Elu- ja külalistetuba, 9 ruutmeetrit

Eesmärk:

pakkuda kohta, kus saab mugavalt koos sõpradega istuda ja samas ka ööbijaid majutada.

Tuppa kuuluvad:

1 diivan, 1 külalistevoodi, 1 voodisahtel, 1 lisamadratsiga konsoollaud, 1 sahtliga kohvilaud, 1 diivanilaudade komplekt, 2 seinalampi, 3 tooli.

Nii saate te sellega hakkama:

Kavala kujundamise võti on multifunktsionaalsus. Mitmeid ülesandeid täitev väike mööbel, mida on võimalik liigutada ja milles saab erinevaid asju hoiustada, pakub palju võimalusi.

Nii mugavate patjadega kušetina kui ka külalistevoodina kasutatava diivani saate hõlpsasti ise meisterdada. Selleks asetage ehituspoes sobivaks kohaldatud saepuruplaadile 200x90 sentimeetri suurune madrats, tõmmake sellele peale riie ja lisage diivanile rattad, mis muudaksid ta liigutatavaks.

Tekikotid, linad ja padjapüürid saate aga paigutada iseehitatud klapiga voodisahtlisse, mida võite diivani alt väljatõmmates ka kohvilaua või öökapina kasutada.

Toredaks dekoratsiooniks ja peidetud hoiuruumiks sobib ka madal konsoollaud diivani taga. Sellele võite asetada vahvaid kujukesi või kallite inimeste pilte, laua hoiuosasse saate aga peita lisamadratsi külaliste jaoks. 

Üksteise alla mahtuvaid diivanilaudu, madalaid tumbasid ja väikest ümmargust tugitooli on võimalik liigutada ja toas ringi paigutada vastavalt külaliste arvule. 

Lisanõuanded väikese elutoa jaoks

  • Üksikud kergesti liigutatavad tumbad ja toolid on mitmekülgsemad ning võtavad palju vähem ruumi kui laiad istepinnad, mida on ka raske ümber paigutada.
  • Toa sisustamisel on kõige mõistlikum kasutada madalaid diivanilaudu- selliseid, mis mahuvad üksteise alla või mida ka taburettidena kasutada saab.
  • Seinalambid ei võta laudadelt ja põrandatelt ruumi ära ning sukeldavad ümbruse laialihajuvasse valgusesse- see on väikeste ruumide jaoks eriti meelitav.
  • Paigutage mööbel avatult ehk ärge asetage tugitoole ja diivaneid tuppa nii, et nende tagakülg oleks suunaga ukse poole- see mõjub blokaadina.
  • Suuri diivanipatju võib vajadusel ka istekohtadena kasutada.

Magamistuba koos töölauaga, 11 ruutmeetrit

Eesmärk:

sulandada magamistuppa koht töötegemiseks nii, et see ei riivaks silma.

Tuppa kuuluvad:

1 kaheinimesevoodi, 2 öökappi, 2 lugemislampi, 1 kirjutuslaud, 1 kontoritool, 1 raamaturiiul, 1 riidekapp, kontoritarbed, sealhulgas printer, faksiaparaat, kaustad.

Nii saate te sellega hakkama:

erinevaid tegevusvaldkondi, nagu näiteks magamist ja töötamist saab toas omavahel harmooniliselt siduda ühesuguste või vähemalt sarnaste värvide kasutamisel. See, kas need on tumedad või heledad, ei mängi mingit rolli, oluline on, et nad oleksid toon toonis- nii mõjuvad ruumid suurematena. Selleks, et kaheinimesevoodit visuaalselt kahandada, peab see olema suhteliselt madal, sest siis paistab magamisase vähem kogukas. Voodipeats valmistage ise polsterdades vahtplast vati ja riidega. Riputage see aga vaid madratsi kohale- nii saate voodi seinani lükata ja säästate umbes 10 sentimeetrit ruumi. Massiivsete öökappide asemel kasutage toa sisustamiseks aga kitsaid taburette, sest need mõjuvad õhulisemalt ja vajadusel saab neid ka lisaistekohtadena kaastöötajate jaoks kasutada.

Ka büroonurk tuleb sisustada kavalalt: näiteks võimaldavad spetsiaalsed läbipaistvad seinatoed luua mulje „õhus rippuvatest“ raamatuvirnadest ja muudavad riiulid ebavajalikeks. Kirjutuslaua puhul kehtib aga põhimõte: mida väiksem ja tavalisem see on, seda vähem paistab ta ruumis silma. Tuppa sisseehitatud kappi saate peita printeri, faksiaparaadi ja teised kontoritarbed, aga ka riided. Hoiukoht peaks olema seinaga sama värvi- nii on see peaaegu märkamatu.

