Sageli tekib just pimedama aja saabudes inimestes rahuolematus oma eluruumide valgustusega. Just talvisel ajal on hädasti vaja head valgust igasse kodunurka, kus toimub aktiivne elutegevus.

Kui on vaja lisavalgust, on lihtsaim lahendus lisada üksikuid juhtmetega kohtvalgusteid. Suuremat muudatust on ilma renoveerimistöödeta raskem teha.

Samas on kõige lihtsam uut valgustust planeerida siis, kui hakatakse uut kodu kujundama, lisab Hektor-Light tegevjuht Ülle Jõks.

“Sellisel juhul on võimalik juhtmeid vabalt vedada nagu vaja ning elektrisüsteemi ja valgustid paigaldada ruumi ja mööbli plaani järgi,” selgitab spetsialist, miks tasub valgustuse teemale tähelepanu pöörata juba enne uue kodu sisekujunduse otsustamist.

Kuid ka põhjalikuma renoveerimise käigus ei ole probleem see, kui on vaja muuta ümber valgustite asukohti või lisada ruumi valgust — näiteks paigaldades tugevamat ja intensiivsemat valgust võimaldav üldvalgustus ning kohtvalgusteid seintele.

Renoveerimistöödel ei tohiks valgustuse teemat jätta siiski viimaseks. See tuleb juba enne elektrisüsteemi uuendamist ja seinte viimistlemist täpselt määrata: milline valgusti, sh kas koht- või üldvalgusti, kuhu läheb.

Terviklik lahendus eeldab erinevaid valgusteid

Uue kodu kavandamisel on igal juhul vaja teada, kus hakkab interjööris paiknema puhkeala, kus aga söögi- või diivanilaud, kuhu mahutatakse kapid ning televiisor jt olulised interjööri elemendid. Ja üks kindel rusikareegel on see, et töökoht peab kindlasti olema hästi valgustatud.

Ruumides, kus aga veedetakse aega teleri vaatamiseks, lugemiseks, mängimiseks, söömiseks, tuleks spetsialisti sõnul kasutada pigem meeleolukat valgust loovaid valgusteid, mida saab hämardada.

“Samas peab jääma võimalus, et tuba oleks hästi valge siis, kui soovite tube koristada või teha seal erinevaid töid. Iga tegevuse jaoks peaks olema õige intensiivsusega, õigesse suunda suunatud valgustus. Ei piisa ainult kohtvalgusest. Tervikliku valgustatuse saab, kui ühes ruumis kasutatakse erinevat tüüpi valgusteid,” selgitab Ülle Jõks.

Uue kodu ehitamisel tasuks mõelda karniiside kasutamisele laes või seintel, mille taha peita hämardatav valgusallikas. Selle tulemuseks on lummav peidetud valgus, mis vaid peegeldub ruumi.

Valgustuse planeerimisel peaks kindlasti arvestama ka ruumide suurusega. Selle põhjal saab planeerida valgustust lähtudes sellest, mitu vatti ruutmeetrile oleks piisav.

“Näiteks esikus, trepikoridoris võiks see olla 15 W/m2, köögis, elutoas, kabinetis ja magamistoas 20 W/m2, vannitoas 50 W/m2,” soovitab Ülle Jõks. Muidugi peaks arvestama ka seinte ja lae värvi. Tumedad pinnad vajavad suurema võimsusega valgust, sest valgus neeldub enam.

Elutuppa vali kindlasti üks pärl

Tavaliselt kasutatakse elutoas üldvalguse saamiseks julgelt erinevaid liiki valgusteid: seina- lae-, karniisi-, süvisvalgusteid. Erinevat liiki valgustite kombineerimisel tuleks lähtuda ennekõike koduomaniku stiilieelistustest.

“Levinud on valgustite jagamine klassikalisteks ja modernvalgustiteks. Samas pakutakse ka valgusteid, mida on raske klassifitseerida, kuid mis on väga omapärased ja huvitavad. Soovitame alati valida kas või ühe pärli, efektse valgusti. See annab teie kodule omapära.”

Enamik praegu turul olevatest elutoa valgustitest on loodud säästlikkusest lähtudes. Samuti pakutakse uusi mudeleid, mis väljendavad eripära. On loodud põnevaid valgustiga lahendusi, näiteks riiul, tahvelarvuti, raamatu leheküljehoidja; puldist juhitavad valgustid. Kõik need sobivad ka elutoa omanäoliste lisanditena.

Kokkuvõttes tasubki elutoa valgustuse planeerimisel lähtuda terviklikkusest. Head valgustust iseloomustab täpselt parasjagu valgust. Hoiduma peaks ülevalgustamisest, sest see võib tekitada ärrituvust ja kiiret väsimist. Lahenduseks on ka sellised kohtvalgustid, mida saab hämardada. “Kohtvalgustid aitavad valgustada ka eriliste kujudega ruume. Näiteks kaldlagede puhul on võimalik kasutada siinivalgusteid, suunatavaid kohtvalgusteid,” soovitab Ülle Jõks.

Soovides hämardiga valgustit, peab eelnevalt teadma, millised valgustid seda üldse võimaldavad. Tavaliselt ei saa päevavalguslampide, kompaktlampide ja säästulampidega töötavaid valgusteid reguleerida. Tuleb arvestada ka seda, et ostes hämardi valgustile, mille puhul saab valgust reguleerida, ei tohiks maksimaalselt lubatud võimsust ületada.

“Süvisvalgustite muretsemisel tuleks eelkõige jälgida nende mõõte, et need ikka mahuksid lae või seina taha ning oleksid edaspidi kergesti hooldatavad,” lisab Ülle Jõks.

Valgustite valik pole lihtne. Peale sobiliku stiili ja välise ilu tuleb arvestada paljude aspektidega: energia sääst, valgusallika iga ja töökindlus, valgusti hoolduslihtsus, valgusallika vahetusvõimalus, valgustugevus, külma ja sooja tooni saavutamine.

Pikemalt loe ja vaata TM Kodu ja Ehitusest!