Sestpeale, kui saame seitsmeseks, vajame kodus töökohta. Olulisim ei ole seejuures aga lauaplaadi materjal ega viimase peal tehnika, ennekõike tuleb tagada õppimist ja tööd soodustav õhkkond: rahu, vaikus, õige valgustus.

Kodust töökohta ei vaja üksnes alaealised. Aktiivse ellusuhtumisega inimesele on elukestev õpe iseendastmõistetav ning üha rohkem on neidki, kelle amet võimaldab kodus töötamist. Seepärast räägime siin kodukontorist üldiselt. Küllap oskab igaüks neid põhimõtteid ja soovitusi oma pere ja vajaduste järgi kohandada.

Lühidalt on kodukontori sisustamise etapid järgmised: esmalt leia õige tuba, siis õige koht töölaua jaoks, vaata üle tehnika ja valgustus ning vajadusel uuenda neid. Alles siis vali sobiv mööbel. Mugavust saad suurendada ergonoomilise töötooli ja meeldivate pisidetailidega, mis toovad meelde töövõite ja rõõmsaid hetki.

Kohavalik

Kuhu tekitada töötsoon? Kas selleks leidub mõni kasutult seisev nurgake? Mida annaks ümber paigutada? Kodukontorit rajades esita endale need küsimused ja leia kõiki pereliikmeid rahuldav lahendus. Kui elamine on kitsavõitu ega võimalda omaette töötuba, siis eralda töökoht ülejäänud toast mööbli abil. Minimaalne ruum laua ja töötooli jaoks on neli ruutmeetrit. Koju pole mõtet luua tavalise kesklinnakontori koopiat, koduse töökeskkonna sisustamisel võid fantaasial vabalt lennata lasta.

Millist tuba eelistada? Magamistuba on päevasel ajal vaikne ja rahulik paigake ja laseb rahus eralduda. Aga kui oled pika tööpäeva magamistoas veetnud, siis pole ehk mõnus sealsamas magama heita. Võib-olla õnnestub tuba mööbli abil kaheks eraldada? Voodi võib asendada ka diivanvoodiga, muutes ruumi päevase üldmulje asjalikumaks.

Aga võimalik, et sa ei soovigi tööga seotud esemeid peita — paljudele on ju töö isikliku eluga lahutamatult seotud mõnus tegevus. Pole välistatud, et sulle meeldib näha enda ümber asju, mis viitavad sinu huvitavale erialale. Siis oleks kõige loomulikum töölaua paik elutoas.

Kui pead aeg-ajalt kliente või kolleege enda juurde kutsuma, siis on ideaalne lahendus muidugi eraldi ruum eraldi sissepääsuga. Kui su kodu seda aga ei võimalda, siis püüa vähemalt vältida tulija juhtimist teekonda läbi pesemata nõudesse mattunud köögi või segamini magamistoa.

Töökohale lisab atraktiivsust silmi lõõgastav meeldiv vaade. Valgust peab olema piisavalt. Päevasel ajal on kõige parem loomulik valgus, kuid see ei tohi aknast otse arvutiekraanile langeda. Kui töötad põhiliselt arvutiga, piisab töökoha valgustamiseks 300 luksist. Lugemiseks on vaja 500 luksi. Valgusvoog peaks olema suunatav ja selle tugevus reguleeritav. Laest või seinalt langegu töökohale üldvalgus, lauale paiguta reguleeritava suuna ja kõrgusega lauavalgusti.

Suvel võib aga töötsoon paikneda hoopis majast väljas, näiteks rõdul. Kui maja on sagimist täis või lihtsalt liiga palav, võib just töökoht õues suveajal päästvaks lahenduseks osutuda. Ebatraditsiooniline keskkond, lehtede sahin ja linnulaul võivad inspireerida ja lennukaid ideid pakkuda.

Sisusta leidlikult

Laua valikul ja kujundamisel võid fantaasial lennata lasta. Mõtle läbi, kui palju lauapinda sa töö jaoks vajad. Kui paberitega askeldamist on vähe ja põhitegevus käib arvutis, aitab vähesest, ülearu suur lauapind soodustab mõttetute esemete kuhjumist.

Enne laua valimist mõõda ära selle asukoht — vaata, mitu sentimeetrit laiust ja sügavust seal lauale jätkub. Lauaplaadi laius võiks olla vähemalt 120 cm, väiksem võib jääda liiga kitsaks. Lauaplaadi soovitatav sügavus algab 60 sentimeetrist.

