Kahjuks ei saa kõiki oma lemmikuid õue viia: troopikataimed vajavad ühtlast soojust ning meie suveööd ja vihmased päevad on nende jaoks liiga jahedad. Küll aga naudivad põhjamaa suve paljud subtroopiliste alade asukad. Välja võib viia taimed alles siis, kui ka ööd on muutunud soojaks ja on kindel, et juhuslik külm enam ei kimbuta. Tavaliselt saabub see aeg meil alles kunagi juunis.

  • Katusealune korteriks - praktilist nõu arhitektilt
  • Aiafänn Urmas Laansoo
  • Teistmoodi grilliroad

    Telli ajakiri!

  • Taimed vii välja sellisel päeval, kui ilm on soe, aga taevas pilvine ja tuul ei puhu – siis ei ole keskkonnamuutus nii järsk. Varjulisest toast kohe ereda päikese ja tuule kätte sattudes võivad nad ehmatusest tükiks ajaks põdema jääda. Kui oled oma hoolealuste suhtes eriti hooliv, siis võiksid neid eelnevalt umbes nädala jooksul välisõhuga harjutada, viies nad päeva-ajaks õue.

    Lauspäikese käes tunnevad end hästi vaid kaktused ja muud sukulendid, teistele otsi soe ja poolvarjuline koht, kus pole tuuletõmbust. Sobiva paiga võid leida näiteks puude ja põõsaste läheduses. “Suvitajate” eest on lihtsam hoolitseda, kui võtad nad ilupottidest välja ja kaevad potid mulla sisse: nüüd ei kuiva muld pottides nii ruttu ära ning ka taimed püsivad kindlalt püsti. Niiskust aitab tõhusalt hoida multšimine: potimulla katteks sobib rohuhake, lehed, liiv jms.

    Liigse kastmis- ja vihmavee jaoks tee pottide alla augu põhjale kruusast, kividest jms drenaaž. Kastmisega ei maksa üle pingutada, sest öine kaste ja vihmahood teevad selle töö sageli ise ära. Kuivaperioodil ole muidugi hoolikam. Vihmasel suvel jälgi kindlasti, et taimed ei jääks vette ligunema – see mõjub neile kõigile halvasti, kaktustele aga lausa hukutavalt. Kui mõni suurem taim kasvab puupütis, siis seda ei maksa muidugi maa sisse kaevata, kuna seal läheb see mädanema. Pane anumale midagi alla (kivid, puutükk), et hoida seda maapinna niiskuse eest.

    Aias suvitavaid toataimi on mugav kasta ja väetada suure kastekannuga, sest vett võib muretult kõrvale maha ladistada. Kuival ajal saab suurest kastekannust anda taimedele korralikku dušsi. Kastmisveel lase kindlasti eelnevalt soojeneda, ära võta seda otse kaevust või kraanist. Rõdule ja terrassile viidud taimi kasta hoolsamalt, sest seal ei saa potte kuivamise eest kuidagi kaitsta. Siingi on targem sättida taimed poolvarjulisse kohta. Väiksemad potid saab koondada lillekasti või mõnda suuremasse anumasse. Põhjale pane drenaažiks kergkruusa või kivikesi. Ümbritse potid mulla, sambla või turbaga ja hoia see niiske.

    Toataimede suvitushooaeg kestab tavaliselt augusti lõpuni, soojal sügisel võib mõnusat aega jätkuda kauemakski. Kui suvelõpu päevad on soojad, aga ööd juba ohtlikult jahedad, võib taimed võimaluse korral tõsta ööseks tuppa, garaaži või mujale turvalisse kohta.

    Kutsumata külalised

    Suve jooksul uuri aeg-ajalt, ega lehetäid pole “suvitajaid” üles leidnud. See on üsna tõenäoline, kuna nad levivad kergesti. Enamasti pesitsevad lehetäid lehtede alumisel poolel ja võrsetippudes. Tõrjeks võid pritsida taimi mõne taimekaitsevahendiga, kuid koduaias on mürgi asemel mõistlikum kasutada loodussõbralikke võimalusi: rohelise seebi lahust (50 g / 10 l veele) ja taimseid leotisi (tubakas, küüslauk, sibul, paiseleht, raudrohi jne). Samuti võivad tüli tekitada kilptäid ja ripstiivalised. Sügisel enne tuppa toomist pese taimed põhjalikult puhtaks eelkõige just sellepärast, et soovimatutest külalistest lahti saada.

    Kindlasti roomavad aias peesitavate toataimede juurde teod ja nälkjad. Rünnaku takistamiseks puista pottide ümber teomürgi graanuleid või ümbritse need näiteks munakoorepuru või männiokastega – sellisest teravast tõkkest nad juba üle ei rooma. Tigusid peletab ka rosmariini ja üheksavägise lehtede lõhn.

    Ilmselt pole pääsu ka vihmaussidest ja muudest tegelastest, kes mulla sisse poevad. Neid saab potist välja peletada, kui see uputada kuuma vette või kasta sooja veega.

    Suvi toas

    Tubased taimed saavad samuti suvest mõnu tunda, kui tõstad nad kuumalt aknalaualt mujale, kastad rikkalikult, piserdad sageli ning annad nii palju kui võimalik värsket õhku (aga mitte tuuletõmbust). Kui päikselisel aknalaual oleva taime lehed kolletuvad ja kuivavad, on selge, et päike on talle liiga teinud. NB! Ära unusta suvisel kasvuperioodil oma toataimi väetada, suvitagu nad siis väljas või toas!

    Vii õue: asalea, aukuuba, fatseedera, kaktused (ka jõulukaktus, lehtkaktus) ja muud lihaktaimed, kliivia, loorberipuu, luuderohi, mürt, oleander, palmid, pelargoon, portulak-turdleht, ratsuritäht, tups-rohtliiila, tõlvlehik, tääkliilia.

    Jäta tuppa: begoonia, draakonipuu, hibisk, kohvipuu, kummipuu, maranta, peperoomia, sõnajalg, tiigerlehik, tsissus, säntpoolia.