Lisanipid väikese magamistoa jaoks:

  • Kui tuba on vähemalt 320 sentimeetrit kõrge, on mugavaks lahenduseks ka naride kasutamine. Madalamate ruumide puhul peaksid need aga pigem lastetoa elementideks jääma.
  • Madalad voodid mõjuvad väiksemalt kui kõrged ja loovad optiliselt rohkem ruumi.
  • Kasutage hoiuruumi voodi all (voodisahtlid, hoiukastid), aga ka selle taga: lükake voodi seinast eemale ja paigaldage peatsi kõrgusele riiul. Sinna alla saate peita kaste kõige jaoks, mis on vaja silma alt ära saada. Või ehitage voodipeatsisse pisikene riidekapp, millele külje pealt ligi pääseb.
  • Kappidel võiksid ees olla liuguksed või rulood, sest avamisel ei täida nad nii palju ruumi.
  • Selleks, et ruumi optimaalselt ära kasutada, organiseerige oma kapisisemus kummutite ja eraldusseinte abil.
  • Väikestes korterites peaks magamistuba olema üks väiksemaid ruume- kõik muu oleks raiskamine. Riidekapid võivad näiteks ka koridoris seista.

Söögituba-köök, 7 ruutmeetrit

Eesmärk: pakkuda kindlat söögikohta, kus vahetevahel ka külalised istuda saaksid ja kus oleks võimalik mõnusalt kokata.
Tuppa kuuluvad: 1 kööginurk pliidi, kraanikausi ja ventilaatoriga, 1 külmkapp, 1 laud 3-8-le inimesele, kapid, nõud, söögiriistad, klaasid ja kõik muu, mis on kirglikule kokale vajalik.
Nii saate te sellega hakkama: Väikestes ruumides peaks kõrguse, laiuse ja pikkuse täielikult ära kasutama. Katusealuse korteri puhul ehitage riiulid kaldnurga all ja viige paigaldamisel nende ülemine äär laega kokku. Nii ei lähe ükski nurk kaduma, toas on rohkem ruumi ja sellel on samaaegselt ka optilised raamid. Viimane on oluline, sest ruumid mõjuvad suurematena, kui nad on kindlalt struktueeritud ja mööblil on seintega ühised pinnad. Seetõttu on ka homogeenne kööginurk parem kui üksikult asetsevad mööblitükid.

Nutikas sisustuselement on ka klapplaud, mida võite vastavalt olukorrale kasutada lisatööpinna, puhvetkapi või söögilauana kuni kaheksale inimesele. Mõistlik oleks köögi kujundamisel kasutada toole, mida saab vajadusel ka üksteise otsa asetada. Samuti sobivad söögiruumi hästi taburetid, kuna need mahuvad laua alla. Kaval on sisustuselementidena kasutusele võtta ka ümberpaigutatavaid lampe. Tänu lisakonksudele ja pikale kaablile saab neid vajadusel lae alt otse laua kohale tõmmata.

Lisanipid väikese köögi jaoks:

  • Metallpindadel ja läikivatel esikülgedel on sama efekt, mis peeglitelgi: nad loovad mulje ruumi sügavusest ja õhulisusest.
  • Ärge jätke kasutamata vabu pindu kappide vahel- sinna mahuvad näiteks pudelid, klapptoolid või küpsetuspannid.
  • Justnimelt köögis saab palju asju üles riputada: näiteks tolmulapid kappide külge, maitseaineriiul seinale, potikaaned kapiustele või spetsiaalsele laest rippuvale võrestikule, mida saab kasutada ka purkide ja kööginõude hoidmiseks.
  • Madalat aknalauda saab laiemaks ehitada ja nii ka istumispingina kasutada.
  • Valgustsoonid, ehk erinevad lambid tööpinna ja söögilaua kohal ning lae all, struktureerivad toa selle funktsioonide järgi ja lasevad ruumi eri osadel nii suurejoonelisemalt mõjuda.
  • Käetugedega toolid on liiga ruuminõudvad. Väiksesse kööki sobivad paremini taburetid, klapp- või teineteise peale asetatavad toolid, samuti toolid, millel on kitsad istealused ja madalad seljatoed.

Allikas: brigitte.de