1. Paks rasva- ja tolmukiht köögikappide peal

Rasv jääb pindadele sitkelt kinni, hõõrumise tõttu hakkab pinnal rulluma ja tolmuimejaga imemisel määrdub laiali. Puhastustööks sobivad mikrokiudköögilapid või mikrokiust mopp ning leeliseline puhastusvedelik. Võib tulla ette, et üht ja sama kohta tuleb etapi kaupa puhastada mitu korda.

2. Rasvapritsmed tundlikel pindadel: tapeet, lakitud puit

Kuidas tapeedilt rasvapritsmeid puhastada saab, sõltub tapeedi kvaliteedist ja niiskuskindlusest. Ettevaatlikult võib üritada rasvapritsmeid tapeedilt puhastada mikrokiudlapiga. Lakitud puitu võib puhastada mikrokiudlapi ja kergelt leeliselise puhastuslahusega. Tundlikele pindadele ja ka tekstiilidele sattunud rasvaplekid tuleb eemaldada kohe.

3. Paksu rasvakihi all olev pliidipealne, keraamilised pliidid, köögi õhupuhasti

Paakunud rasva eemaldamiseks sobivad mikrokiudlapp ja leeliseline puhastuslahus. Vajaduse korral võib kasutada ka lihvimisomadustega pesukäsna, kui see vastavatele pindadele sobib. Puhastamine võtab aega ja puhastada on vaja mitu korda järjest. Õhupuhasti rasvased filtrid võib pesta nõudepesumasinas.

Paakunud rasvast pliidipealse puhastamiseks võib katsetada puhastamist nõudepesumasina pesuainega ja niiske lapiga. Kasuta kaitsekindaid! Kõigepealt eemalda see rasv, mis kergelt lahti tuleb. Hõõru pesuainega rasvaplekke ja lase ainel mõjuda umbes veerand tundi. Lõpetuseks pühi kemikaal ära niiske käsnaga. Korda sama tegevust, kui kogu mustus pole lahti tulnud.

Keraamilise köögipliidi puhul tasub hoolikalt järgida selle kasutusjuhendit — keraamilise pinna võib abrasiivsete puhastustööriistade ja vahenditega ära rikkuda.

4. Pliidi keeduplaatide ja ahju reguleerimisnupud

Rasvaga paakunud pliidinupud saab puhtaks elektrilise hambaharja vana hambapesuotsikuga. Käsitsi nõudepesuks mõeldud pesuaine sobib puhastamiseks. Kui pliidinupud on eemaldatavad, saab need hõlpsalt kraanikausis ära puhastada.

Paljud on kasutanud ka seda moodust, et eemaldatud pliidinupud pestakse omal vastutusel, valides vastava pesemisprogrammi ja pesuaine. Senikaua, kuni pliidinupud nõudepesumasinas pesus on, saab puhastada esipaneeli, mis sel ajal on sile, kuna seal pole nuppusid.

Ole ettevaatlik tugevatoimeliste puhastusainetega! Kui nuppusid leotada ja pesta vale pesuainega, siis võib ka numbritest nuppudel ilma jääda. Näiteks pesupesemisainega pliidinuppude pesemine kaotab nuppudelt numbrid.

5. Paakunud mustus pliidi ja köögi töötasapinna vahel

Kõigis kodudes ei ole ühtse köögi töötasapinna alla integreeritud kodumasinaid. Näiteks kui pliit ja töötasapind on serv serva vastas, siis nendevaheline pragu täitub rasvase mustusega. Kõigepealt eemalda lahtine sodi. Püstpinnad puhasta niiske mikrokiudlapi ja leeliselise puhastusainega. Lõpetuseks puhasta põrand niiske mopiga.

6. Rasvane mustus pesuruumis

Kahhelplaadikeskuse väitel on pesuruumide üldiseim mustus pindadele ladestunud inimese naha rasv ning sellele nakkunud muu mustus. Kahhelpinnad tuleb regulaarselt puhastada õrnalt leeliselise puhastusvahendiga. Kui puhastamiste vaheline aeg on liiga pikaks veninud, tehakse põhiline puhastamine leeliselise või tugevalt leeliselise puhastusainega. Kui aga korrapärasest pesuruumi pindade puhastamisest pole üldse hoolitud, tuleb eriti määrdunud pindasid leotada ja pesta mitu korda. Korrapärane puhastamine on ka keskkonnasõbralik, sest puhtas kodus ei ole tarvidust kasutada tugevaid kemikaale puhastustöödel.