla otsivad glamuursemaid ja julgemaid lahendusi pigem eestlased ning venelased. Igal rahvusel on oma maitse-eelistused.”

Mille järgi peaks klient kardinariide materjali valima? Tegelikult võib ühte ja sama materjali kasutada nii magamistoas kui köögis — kõik sõltub konkreetsest ruumist. Ja interjöörist.

“Paljud inimesed kasutavad kodus kõige tavalisemat aknatülli, ja nad ei tahagi midagi muud. Sellisele ostjale ei ole mõtet pakkuda eksklusiivseid värvilisi kardinaid — tema ütleb, et see on justkui määrdunud, peab aga olema valge. On inimesi, kes tahavad kardinat, mis ei paista läbi. Mõnel peab olema lausa pimendav kardin. Eriti kevaditi hakatakse otsima kangast, millest ei tuleks üldse valgust läbi. Magamistubadesse pannakse seda hästi palju. Kui ruumis kasutatakse projektoreid, peaks sealgi olema pimendav kangas.”

Pimendava kanga materjal on eriline ning paljudel juhtudel on selline kardin hinnalt kallim. Kui pole vajadust, et kangas peab täiesti pimendama, siis üldjuhul on soovitatav võtta päikesevalgust varjutavate külgkardinate jaoks paksem ja tihedama koega kangas. Kehtib reegel: kööki sobib kardinatüll, vahel ka külgkardinad ja rulood. “Köögis tavaliselt väga paksu kangast ei kasutata,” lisab Riina Herne. “Lihtne eestlane on köögis harjunud tüllkardinatega, mis on hinnalt soodsamad. Kui need kaotavad oma värskuse, vahetatakse tüll uue vastu.”

Vana hea tüll

Kolm väga populaarset õhukest kardinamaterjali on tüll, vuaal ja organza — kõiki neid on Eesti kodudes kasutatud aastaid ja tülli lausa aastakümneid. Neid võib eristada mustri, värvi, läbipaistvuse järgi. Kõige õhulisem on organza, millest tehtud kardinad mõjuvad kergelt ja maaliliselt.

“Palju ostetakse ühevärvilist organzat, mis annab võimalusi muuta. Kui on rohkelt disaini — tapeedid on viimasel ajal lillelised ja suurte mustritega -, siis inimesed kasutavad hästi palju organzat, sest see on uudne. Sageli on organza kerge metallikläikega. Teinekord annab läige ja kerge helk kangale väga palju juurde,” leiab Riina Herne.

Kui kardin on ka natuke volditud, siis läige loob voltide vahel erinevaid varjundeid ning see muudab aknakatte välimuse luksuslikumaks. Klient, kelle koduks on lihtne palkmaja, sageli aga läikega kangast ei soovi. See ongi parem, sest palkmajja sobivad ikkagi looduslikumad variandid. Paljud tootjad pakuvad praegu polüester- või segukangast, mis on struktuurilt linase sarnane, samas kergemini hooldatavam ja vastupidavam.

On olemas alternatiivid, mida saab kasutada puidu, palkmajade ja vanemate taluhoonete puhul.

Kangamaterjali valikul on vaja kuulata oma sisehäält. Praegusel ajal sobitatakse kokku vanemat stiili ja päris modernset stiili. Tulemus on huvitav — vanemaid kangaid ja mööbliesemeid saab siduda kaasaegse disainiga.

Kardinatega saab ruumi palju muuta. “Kui klient ütleb, et ta kodus on kõik värvitu ja hele, tahaks sisse tuua särtsu, küsime, kas tal on kaasas mõni detail, mille järgi värvi valida.”

Kui seinad on ühevärvilised, tulekski kangaga luua meeleolu. Võib kasutada täiesti erinevaid toone, kuid on vaja leida võimalus ja need omavahel siduda. Miks mitte panna kokku roosat tapeeti ja rohelist kardinat, kuid siis võiksid ka diivanipadjad olla roosa-rohelisega. Tasub leida mõni väike detail, mis kaht tooni seoks — näiteks diivanipadjad, maal seinal või hoopis valgustid.

Iga kardina õmblemise jaoks peab olema õige masin ja õiged võtted, kinnitab Riina Herne. Mõnda riiet on lihtsam õmmelda, mõnda raskem. “Eriti raske on õmmelda kortsukangaid, mis kipuvad venima, sellisel juhul tuleb serv eelnevalt fikseerida liimipaelaga.”

Üldjuhul võib alati jätta nende kardinate õmbluse, mis tundub keeruline, spetsialisti jaoks. Lihtsalõikelise kardina õmblus ei ole väga kallis, hind sõltub õmmeldavate meetrite arvust. Keerulisemad ja aeganõudvamad tööd on kallimad. Kuid alati saab mitut kardinat korraga tellides ka natuke hinda alla kaubelda.

Lähemalt loe veebruari ajakirjast ja vaata ka www.tehnikamaailm.ee/kodujaehitus