1. Temaatilised peod. Tihti piisab suvepeoks ilusast loodusest ja mõnusast seltskonnast. Vaheldust pakub ka stiili-suvepidu, näiteks rannapidu, lillepidu, maasikapidu, romantiline ööpidu, „meremeeste pidu“. Kujunda peopaik valitud stiilis, ka osalised võiksid vastavas rõivas tulla

2. Tsoneeri! Suuremat suvepidu plaanides jaga peopaik tsoonideks. Näiteks baarinurk, söögikoht, lihtsalt nautlemise koht, suitsetajate ala, mängude piirkond jne. Peolistel on siis rohkem põnevust ja tegevust!

3. Mitu istumiskohta. Ega kogu aiapidu ei pea toimuma ainult ühe laua ümber. Võiks ju olla näiteks patjadega pink vana õunapuu all, lesimiseks lavats lõhnavate põõsaste vahel, pingid varikatuse all jne. Valikud sõltuvad aia suurusest, peoliste hulgast ja lõpuks ka omaenda ideede lennukusest.

4. Kombineeri istekohti. Kui rahvast on palju, siis toole kõigile ikka ei jätku, aga õuepeole sobivad hästi ka lihtsad kombineeritud vahendid: kaubaalused, puupakud, kastid, tagurpidi värvilised ämbrid jm. Ainult ära unusta pehmenduseks patju lisamast.

5. Sobiv mööbel. Võimalusel vali suvepeoks mööbel, mis sobib aia ja peo teema ja meeleoluga. See võib olla lihtne ja robustne (pingid, pakud) või hoopis valged elegantsed toolid ja lauad. Kõik sõltub peo ideest! Kattekangaga saad erinevad toolid-istmed sobivasse meeleolusse rüütada.

6. Lauapikendus. Lihtne ja tuntud lahendus on pukkidele paigutatud lauaplaadid.

7. Uksest laud. Samuti teada-tuntud võte: tavalist ust (vana, aga ka ajutiselt hingedelt maha tõstetut) kasutatakse lauaplaadina. Huvitav ja omanäoline!

8. Pikad laudlinad. Need aitavad peita ajutiste laudade konstruktsioone ning loovad meeleolu.

9. Laudlina kindlalt paigale! Kinnita laudlina otstesse raskused (nt väiksemad kivid), et lina lendama ei kipuks. Poest leiab ka spetsiaalseid vahendeid laudlina kinnitamiseks.

10. Ära unusta lilli! Need on iga korraliku suvepeo kohustuslik osa. Nii poti- kui ka lõikelilled — kõik on teretulnud. Potililli rühmitades saad efektsema pildi. Ja poelilled pole ainus võimalus, ka aasalt korjatud põllulilled ja -taimed on õuel efektsed ja kaunid.

11. Vesi ja kivid. Peolauda võivad lillede asemel kaunistada ka suuremaid klaasanumad: pane sinna põhja väikesed kivid, vala vesi peale ning paiguta väikesed teeküünlad vee peale ujuma. Eriti nauditav ööhämaruses!

12. Suvi on värvide aeg! Kasuta värvilisi laudlinu, nõusid ja salvrätte, toolidel rõõmsavärvilisi patju jms, et värvide aega täiel rinnal nautida.

13. Mõtle valgustusele! Lisaks olemasolevale aiavalgustusele võid välja panna veel ajutisi väiksemaid lampe, põnevaid laternaid ja küünlaid. Kõik need aitavad suveõhtust peomeeleolu luua. Laternaid ja küünlahoidjaid võid riputada puuokstele, peita murusse, seada alustele. Ära unusta tuleohutust!

14. Dekoreeri! Sõltuvalt ideest ja kohast võid peopaiga kaunistamiseks kasutada põnevaid detaile nagu värvilisi linte, kalavõrke, heinapakke jms. Lase fantaasia lendama!

15. Varikatused. Kui aias on katusealune, siis ei riku mõnusat suvepidu vihm ega päikeselõõsk. Hooajalisi varikatuseid leiab poest, aga neid saab ka laenutada. Lihtsa ajutise varikatuse saab ka suuremast kangatükist, mis kinnitatakse maasse torgatud postide, okste, vaiade vm külge.