Kui vajad suurt lauapinda, võid kaaluda lauaplaadi paigutamist seinast seinani, näiteks akna alla. See on lihtne lahendus: osta pikem liimpuidust kilp, lase õigesse pikkusse lõigata ja kinnita konsoolide abil seinale. Nii liimpuitu kui konsoole saab ehitusmaterjalipoest. Väga pikk lauaplaat vajab ka keskelt toestamist, et see läbi ei vajuks. Toestuseks sobib hästi ka täpselt lauaplaadi alla mahtuv riiul või sahtliboks. Lauaplaadi kõrgus võiks vastavalt kasutaja kasvule olla ligikaudu 75 cm põrandapinnast. Kui ruumi on rohkem ja tahad omapärasema ilmega lauda, siis võid võtta näiteks vanaaegse ukse, selle vanast värvist puhtaks teha (või ka mitte!) ja klaasplaadiga katta. Jalad alla ja ongi omanäoline töölaud olemas. Puitpind on siiski käesõbralikum, klaas tundub käe all külm.

Kui rahakott lubab ja eelistad traditsioonilisemat töökoha kujundust, võid valida ka ehtsa büroolaua, mida pakuvad büroosisustuse poed. Saadaval on reguleeritava kõrgusega lauad ja mööblikomplektid koos kõigi kapikeste, lisalaudade, sahtlibokside ja riiulitega. Büroomööbli Realiseerimise Keskus Tallinnas müüb aga ka kasutatud mööblit, mida võid ise paari pintslitõmbega värskendada.

Üks variant on kapi tüüpi kodukontor, kus kogu tehnika ja tööks vajalik on peidetud kapi sisse. Kui töö tehtud, saab kogu varustuse paari liigutusega silma alt ära peita. Siin on aga miinus see, et kapid on tihti päris kõrged ja töötades oled surutud suhteliselt kitsasse ruumi. Ja kellele siis meeldib päev otsa peadpidi kapis istuda, vaade laua kohalt üles pole just kiita… Pealegi jääb töötool pärast kapi sulgemist tuppa kummaliselt üksipäini.

Ka päris kontori meeleolu pole kodus just kohane. Kodubüroo võiks vaatamata oma eraldatusele jääda siiski ülejäänud elamisega harmoneeruma. Ei maksa ennast kodus töötamise mõnudest vabatahtlikult ilma jätta, loobuda suuremast vabadusest ja ise otsustamise õigusest, ka sisustamise osas.

Peaasi on… istumine

Kõige olulisem element kodukontoris on tool — seda ostes ära koonerda. Tundide viisi ühel kohal istudes vajab selgroog korralikku tuge. Valutav selg ja kange kael ei soodusta tööle keskendumist.

Spetsiaalsete bürootoolide hinnaskaala on väga lai. Otsusta istumiskogemuse järgi: mine poodi ja istu kannatlikult kõik töötoolid läbi. Ilmselt leiad üsna pea, et istmel ja istmel on vahe. Eelista mugavust soodsale hinnale.

Kui su peamine töövahend on aga sülearvuti ja sa ei tahagi sellega laua taga istuda, võid soetada hoopis kanapee e chaise longue’i, kus seljal on piisavalt tuge ja jalad saab mõnusasti välja sirutada. Mõistagi sobib selleks ka tavaline diivan. Oluline on leida töötamiseks mugav kehaasend. Kõik muu tööks vajaliku võid paigutada abilauale, mida saad ratastel vastavalt vajadusele liigutada. (Sel juhul võib probleem tekkida arvutikaablite ja juhtmetega, aga ka selle vastu on rohtu: loe edasi.)

Ei tee paha, kui töötoas saab ka pikali heita. Miks mitte kasutada kodust vabadust ja lõõgastuda päeva madalpunktis, mis enamasti saabub peale kella kolme ajal pärastlõunal. Väike viieteistminutine uinak mõjub siis kosutavalt ja aitab jõuvarusid taastada.

Tehnika vajab ruumi

Kui kasutad oma kodubüroos ka lauaarvutit, printerit, skännerit, lauatelefoni jm tehnikat, siis tuleb töökohta sisustades nendegi jaoks kohad luua. Tehnika peab olema kergesti ligipääsetav, kuid mitte ilmtingimata töölaua peal.

Lauaarvuti protsessorikarp vajab palju ruumi, kuid võib vabalt paikneda laua all või hoopis teises toas. Arvutikarbi jaoks on spetsiaalsed lauaplaadi alla kinnitatavad kandurid ja ratastega varustatud alused. Muidugi võid arvutikasti ka otse põrandale panna, aga kellelegi ei meeldi juhtmete vahelt tolmu võtta. Pikemate kaablite või juhtmevabade seadmete abil saad arvuti protsessorikasti soovi korral ka üsna kaugele ära peita. Õhukesed monitorid on kenad vaadata ja säästavad ruumi. Neid müüakse nüüd juba üsna taskukohase hinnaga.

