Kui kätte on jõudnud aeg segisti(d) vannitoas välja vahetada, siis tasub endale kõigepealt esitada küsimus, kas soovitakse kasutada sama paigaldusviisiga toodet või on soov värskendada vannituba juba teistmoodi paigaldatuga, räägib AS Vennad-Dahl turundusjuht Kaupo Kadajane. Samas näitab vannitoa valdkonnaga seotud spetsialisti praktika, et üsna tihti langeb klientide valik uue vannisegisti ostul sarnase paigalduse kasuks, nagu oli eelnevalt. Sel lihtsalt põhjusel, et nii on lihtsam ja odavam.

Siiski soovitab Kaupo Kadajane korraks kaaluda alternatiivseid paigaldusviise. Arvesse võib võtta viit erinevat võimalust: 1) seinale; 2) seina sisse; 3) põrandale; 4) vanni serva peale; 5) spetsiaalse vannitäitefunktsiooniga äravoolu kasutamine.

Segisti paigaldamine seinale on nimetatud viisidest kõige enam levinud ning kõigile suhteliselt hästi teada. Nii on paigas vannisegistid väga suures osas Eestimaa kodudes.
Seina- või põrandasisese paigalduse kasuks otsustamisel tuleb arvestada, et segisti tööelement ehitatakse konstruktsiooni sisse, mistõttu vajab lahendus rohkem planeerimist. See variant on küll modernsema ja kohati ka teatud stiiliga sisedisainil oma plusse lisava nüansiga, kuid samas aja- ja töökulukam. Lisaks koosneb süsteem tavaliselt erinevatest nn abitoodetest, mille vajadusest ei pruugi tavakasutaja esmapilgul aru saada, ning seepärast on seinasisese paigaldusega segisti kasuks otsustamisel alati soovitatav nõu pidada spetsialistiga.

Vanni serva peale paigaldatav segisti eeldab soetatava vanni serva mõõtmete ja konstruktsiooni ehk paigalusvõimaluste täpset teadmist. “Kõige olulisem on vanni serva laius ehk vastus küsimusele, kas meeldiva segisti tööorgan mahub soovitud kohta ning kas jääb piisavalt ruumi selle kinnitamiseks,” selgitab Kadajane. See tähendab, et arvestada tuleb mutrite laiusega või teiste võimalike kinnituslahenduse nüanssidega, mis jäävad vanni serva alla varjatud kujul. Unustada ei tohi tõsiasja, et segisti vajab veeühendust, s.o vanni esi- või külgpaneelide taha peavad mahtuma lisatorustik-voolikud.

Lisaks tuleb arvestada, et nimetatud põhjustel võib servale paigaldatava vannisegisti lisamine juba olemasolevale vannile olla üsnagi keeruline või isegi mõistlikkuse põhimõttest lähtudes võimatu. Seega, selle lahenduse planeerimisel on abiks vanni ja segisti tehniline joonis ning vannitoa joonis, mis aitavad koostöös spetsialistiga veenduda meeldivate toodete sobivuses.

Vannitäitefunktsiooniga äravoolu kasutamine on segisti paigaldamise kõige vähem tuntud ja kasutatud võimalus, mis esmapilgul võib tavainimesele tunduda üsnagi keeruline. Samas õigustab see teatud juhtudel ennast kindlasti ja tasub ka ära.“See on sisuliselt tavalisele ära- ja ülevoolusüsteemile lisatud vanni veega täitmise võimalus. Vesi voolab vanni peidetult, n-ö otse vannis, traditsiooniline jooksutoru puudub täielikult. Enne selle lahenduse kasuks otsustamist tuleb aga kindlasti välja selgitada, kas kasutatavale vannile saab vannitäitesifooni lisada ja millist segistit on võimalik selle lahenduse juures kasutada.”

Enne segistite valikusse sukeldumist tasub mõelda sellele, kas vannisegisti jooksutoru peab olema liikuv ja piisavalt pikk, et ulatuda valamuni (mis tihti on korrusmaja vannitoalahendus) või piisab lühikesest fikseeritud tilast. Oluline on ka küsimus, kas koos vannisegistiga kasutatakse ainult käsidušši või soovitakse paigaldada ka ülepeadušš. Kõik see vajab eelnevalt selgitust, et juba enne saaks soetada kõige vajalikumad tarbed-tööriistad ning töö kulgeks lihtsamalt.

