Kaunilt ja osavalt kujundatud seinad aitavad ruumis luua soovitud atmosfääri, pakuvad silmailu ning võivad visuaalselt mõjutada isegi ruumi suurust ja kuju. Tapeedil on pikk ajalugu ja miljon palet, mistõttu leiab ka nõudlikem otsija just endale sobiva ja parima lahenduse.

Sajanditega kujunenud traditsioonid

Seinte kaunistamise traditsioon ulatub tagasi juba Vana-Egiptuse aegadesse, kuid esimesed tapeedid võeti kasutusele renessansiajal Lääne-Euroopas 500-600 aastat tagasi. Eriti populaarseks muutusid need Elizabeth I ajal.

Tapeetide eelkäijateks võib pidada luksuslikke gobeläänvaipu, mille valmistamine oli aeganõudev ja taskukohane vaid kõige jõukamatele, mistõttu hakati neile soodsamat alternatiivi otsima. Põnev on teada, et algupäraselt ei kleebitud tapeete otse seinale, vaid hoopis linasele kangale, mis kinnitati klambritega seina külge.

Esimesed tapeedid trükiti muide puupakkudega, millele tehtud mustrit sai lõputult korrata. Spetsiaalne tapeedi trükkimiseks mõeldud masin patenditi 1836. aastal Inglismaal.

Miks valida just tapeet?

Seinte viimistluseks on mitu võimalust, näiteks põnev krohv, plaaditud või värvitud seinad, tapeet. Tapeet iseenesest pakub kordades rohkem ja erilisemaid võimalusi, kui värvitud seintega üldse on võimalik saavutada. Mõnes interjööris on kindlasti värvitud või krohvitud sein omal kohal, kuid üldiselt jätab tapeet luksuslikuma ja hubasema tunde.

Tapeete on mitmes hinnaklassis, kuid üldiselt on tapeediga võimalik saavutada võrdväärne efekt soodsamalt kui keraamilise plaadi või kivimiga. Lisaks on ka mänguruumi ja võimalusi tunduvalt rohkem.

Scandinavia tapeedisalongi konsultandi sõnul on nüüdisaegsete kvaliteetsete ja vastupidavate tapeetide eeliseks ka see, et neid on tunduvalt mugavam puhastada kui värvitud seina. Samuti mõjub ühevärviline tapetseeritud sein värvitust soojema ja hubasemana.

Moes on muster!

Seda, et mustrid on ääretult trendikad, kinnitavad ka tapeedimüüjad. Kui küsida, et millised mustrid on enim moes, vastab ta, et eelkõige suured. Motiividest olevat aga eelistatuimad lilled valgel taustal. Samuti olla põnev trend puutüvede kujutamine. Veel on moes vintage-stiil, mis loob tänapäevaste sisekujunduselementidega kujundatud ruumis moeka ja mõnusa eklektilise miljöö.

Tapeedisalongidest leiab laias valikus pilttapeete, mis kujutavad endast paanidest kokkukäivaid korduseta pilte. Populaarseimad olevat jällegi lilled, aga ka loomad ja linnavaated. Valikut erinevale maitsele on aga hoopiski rohkem. Pakutakse ka võimalust tellida pilttapeet isiklikust fotost.

Üks uusi trende on ka teksti kasutamine. Põhjuseks on graafiliste disainerite kasvav huvi sisekujunduse vastu, mida leiab ka rakendust. Nii saabki stiilse detailina tuua ruumi näiteks oma lemmiktsitaadi või niisama põneva fragmendi mõnest kuulsast tekstist. Kirjafondi ja suuruse valimine on aga juba omaette kunst; hea tulemus nõuab professionaali kätt ja silma.

Samuti on võimalik osta tapeedisalongidest dekoratiivkleebiseid, mis sobivad värvitud seintele ja tapeedile. Selliste piltidega saab oma maitse ja ruumi vajaduse järgi paigutada  nii mööbli kui ka seinadekoratsiooni just nõnda nagu vaja ja ilus pilt ei kao näiteks kapi taha.

Kuna suured mustrid või pildid on üpriski domineerivad, siis soovitatakse neid paigutada siiski näiteks ühte seina. Teised seinad võib katta värvi või ühetoonilise tapeediga. Võimalik on läheneda veelgi minimalistlikumalt ja kasutada mustriga tapeete vaid ühe-kahe paanina, miks mitte isegi horisontaalselt. Vahel on vähem hoopiski rohkem!

Millisest materjalist tapeeti valida?

Tekstiilist tapeedid on kindlasti väljanägemiselt ja puutelt väga luksuslikud, lausa kuninglikud. Nende puuduseks võib pidada seda, et need on siiski vaid kuivpuhastatavad. Kindlasti ei sobi sellised tapeedid eriti hästi ruumidesse, kus jooksevad ringi lapsed, pliiatsid näpu vahel või sõrmed moosised. Pigem tundub, et niisugune tapeet võiks sobida väga romantilisse ja intiimsesse magamistuppa, esinduslikku söögituppa või peende kodukontorisse.

EasyUp pabertapeedid, mille valik on salongis võrratult lai, kujutavad endast Rootsi tootja Eco-Boråstapeteri  tugevdatud pabertapeete. Tegu on kahekordse pabertapeediga, mis ei sisalda PVC-d ega klooriühendeid, neid saab seetõttu nimetada hingavateks tapeetideks. Samuti on need tapeedid pesemiskindlad ja seda võib pidada ka eeliseks tekstiilist tapeetide ees. Nagu nimigi ütleb, on tegu tapeediga, mida on tavalisest pabertapeedist lihtsam paigaldada.

Saadaval on ka erineva faktuuriga tapeete, kus põneva efekti annavadki just pinnaerinevused. Osa tapeedist võib olla näiteks matt ja osa läikiv. On selliseidki, kus muster moodustub erinevatest tasapindadest. Huvitav on näiteks flokktapeet, mille mustriosa on luksuslikult sametine.

Lähemalt vaata TMKE mai numbrist.