Kui kasutad printerit ja skännerit vähe, siis kaalu kombineeritud seadme soetamist, milles on ühendatud nii printer, skänner kui ka koopiamasin ja faksiaparaat. Võidad ruumi ja sellegi seadme võib juhtmevabana eraldi, töölauast kaugemale paigutada. Printeri juurde kõndimine on väike kehaline harjutus töö ajal, mis virgutab liikmeid ja värskendab vaimu.

Uut laadi vabadus — juhtmevabadus

Juhtmepundar on sageli üks ebameeldivamaid asju kodubüroos. Õnneks on sellele mõtlema hakanud ka tehnikatootjad ja -disainerid. Müügile ilmunud juhtmeta arvutihiired, kõlarid, kõrvaklapid, klaviatuurid, mängukonsoolid jm. Bluetooth-adapteri abil saab ka printerit juhtmevabalt kasutada (Bluetooth on lähiraadiovõrk, mis võimaldab elektroonilisi seadmeid nähtamatusse, juhtmeteta võrku ühendada. Bluetoothi tegevusraadius on kümme kuni sada meetrit ja ühes võrgus võib olla kuni kaheksa seadet) .

Kui kodus on mitu arvutit ja soovid neid omavahel ühendada, tasub luua kohtvõrk, mida nimetatakse LAN (Local Area Network). Uuri asja arvutimüüjatelt, siin on mitmeid võimalusi vastavalt arvutite eripärale. Kodust arvutivõrku luues arvesta ka tulevikuga: võib-olla vajab ka pere pesamuna mõne aasta pärast oma arvutit?

Wifi ehk traadita internet

Interneti kasutamiseks veetakse majja või korterisse kaabel, aga kui su peres kasutatakse sülearvuteid, võiks kõigis tubades olla internetiühenduse võimalus. Selleks peab korterisse või majja tuleva kaabli küljes olema wifi-ruuter ja arvutis vastuvõtja. Ühendus nende vahel toimib nagu raadioside. Uuematel sülearvutitel on wifi-seade juba ostes kaasas. Lauaarvutitele tuleb see üldjuhul ise juurde osta. Arvutipoodides müüakse kõiki vajalikke seadmeid ja antakse juhiseid nende paigaldamiseks.

Isiklik informatsioon ja traadita internetiühendus kaitse kindlasti salasõnaga. Mitmed wifi-ruuterid jagavad internetti kahesaja meetri ulatuses ja turvamata ühendus võimaldab arvutipaharettidel korvamatut kahju tekitada või lihtsalt sinu kulu ja kirjadega internetis surfata. Traadita interneti levikut võivad pisut häirida paksud seinad ja suur hulk mööblit saatja ja vastuvõtja vahel. Rohkem teavet traadita interneti kohta leiad internetiaadressilt www.wifi.ee.

Kodused kiusatused

Pead kohvi tegemiseks minema kööki, aga seal on kuhi hommikusööginõusid, mis ootavad, et sa need kohe ära peseks. Vannitoas käsi pestes märkad ootamatult, et musta pesu korv ajab üle ääre, tolmu oleks ka vaja pühkida ja külmkapis on hõrgutav salatimaterjal, mis kutsub hakkima… Samas lubasid kella kolmeks ühe kiire töö ära teha.

Kuidas vältida kiusatust töö asemel pisiaskeldustele ümber lülituda? Üks võimalus on majapidamine tööst vabal ajal piinlikult puhtaks teha, aga kui sa ei ela üksinda ja teised kodakondsed ei hooli sellest, et paar musta taldrikut sul tööle keskenduda ei lase, siis tuleb lihtsalt vältida neisse kiusatuslikesse piirkondadesse sattumist.

Aitab ehk seegi, kui WC-sse valamu paigaldada, tood kohvimasina töölaua kõrvale või soetad oma kabinetinurka kas või isikliku miniköögi…

Mõtelda olgu mõnus

Pea meeles, et mõttetöö sujub kõige paremini siis, kui sind ei sega kõrvalised helid ja teised inimesed ning sa tunned ennast erksalt ja mugavalt. Meenuta hetki, millal oled leidnud parimad ideed, ja püüa midagi tollasest õhkkonnast oma kodukontoris taasluua. Kodukontoris oled sina ise nii direktor, sekretär, spetsialist kui ka koristaja.