Mudelid uuenevad pidevalt
Üldiselt on segistite disain ja vorm pidevas muutumises — nagu kõik siin maailmas. Spetsialisti sõnul pole muutused siiski seni suuremaid üllatusi toonud, sest väga olulisi tehnilisi uuendusi turule tulnud ei ole, pigem täiendatakse kasutatavaid materjale. “Võib-olla kõige suurem muudatus Eesti turul on, et müügile on jõudnud kodukasutusse mõeldud elektroonilised targad vannisegistid, mis mõõdavad ja jätavad meelde vanni mahu ning arvestavad täitmisel sellega.”

Eestis on esindatud väga suur valik segistite tootjaid/kaubamärke. Tekib õigustatud küsimus, mille põhjal leida kõige kvaliteetsemad, sest esmapilgul on kõik segistid ilusad ja läikivad. Siinkohal julgeb Kaido Kadajane anda mõned soovitused, mille abil tootja usaldusväärsuses veenduda.
Kui aega on rohkem ning võimalus nii-öelda kodutööd teha, soovitab spetsialist üles otsida huvipakkuva tootja kodulehe Internetis. “Eelkõige soovitan tähelepanu pöörata tootevaliku mitmekesisusele, esitatud info põhjalikkusele ning faktile, kas tegemist on üldse tootjaga või lihtsalt odava tööjõuga riigis valmistatud segistite maaletooja/edasimüüjaga. Kindlasti tasub tutvuda garantiitingimustega. Teatavas mõttes kvaliteedi ja usalduse märgiks julgen pidada ka fakti, kas tehasel on Eestis olemas ametlik esindaja, kes on abiks kõikide garantii- ja järelteenindusega seonduvate küsimuste lahendamisel.”

Kui tehnilisemaks minna, siis segisti kvaliteet sõltub peamiselt kasutatavatest materjalidest, mille kvaliteeti on lihtsal inimesel ühe pilguga väga raske hinnata. Kõige universaalsem võimalus mingisuguse ettekujutuse saamiseks on erinevate segistite kaalu võrdlemine, sest kvaliteetsemad kaaluvad üldjuhul oluliselt rohkem.

Tihendite lekkekindluses, tööorgani vastupidamises liikumisele ja seeläbi kulumisele või korpuse vastupidamises abrasiivsusele — sellele ei suuda tavakasutaja tootega tutvudes lihtsalt peale vaadates veenduda. Seega — kõige paremad kriteeriumid kvaliteedi üle otsustamisel on isiklik kogemus ja teiste kasutajate soovitus.
Kuid kas on midagi, millega võib nii-öelda alt minna segisti ostmisel? Pettumist, et poest ostetud toode ei sobi tegelikult kodustesse tingimustesse, ei teki, kui enne ostu on veendutud, et segisti sobib olemasolevate veeühendustega. “Selle vastu on vannisegisti ostmisel siiski suhteliselt raske eksida, sest üldjuhul on ühenduste tsentrite vahemik standardne. Tavalise vannisegisti soetamisel võib kõige tõenäolisemalt komistuskiviks saada liiga lühike jooksutoru, mis ei ulatu üle vanni ääre. Keerulisemate, seina- või põrandasiseste, paigaldusviiside kasuks otsustamisel on õige ja sobiva lahenduse kasutamise parimaks garantiiks spetsialisti kaasamine.”

