“Millegipärast kipuvad inimesed asju sügavkülmikus hoidma kevadeni või lausa uue saagini,” märgib toitumisasjatundja ja armastatud kokaraamatute autor Aive Luigela, kelle sõnul on praegu viimane aeg asuda külmkappi tühjendada, kirjutab Õhtuleht.

Sügavkülmutamise tehnoloogia eeskiri kinnitab, et suurima toiteväärtuse koos C-vitamiini maksimumkogusega säilitavad külmutatud toiduained kõige rohkem üheksa kuud. Seega peaks hiljemalt veebruaris ühele poole saama juunis sügavkülma pandud maasikatega, aega on aga augustikuus valminud marjadega, nagu ka sügiseste jõhvikate ja seentega.

“Ärge kindlasti sulatage külmutatud toiduaineid mikrolaineahjus — see eraldab kestad marjadest ja kaotab nende loomuliku värvi ja C-vitamiini, ensüümide hävingust rääkimata,” hoiatab Luigela.

Sügavkülmutatud toiduainete "Parim enne" möödub üheksa kuuga, seega on viimane aeg ära tarvitada:

Veebruaris: rabarbrid, maasikad;
Märtsis: vaarikad, mustikad, punased ja mustad sõstrad;
Aprillis: tikrid, oad, astelpajumarjad;
Mais ja juunis: pohlad, jõhvikad, seened.