Koera karv ning selle ilu on üheks sagedasemaks jututeemaks ja ka kohtunike hinnangu aluseks.

Mikroskoobi all

Koera nahal on kaks kihti: pealisnahk ja alusnahk. Pealisnahk koosneb surnud naharakkudest, mis kaitsevad sügavamal asuvaid kudesid. Alusnahas paiknevad karvapaunakesed, rasunäärmed ja veresooned, mis varustavad nahka energiaga. Igal karval on oma karvapaun, mille põhjas asub karva juur. Siin moodustuvad uued karvad, mis läbi naha välja kasvavad. Kui välja arvata karvajuures asuv elav kude, koosneb karv valgust, mida nimetatakse keratiiniks ning mis koosneb põhiliselt surnud rakkudest. Iga karv läbib kolm faasi: esimeses kasvab see teatud pikkuseni; teises faasis lõpeb karva kasvamine, kuid see on endiselt karvapauna külge kinnitatud; kolmandas faasis tuleb karv karvapauna küljest lahti ja uus kasvav karv hakkab seda ülespoole lükkama. Koeral on kaht liiki karvu, jämedam kaitsekarv ja pehmem aluskarv.

Kaitsev rasv

Iga karva külge seondub rasunääre, mis toodab rasu. Rasul on mitu funktsiooni. Esiteks õlitab see karvu, nii et need muutuvad vastupidavamaks niiskuse ja kuivamise suhtes. Teiseks aitab rasv isoleerida koera keha suurtest temperatuuri vahedest. Ka inimestel on rasunäärmed, mis aitavad säilitada meie nahka pehme ja siledana.

Koeral tõusevad karvad püsti - inimesel tekib kananahk

Karva küljes on ka väike nn. karvatõstmise lihas. Kui koer saab vihaseks või kardab, tõmbab see lihas end kokku ja tõstab karva üles - koer ajab end turri. Ka inimestel on karvatõstmise lihased. Kui me külmetame või midagi kardame, tõusevad karvad - meil tekib kananahk.

Koeral puuduvad higinäärmed

Nagu näeme, on meie nahk ja karvad koera omaga mitmes mõttes sarnased. Ühes asjas oleme aga erinevad. Koerad ei higista. Nimelt puuduvad neil higinäärmed, mida inimese nahas on küllaga. Erandiks on käpapadjandid, kuid seal on higinäärmete ülesandeks padjandite pehmena säilitamine ja kuivamise vältimine. Koer reguleerib ülekuumenemist higinäärmete asemel vee aurustumisega hingamisorganites. Peale rasket tööd ja soojas keskkonnas lõõtsutab koer tugevalt, sellal funktsioneerib suur keel efektiivse veeaurutajana.

Pärilikkus ja hool annavad läikiva karva

Karva välimus räägib palju koera üldsisest seisundist. Haige koera karv ei läigi, see on kuiv ja takune. Lisaks tervisele on mitu faktorit, mis mõjutavad karva välimust. Üheks neist on pärilikkus. DNA määrab suurelt jaolt karva paksuse, pikkuse, värvi ja sära ning seda mitte ainult erinevate tõugude vahel vaid ka tõusiseselt. Ka parasiidid ja allergia mõjutavad karva välimust ja tervist. Kui sa oled oma koera karvastiku pärast mures, pea nõu loomaarstiga.

Igapäevane karvahooldus

Karva eest hoolitsemine võib korda saata imesid. Igapäevane harjamine eemaldab lahtised karvad ja mustuse. Harjamine aitab ka näärmetest erituval rasul ühtlasemalt jaotuda, mis annab ilusa läike. Ka reeglipärane shampooniga pesemine võib aidata karval läikivamaks muutuda. Shampooni valimisel pidage meeles, et koertele sobivad paremini leebemad shampoonid, mis sisaldavad näiteks kookospähkli- või oliiviõli.

Rasvhapped omega 3 ja 6 teevad karvaga imesid

Kuna karvad koosnevad 95% ulatuses valgust (keratiinist), nõuab karvakasv mõnel perioodil kuni 30% päevasest valgukogusest. Seepärast vajab terve karvastik hästi tasakaalustatu toitu, millel on kõrge kvaliteet ja hea seeditavus.Praktika on näidanud, et eluliselt tähtis rasvhape linoolhape (omega 6) mõjub hästi nahale ja karvale, kuid ainult siis, kui seda on tasakaalustatud koguses. Suur kontsentratsioon võib anda vastupidise efekti ja tekitada põletikke. Uued uuringud näitavad, et kui kasutada koos omega 6-ga üht teist rasvhapet, linoleenhapet (omega 3) ning neid omavahel segada suhtes 5:1, saavutatakse väga häid tulemusi.

Nisu ja linaseeme

Mida peaks Su koer siis sööma, kui tahad karva läiget omega 3 ja 6-ga parandada? Omega 6 jaoks on rikkalikud allikad nisu, kanamaks ja maisiõli. Omega 3 leidub nisus, rapsiõlis ja linaseemnetes.

Kuue kuni kaheksa nädalane ooteaeg

Terve nahk ja karv sõltuvad eelkõige su looma tervisest. Heade geenidega vanemad aitavad samuti. Tasakaalustatud toit ja õige hooldus on faktorid, mis samuti määravad karva tervise. Kui sa lisaks sellele tahad, et karv veel ilusamini säraks, tuleb kasutada koeratoitu, mis sisaldab näiteks nisu ja linaseemet. Veel läheb tarvis pisut kannatust, kuna omega 3 ja 6 mõju saab nähtavaks alles kuue kuni kaheksa nädala möödudes.

Lisateavet vaata loomakaupade internetikauplusest zoo.ee.