Erinevad funktsioonid ja turvalisus
Veetemperatuuri reguleerimiseks on vannisegistite erinevatel mudelitel üldjuhul kolm võimalust: 1) ühe kangi abil; 2) kahe kraani abil; 3) termostaadi abil.
Kõige mugavamaks loeb Kaupo Kadajane termostaatsegistit, mis aitab, võrreldes teiste reguleerimismeetoditega, tunduvalt kiiremini saavutada soovitud veetemperatuuri ning hoiab selle ühtlasena kogu kasutamise aja.
“Võib öelda, et vannisegistite puhul ei ole vee säästmine aktuaalne teema, sest kulunud vee hulk oleneb pigem vanni suurusest. Kui segistiga on ühendatud ka dušš, oleneb see duši veetarbimisest. Energia tarbimise seisukohast on termostaatsegisti natuke säästlikum, sest vesi saab kiiremini soovitud temperatuuri ehk vähem vett läheb sobivat temperatuuri oodates raisku.”
Kui peres on väike laps, käib ka tema vannis. Kas on segisteid, mis on turvalisemad, et ta ei saaks endale kuuma vett kaela? “Kui laps kasutab segistit iseseisvalt, on kindlasti soovitatav kasutada temperatuuripiirajaga mudeleid,” ütleb Kadajane. Väike turvanupp välistab ~38–40 kraadist soojema vee tahtmatu kasutamise, mis võiks põletada. Samuti sobib lastega peredele paremini termostaatsegisti, mis tagab lihtsama ja selgema kontrolli vee temperatuuri üle.
Kui vannisegisti vahetamisega paralleelselt peaks vahetamist vajama ka vannitoa kraanikausi segisti, siis selleks, et valik oleks stiililt ühtne, tasub tutvuda tootesarjadega. Need on esindatud üldjuhul kõikide tootjate valikus ning sarjas on omavahel kokkusobivad valamu-, duši- ja vannisegistid. Sel moel on kliendile loodud võimalus hoida vannitoas ja pesuruumides läbivalt ühte stiili.

Selle võimaluse kasutamine on aga inimese enda soov ja valik. Samas on ka erinevatel tootjatel valikus sooduskomplekte, mis tagavad näiteks valamu- ja vannisegisti koosostmisel soodsama hinna. Selles mõttes võib toodete korraga väljaostmine osutuda pikas perspektiivis majanduslikult kasulikumaks. Täpsemat infot selliste komplektide kohta tasub otsida kauplustest.

Tähelepanu dušivoolikule ja -otsikule

Rääkida tuleb ka dušivoolikust ja -otsikust — küll mitte alati, kuid siiski üsna tihti läheb seegi nn kodune mutrike koos vannisegistiga vahetusse, kui vanniskäimine on ühendatud duši alla käimise funktsiooniga. Üldjuhul ei ole dušivoolik ja -otsik vannisegistiga komplektis, kuigi neid on kaubandusvõrgus ka saadaval. Kadajase sõnul tuleb sobiva vooliku valimisel silmas pidada segisti ühenduse keerme mõõtu, mis tavaliselt on siiski standardne. Lisaks tasub enda jaoks läbi mõelda, kui pikk peab olema dušivoolik ning kuidas see välja võiks näha.
“Kasutusmugavuse seisukohast soovitan pigem soetada dušikomplekti, mis koosneb voolikust, käsidušist, dušiliftist ja seebialusest. Selline kogum on kindlasti oluliselt soodsam, kui kõiki komponente eraldi ostes. Tõsi, alati ei pruugi soovitud komplekt-toodet saadaval olla. Sellisel juhul võib meeldiva käsiduši soetada eraldi.”

Käsiduššide valik on väga lai. Peamised muutuvad parameetrid on dušipea läbimõõt ning erinevate veepihustusvõimaluste arv. Üldiselt kehtib põhimõte, et mida suurem dušipea ja rohkem pihustusvõimalusi, seda kõrgem hind, lisab spetsialist.
“Kui vannisegisti valikul ei ole veesääst eriti oluline ning üldjuhul tootjad ka ei panusta selle puhul veesäästule, siis käsiduši korral on see omadus oluline. Kõige säästlikumad dušid kasutavad minutis vaid 6 liitrit vett, mis tähendab mitmekordset erinevust pesemisel kasutatud vee ja energia hulgas. Oluline on siinjuures, et tänu uutele tehnoloogiatele ei tähenda see kompromissi kasutusmugavuse arvelt — vesi segatakse õhuga, mis jätab endiselt küllusliku vee voolamise mulje. Oma kogemusele toetudes võin öelda, et esialgu on erinevus tajutav, kui tavaline dušš vahetada säästliku vastu. Aga paari kasutuskorra järel on keha ja meel uue dušiga harjunud ning nauding endiselt sama suur. Vaid veearved on väiksemad.”

Põhjalikumalt saad teada TM Kodu ja Ehituse jaanuari ajakirjast.