16. Varjatud istekohad. Söömis- ja istumiskohad võiksid olla täielikult või osaliselt varjatud, et tuul ja ehk ka naabrite või möödakäijate pilgud segama ei kipuks. Taimede, võreseinte vm püsiehitiste kõrval võid ka üles seada sobiva mustriga kangast ajutise seina. Riie kinnitada siis kas sirgeks tõmmatuna postide-vaiade vms külge või siis hoopis pingule tõmmatud nöörile või traadile, nagu toas kardinadki.

17. Menüü. Seda koostades tasub taas mõelda peo stiilile ja sellelegi, et pakutav kõigile sobiks. Ehk eelistab mõni taimetoitu? Võib-olla mõni ei söö kala? Kas peole tuleb ka lapsi? Tasub varakult läbi mõelda.

18. Põnevad toidud. Suvel värskes õhus tahaks ikka grillida. Proovi küpsetada grillil midagi põnevat ja ootamatut, mis külalistele kauaks heas mõttes meelde jääks.

19. Küpseta kaugemal! Paiguta peolaud grillist veidi kaugemale (4-5 m), et suits ja kuumus pidulisi ei häiriks.

20. Küpseta näoga külaliste poole! Küpsetamise-grillimise koht võiks olla selline, et kokkaja saab küpsetades ka sõpradega mõnusalt suhelda.

21. Statsionaarne köök. Kui sul on õnn omada õues väljaehitatud suvekööki koos katusealusega, siis lihtsustab see peo korraldamist oluliselt. Samas võid mõne suvise peo vahelduseks teha ka teises aianurgas või hoopis metsas!

22. Ajutine aiaköök. Et perenaine ei peaks külalistest tuppa-kööki eralduma ja siis toa ning aia vahet jooksma, võid õue ajutise köögi ehitada. Seal võiks olla väike küpsetamiskoht, ajutised riiulid, laud ja ka kätepesukoht.

23. Külalised tööle! Ega kõiki toite ei pea üksi valmis tegema. Koos sõpradega laua taga kurke, tomateid, kartuleid jm lõikudes saab ühtlasi mõnusalt juttu ajada. Miks mitte teha sellest teadlikult üks peo osa.

24. Maitsetaimed. Ürdipotid võiksid ka peolaua läheduses olla, et vajadusel neid kohe toidu sisse haarata. Veelgi toredam, kui peopaik asub maitsetaimepeenra läheduses — lisaks toidukõrvasele pakub see ka mõnusaid suvelõhnu, lendlevaid liblikaid, aga ka mesilasi!

25. Peoteenus. Kui plaanid suuremat või pidulikumat koosviibimist, siis kaalu peoteenuse tellimist, et ise peost rohkem osa saada.

26. Laenutus. Suuremate ja tähtsamate pidude tarvis võib ka mööblit ja nõusid laenutada. Valikuid on (Farwell, Arkogren jt).

27. Ühekordsed nõud. Mugavus! Neidki on sobiva värvi ja mustriga. Aga ettevaatust — kerged nõud kipuvad tuules lendu ja ümber minema ja võivad nii mõnegi ilusa kleidi-kostüümi rikkuda!

28. Korvid. Punutud korvid on head, lihtsad ja stiilsed abivahendid lauanõude toomiseks-viimiseks.

29. Kuhu prügi panna? Õues peab kindlasti olema koht, kuhu peol tekkiv praht panna. Ka kilest prügikott võib olla korvi või kasti seatud nii, et see pilku ei riiva. Kui istumispaiku on rohkem kui üks, võiks ka prügikaste rohkem olla.

30. Lastele oma mänguala! Aiapeole tulevate laste jaoks võiks olla eraldi põnev mängutsoon, kus neil tegemist jätkuks. Soovitavalt siiski eemalt nähtav ja jälgitav.

31. Aga kui on külm? Suveõhtu ei pruugi alati sume ja soe olla. Välise istumiskoha soojendamiseks on poes müügil spetsiaalsed küttekehad. Võiks ka varuda sooje pleede ümbervõtmiseks.

32. Elav tuli. Mõnusale suvepeole annab elav tuli ka sooja ilmaga palju juurde, olgu siis lõke, välikamin või hoopis küünlatuli.

33. Muusika. Muusika peaks sobima peo stiiliga! Külalisi võib aga rõõmustada hoopis lähedusest kostev linnulaul ja rohutirtsude sirin!